Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ Τουρκίας και Γερμανίας είναι κατά διαστήματα γεμάτες από ένταση και αντιπαραθέσεις. Στην τελευταία επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αριστερά) στη γερμανική πρωτεύουσα το διακύβευμα της κόντρας του με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς ήταν ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα
Παρά την επιμονή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να κλείνει την πόρτα στην ένταξη της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εφευρίσκει συνεχώς τρόπους να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα των 27. Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι τώρα οι ευρωεκλογές, στις οποίες επιχειρεί να παρέμβει μέσω της Γερμανίας. Ετσι, υπό την καθοδήγησή του ιδρύθηκε στην «ατμομηχανή της Ευρώπης» η Δημοκρατική Συμμαχία για τη Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση (Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch – DAVA), ένα παρακλάδι στη Γερμανία του τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ετοιμάζεται να δηλώσει συμμετοχή στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024.
Διαβάζοντας την ιδρυτική διακήρυξη του DAVA ενδεχομένως να σκεφτεί κάποιος ότι πρόκειται για αριστερό πολιτικό φορέα: «Με ξεκάθαρη δέσμευση υπέρ της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας, τοποθετούμαστε σθεναρά ενάντια στον εθνικισμό, στην ξενοφοβία, στον αντιμουσουλμανισμό και τον αντισημιτισμό». Στη συνέχεια γίνεται λόγος για «δέσμευση ενάντια στη φτώχεια των παιδιών και των ηλικιωμένων», καθώς και ενάντια «στον αποκλεισμό και στην ανισότητα ευκαιριών». Ακόμη, σύμφωνα με τη διακήρυξη, το DAVA απαιτεί τα άτομα με ξένη καταγωγή να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα.
Ολοι οι άνθρωποι του DAVA
Μια έρευνα ωστόσο γύρω από τους ανθρώπους και τις δομές πίσω από την παράταξη DAVA, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως ισλαμικό, δείχνει ότι το κόμμα υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Ερντογάν, έναν αυταρχικό, εθνικιστή πολιτικό ηγέτη που συχνά ευθυγραμμίζεται με ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Μεχμέτ Ταϊφίκ Οζκάν από το Λάνγκεν της Εσης. Διατέλεσε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για περισσότερα από 30 χρόνια. Παραιτήθηκε από αυτό τον Ιανουάριο αναφέροντας ως έναν από τους λόγους την υποστήριξη του SPD προς το Ισραήλ.
Μεταξύ των υποψηφίων του DAVA περιλαμβάνονται: ο γιατρός από το Αμβούργο Μουσταφά Γιολντάς, ο οποίος έχει καταγραφεί από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών ως υποστηρικτής της Χαμάς και των συνδεδεμένων με αυτήν οργανώσεων. Ο επίσης γιατρός Αλί Ιχσάν Ουνλού από την Κάτω Σαξονία που είναι μέλος της Τουρκοϊσλαμικής Ενωσης για Θρησκευτικά Θέματα (DITIB), παρακλαδιού της τουρκικής Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων. Τέλος, ο δικηγόρος Φατίχ Ζινγκάλ από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, πρώην μέλος του γερμανικού SPD, από το οποίο έφυγε προκειμένου να ασχοληθεί με την προβολή του ΑΚΡ στην Ευρώπη. Οι λίστες με τους υποψηφίους θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 18 Μαρτίου και το DAVA θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 4.000 υπογραφές για να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.
Το νέο εγχείρημα του Ερντογάν αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, καθώς η νέα πολιτική οντότητα απευθύνεται σε μια δεξαμενή περίπου 5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Σήμερα ζουν στη Γερμανία 2,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι με δικαίωμα ψήφου, αριθμός που θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί μετανάστευσης που συμφωνήθηκαν στην Μπούντεσταγκ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας.
Επιπλέον, η Μπούντεσταγκ ενέκρινε νόμο που χαλαρώνει σημαντικά τις προϋποθέσεις πολιτογράφησης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εγγραφή εκατομμυρίων νέων μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 67% της τουρκικής διασποράς στη Γερμανία ψήφισε τον Ερντογάν στις τελευταίες τουρκικές προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο του 2023.
Στα όρια Τουρκία και Ευρώπη
Η ίδρυση του κόμματος DAVA συνέπεσε χρονικά με μια περίοδο τεταμένων σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών κρατών. Η ένταση κλιμακώθηκε το περασμένο έτος όταν ομάδες ατόμων έκαψαν αντίτυπα του Κορανίου στη Σουηδία και την Ολλανδία, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις στη γειτονική χώρα. Τότε ο Ερντογάν είχε καλέσει τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν αποφασιστικά μέτρα εναντίον των υπευθύνων για τις «προκλητικές» αυτές ενέργειες.
Την ίδια ώρα το πολιτικό τοπίο σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο μετατοπίζεται προς τον ευρωσκεπτικισμό. Στη Γερμανία η άνοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να στρώνει το χαλί για τον ευρωσκεπτικιστή Ερντογάν ώστε να αξιοποιήσει μια ακόμη μεγαλύτερη βάση ψηφοφόρων, τη στιγμή μάλιστα που ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς αντιμετωπίζει πτώση της δημοτικότητάς του.
Το νέο εγχείρημα του Τούρκου προέδρου αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο Βερολίνο, αφού απευθύνεται σε μια δεξαμενή περίπου 5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων
Οταν ο «σουλτάνος» καλούσε τους Γερμανούς να μην ψηφίσουν Μέρκελ
Η ίδρυση του κόμματος DAVA στη Γερμανία από το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι το πρώτο εγχείρημα του Τούρκου προέδρου για να διεισδύσει στην πολιτική ζωή της Γερμανίας. Το 2017 είχε απευθύνει έκκληση προς τους Τούρκους ομογενείς να μην ψηφίσουν τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της Ανγκελα Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ή το κόμμα των Πρασίνων. «Δώστε τους ένα μάθημα. Διεξάγουν εκστρατεία κατά της Τουρκίας. Ψηφίστε αυτούς που δεν έχουν εχθρότητα προς τη χώρα μας» είχε τονίσει.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζονται ανά διαστήματα από ένταση, με αποκορύφωμα το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία. Ανά διαστήματα διάφορα θέματα, όπως η φυλάκιση Γερμανών υπηκόων από την Αγκυρα, έχουν αποτελέσει σημεία αντιπαράθεσης. Στην πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2023 η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών περιστράφηκε γύρω από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Διαβάστε επίσης: Στην Τουρκία ο Πούτιν στις 12 Φεβρουαρίου – Θα συναντηθεί με τον Ερντογάν
Γερμανία: Ο Ερντογάν ιδρύει το τουρκικό κόμμα «DAVA» για τις Ευρωεκλογές