“ERMES” – Δωρεάν ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα για επαγγελματίες Υγείας στα Οικονομικά

“ERMES” – Δωρεάν ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα για επαγγελματίες Υγείας στα Οικονομικά

Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «ERMES: Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ιατρών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας στις Βασικές Αρχές Επιδημιολογίας, Μεθοδολογία της Έρευνας, την Οικονομική Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας, τον Στρατηγικό Προγραμματισμό και τις Βασικές Αρχές Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας» καθώς και η σημασία του, ως εκπαιδευτικό εργαλείο εξέλιξης και κατάρτισης για τους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, ήταν το θέμα της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

 Το πρόγραμμα ανέπτυξε και συντονίζει εξ αποστάσεως, το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ) (http://ermes.devweb.gr/), με την υποστήριξη των εταιρειών MSD Ελλάδος και LEO Pharma Hellas.

Κατά το χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Υπουργός κ. Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα όχι μόνο για τους  υγειονομικούς αλλά και για τις διοικήσεις των υπηρεσιών υγείας, το οποίο συμβάλλει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς όλους και κυρίως προς τους ασθενείς. Εύχομαι καλή επιτυχία και υψηλή συμμετοχή καθώς αποτελεί σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο».

 Αναφερόμενη στη φιλοσοφία και τους στόχους του προγράμματος η κα. Δάφνη Καϊτελίδου, Kαθηγήτρια ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΟΔΙΠΥ, Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγράμματος ERMES επισημαίνει «Η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε ζητήματα που αφορούν τον στρατηγικό σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας, την πολιτική και τα οικονομικά της υγείας αν και δεν αποτέλεσε την κύρια προτεραιότητα στο ευρύτερο πλαίσιο των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που προσφέρονται στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας και γενικότερα των ανθρώπων που ανήκουν στο σύστημα υγείας. Η ανάγκη για επιμόρφωση σε πεδία που υπερβαίνουν την κλινική πράξη είναι όλο και πιο έντονη, λόγω των πιέσεων που δέχεται τόσο το σύστημα υγείας της χώρας μας όσο και τα συστήματα υγείας διεθνώς. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αποτελεσματική σύνδεση της προσφοράς των υπηρεσιών υγείας με την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας με στόχο την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, η αναγκαιότητα αποδοτικής χρήσης των πόρων, η αξιολόγηση των νέων και καινοτόμων τεχνολογιών αλλά και η έμφαση στη διασφάλιση και τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Ο Δρ. Αθανάσιος Σκουτέλης, τ. καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής  Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Επιστημονικός Συν-υπεύθυνος Προγράμματος ERMES εξηγεί τη σημασία του προγράμματος ως εκπαιδευτικό εργαλείο «οι κοσμογονικές αλλαγές στον τομέα των ιατροβιολογικών επιστημών απαιτούν από τον νέο επιστήμονα όχι μόνο να κατέχει αλλά και να είναι σε θέση να κατανοεί και να κρίνει μόνος του την πρωτογενή επιστημονική γνώση. Το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα σπάνια παρέχει τα εργαλεία για μια συνολική προσέγγιση στη μελέτη μίας επιστημονικής εργασίας. Οι συμμετέχοντες θα επωφεληθούν στο μέγιστο από αυτήν την καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα εκπαιδευτική εμπειρία και η νέα γνώση που θα λάβουν θα συνεισφέρει σημαντικά στην επαγγελματική τους εξέλιξη και την επιστημονική τους κατάρτιση».

 Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ  Δρ. Αθ. Εξαδάκτυλος τόνισε «Το πρόγραμμα εκτός από επαρκές είναι και εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς θα βοηθήσει τους γιατρούς σε θέματα που δεν διδασκόμαστε κατά τη διάρκεια των σπουδών μας, τα οποία όμως τα χρειαζόμαστε στην καθημερινή πρακτική. Π.χ. η κατανόηση της βιοστατιστικής και της επιδημιολογίας είναι πολύ βασικό για να αντιλαμβανόμαστε όλοι σε ποιο περιβάλλον δρούμε και σε ποιο περιβάλλον λειτουργούμε. Αν το είχαμε κάνει πριν από μερικά χρόνια ενδεχομένως να μην μας καταλάμβανε εξαπίνης η COVID-19. Η κατανόηση των πολιτικών υγείας και η διοίκηση των υπηρεσιών υγείας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη γνώση για τους γιατρούς καθώς δεν σας κρύβω ότι η γραφειοκρατία της υγείας είναι μια από τις πλέον απωθητικές διαδικασίες που μπορεί να χαρακτηρίσουν την καθημερινότητα ενός γιατρού. Επίσης, η κατανόηση των οικονομικών της υγείας είναι απολύτως απαραίτητη για την βέλτιστη διαχείριση των πόρων».

 Ο κ. Αντώνης Καρόκης, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδος δήλωσε περήφανος για τη δημιουργία του προγράμματος και επεσήμανε την αξία του στην επιστημονική εκπαίδευση και ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας σε θέματα Οικονομικών και Πολιτικής Υγείας. «Με οδηγό την καινοτομία, την έρευνα και την επιστήμη η MSD οραματίζεται να προσφέρει στους ασθενείς στην Ελλάδα καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερα υγιή χρόνια μέσα από τις καινοτόμες θεραπείες και τα εμβόλια που αναπτύσσει. Παράλληλα, προσπαθεί να δίνει λύσεις και να στηρίζει πρωτοβουλίες όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ERMES που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός ανθεκτικού και βιώσιμου συστήματος υγείας για το μέλλον».

 Ο κ. Νίκος Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής της LEO Pharma στην Ελλάδα, τόνισε «με ιδιαίτερη χαρά και αίσθημα ευθύνης υποστηρίζουμε το πρωτοποριακό πρόγραμμα ERMES. Θεωρώ ότι το πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν το στρατηγικό σχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας, το οποίο αποτελεί ζητούμενο στην χώρα μας όπως επίσης και η οικονομική  αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Στις ημέρες μας έχει αποδειχθεί ότι η φροντίδα των ασθενών δεν είναι ζήτημα μόνο κλινικής πρακτικής αλλά είναι πολυπαραγοντικό και έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία και  την οικονομία. Επομένως οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι σωστά καταρτισμένοι και να έχουν βαθύτερη κατανόηση όλων αυτών των θεμάτων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα».  

Σκοπός του προγράμματος είναι η εισαγωγή των επαγγελματιών υγείας στις Βασικές Αρχές της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και του Στρατηγικού Σχεδιασμού, της Οικονομικής Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας αλλά και της Επιδημιολογίας, της Μεθοδολογίας της Έρευνας. Το πρόγραμμα ERMES έχει συνολική διάρκεια έξι (6) εβδομάδες και προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα δωρεάν, με στόχο την απόκτηση βασικών γνώσεων και εξειδικευμένης κατάρτισης στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες. Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο βίντεο-διαλέξεις, παρουσιάσεις και άλλο ηλεκτρονικό υλικό ανά θεματική ενότητα και εβδομάδα, καθώς και ασκήσεις αξιολόγησης ανά θεματική ενότητα. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα πιστοποιείται με διαδικτυακή εξέταση επί θεμάτων πολλαπλών επιλογών και θα οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιτυχούς Παρακολούθησης και 48 μορίων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό αξιολόγηση και από άλλους επαγγελματικούς φορείς υγείας ώστε να τύχει ανάλογης μοριοδότησης.

 Έναρξη εγγραφών από 13/11/2021 έως και 30/11/2021 μέσω του συνδέσμου:

http://ermes.devweb.gr/login/signup.php

Έναρξη πρώτου κύκλου: 6/12/2021

Για να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη τύπου και όχι για δημόσια ανάρτηση: https://www.livemedia.gr/video/443673

 Eπισυνάπτονται στιγμιότυπα από τη συνέντευξη τύπου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter