«Έριξαν» την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Μετά το επικριτικό ψήφισμα για τη Ρωσία

«Έριξαν» την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Μετά το επικριτικό ψήφισμα για τη Ρωσία

Στόχος κυβερνοεπίθεσης έγινε η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη λίγο μετά το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές και χαρακτηρίζει τη Ρωσία «κράτος προαγωγό της τρομοκρατίας».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Ζάουμε Ντουκ έκανε λόγο για «μια επίθεση άρνησης υπηρεσιών (DDOS)» που είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί «μη διαθέσιμος ο ιστότοπος» αυτού του ευρωπαϊκού θεσμού. «Οι ομάδες του Κοινοβουλίου εργάζονται για την επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Η διαθεσιμότητα της ιστοσελίδας επηρεάζεται επί του παρόντος από υψηλά επίπεδα κίνησης στο εξωτερικό δίκτυο δήλωσε ο Jaume Duch, επικεφαλής εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μίλησε για επίθεση DDOS (Distributed Denial of Service). Παράλληλα σημείωσε ότι οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εργάζονται για την επίλυση αυτού του ζητήματος το συντομότερο δυνατό.

«Είμαστε κάτω από μια εξωτερική επίθεση. Την πιο εξελιγμένη στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Δεν μπορούμε φυσικά να πούμε ποιον να κατηγορήσουμε, αλλά εγκρίναμε σήμερα ένα ψήφισμα που αποκαλεί τη Ρωσία κράτος χορηγό της τρομοκρατίας», είπε ο αξιωματούχος στο Euronews.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται κάτω από μια περίπλοκη κυβερνοεπίθεση. Μια ομάδα υπέρ του Κρεμλίνου ανέλαβε την ευθύνη», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Οι εμπειρογνώμονές μας στον τομέα της πληροφορικής αντεπιτίθενται και προστατεύουν τα συστήματά μας. Αυτό, αφού ανακηρύξαμε τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας» πρόσθεσε.

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τετάρτη, οι ευρωβουλευτές κατήγγειλαν τη Ρωσία για τις «βίαιες και απάνθρωπες» πράξεις που επιβλήθηκαν στην Ουκρανία και τους πολίτες της από την έναρξη του πολέμου.

«Οι σκόπιμες επιθέσεις και οι φρικαλεότητες που πραγματοποιούνται από τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας, η καταστροφή πολιτικών υποδομών και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ισοδυναμούν με τρομοκρατικές ενέργειες κατά του ουκρανικού πληθυσμού και συνιστούν εγκλήματα πολέμου» είπαν σε ένα μη δεσμευτικό αλλά άκρως συμβολικό ψήφισμα.

Νομικό κενό

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, η Ένωση δεν μπορεί επίσημα να χαρακτηρίσει μια ολόκληρη χώρα ως τρομοκρατικό κράτος. Μόνο συγκεκριμένα άτομα και οντότητες μπορούν να μπουν νομικά στη μαύρη λίστα.

Αντιδρώντας στο ψήφισμα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία βρίσκεται υπό κυρώσεις της ΕΕ για διάδοση προπαγάνδας υπέρ του πολέμου, δήλωσε στο Telegram ότι θα πρότεινε «να οριστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως χορηγός της βλακείας»

Documento Newsletter