Εργαζόμενος της ΜΕΤΑδράση στο documentonews.gr: Μας αφήνουν απλήρωτους για να καλύψουν τρύπες προηγούμενων ετών

Εργαζόμενος της ΜΕΤΑδράση στο documentonews.gr: Μας αφήνουν απλήρωτους για να καλύψουν τρύπες προηγούμενων ετών

Απλήρωτοι για δύο μήνες παραμένουν περίπου 500 εργαζόμενοι στη ΜΚΟ Μετάδραση, παρά το γεγονός, ότι το πρόγραμμα, στο οποίο εργάζονται, έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει ήδη καταβάλει το ανάλογο χρηματικό ποσό στη Μετάδραση.  Όπως αναφέρει στο documentonews.gr   εργαζόμενος του προγράμματος «Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων», η Μετάδραση αξιοποιεί τα χρήματα αυτά, για να καλύψει…οικονομικές τρύπες προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις πληρωμών να έχουν γίνει μόνιμο φαινόμενο  κι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση…αδυνατώντας την ίδια στιγμή να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και να φροντίσουν τα 1772 ασυνόδευτα παιδιά..

Απλήρωτοι επί μήνες 500 εργαζόμενοι στη Μετάδραση

Το πρόγραμμα «Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων» για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ξεκίνησε την 1/1/2024. Σύμφωνα με τους εργαζομενους, η χρηματοδότηση δόθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το  οποίο με τη σειρά του έδωσε τα χρήματα στην οργάνωση. Έτσι,  η Μετάδραση έχει λάβει εξ αρχής την χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο, χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά, για να καλύψει παρελθοντικές  οικονομικές εκκρεμότητες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στο documentonews.gr   εργαζόμενος του προγράμματος « η Μετάδραση πειράζει τους κωδικούς πληρωμής αποδίδοντας τα χρήματα του προγράμματος  σε άλλα προγράμματα και όχι σε αυτά που έπρεπε. Η οργάνωση είχε αφήσει απλήρωτους τους διερμηνείς, καθώς το υπουργείο δεν είχε δώσει τότε  τα χρήματα, και τώρα τους πληρώνει με τα χρήματα του δικού μας προγράμματος». Έτσι, υπάρχει μια συνεχής καθυστέρηση πληρωμών.  « Αυτή τη στιγμή περιμένουμε τα έξοδα του Μάιου και ως προς τη μισθοδοσία  πριν δέκα μέρες πληρωθήκαμε κάποιοι για τον Μάιο. Όχι όλοι, προφανώς. Είμαστε περίπου 500 άτομα. 150 Επίτροποι και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, φροντιστές κτλ. Μας είπαν, ότι τον Αύγουστο θα λάβουμε κάποια από τα χρήματα του Ιουνίου. Από την αρχή του προγράμματος λαμβάνουμε κάθε μισθό με καθυστέρηση δύο μηνών», επισημαίνει ο εργαζόμενος.

Αξίζει μάλιστα να υπογραμμιστεί, πως  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2023 έδωσε την υψηλότερη χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα, δηλαδή, 42,4 εκατ. Ευρώ.

«1772 ασυνόδευτα παιδιά  μένουν χωρίς φροντίδα»

Η αγωνία των  εργαζομένων έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς   πλέον αντιμετωπίζουν  σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αναγκάζοντάς τους να ζουν με δανεικά. Μάλιστα, η οικονομική αυτή δυσχέρεια τους εμποδίζει να εκπληρώσουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, καθώς δεν έχουν τα χρήματα να μεταβούν στις διαφορετικές περιοχές, στις οποίες θα πρέπει να βρίσκονται για να φροντίσουν τα ασυνόδευτα παιδιά. Ο εργαζόμενος του προγράμματος  εξομολογείται στο documentonews.gr   Κάθε επίτροπος έχει έως 15 παιδιά, που του ανατίθενται από την εισαγγελία. Αν εμείς δεν έχουμε χρήματα να πάμε στις περιοχές, που μας έχουν ορίσει, τα παιδιά αυτά μένουν απροστάτευτα. Πρόκειται για 1772 ασυνόδευτα παιδιά, που μένουν χωρίς ουσιαστική φροντίδα. Χρωστάμε ενοίκια, δε μπορούμε να επιβιώσουμε, αλλά, συνεχίζουμε να φροντίζουμε τα παιδιά, όσο μπορούμε,  γιατί όσοι δουλεύουμε εδώ αγαπάμε το ανθρωπιστικό μας αντικείμενο και νοιαζόμαστε για αυτά τα παιδιά. Ωστόσο, υπάρχουν και συνάδελφοι, που έχουν παραιτηθεί. Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο και τα ίδια τα παιδιά, τα οποία καταλήγουν να γίνονται φαντάσματα». Μάλιστα, η καθυστέρηση των πληρωμών προκαλεί ένα ντόμινο ελλείψεων και προβλημάτων, καθώς  «Κάθε επίτροπος λαμβάνει την επιμέλεια των παιδιών, που έχει αναλάβει και υπογράφει  στην εισαγγελία. Αν δεν πραγματοποιούμε, όπως πρέπει τις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, έχουμε και νομικές ευθύνες και συνέπειες».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και η αντίστροφη μέτρηση για τον «ανασχηματισμό» των γενικών γραμματέων

Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία

Νεπάλ: Αεροπλάνο συνετρίβη κατά την απογείωσή του και τυλίχθηκε στις φλόγες – Τουλάχιστον 18 νεκροί

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter