Εργάτες ΛΑΡΚΟ: Στηρίξτε τον αγώνα μας – Οχι στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των εργοστασίων

Εργάτες ΛΑΡΚΟ: Στηρίξτε τον αγώνα μας – Οχι στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο των εργοστασίων

‘Εκκληση για τη στήριξη του αγώνα τους κατά της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ απευθύνει προς τους εργαζομένους κάθε κλάδου και τομέα δραστηριότητας το Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αντιδρούν στις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ,
που υπονομεύουν την δημόσια – λαϊκή περιουσία, τους οδηγούν στην
ανεργία και κάνουν πέντε νομούς να μαραζώνουν. Δεν ξεχνούν να
επιρρίπτουν ευθύνες και σε προηγούμενες κυβερνήσεις για τη φθίνουσα
πορεία της παραγωγής μεταλλεύματος και την απαξίωση των βιομηχανικών
μονάδων σιδηρονικελίου, όμως, η ΝΔ έδωσε το καίριο χτύπημα.

Όπως εξηγούν, «τον Φλεβάρη, με το άρθρο 21 του νόμου 4664/2020, οι κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ εν λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση – εκποίηση αυτής σε κομμάτια με δύο διεθνείς διαγωνισμούς. Μετά από αίτησή – πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και υπογραφή του ίδιου του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, με την υπ΄ αριθμό 1407/2020 δικαστική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών διορίστηκε ειδικός διαχειριστής – εκκαθαριστής και εφαρμοστής του παραπάνω νόμου ο κύριος Μελέτης Γεώργιος. Αυτός με τη σειρά του παίρνοντας το χρηματικό ποσό του 1.800.000 ευρώ για ένα χρόνο, ως συνεργάτες διάλεξε τον κύριο Μαράτο και την εταιρεία deloitte».

Μάλιστα, όπως σημειώνουν, σήμερα 2,5 μήνες ύστερα από την ημέρα που διορίστηκε η ειδική διαχείριση και άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος της ΝΔ, ο απολογισμός έχει ως εξής:

-Το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα Φθιώτιδας έχει σταματήσει το 80% της λειτουργίας και με βάση την τελευταία ανακοίνωση της ειδικής διαχείρισης την Τρίτη 19/5/2020 κινδυνεύει να σταματήσει ολοκληρωτικά.

-Το πιο πλούσιο μεταλλείο σιδηρονικελίου της χώρας μας στην Καστοριά έχει σφραγιστεί έχοντας ως προίκα ένα εκατομμύριο τόνους ετοιμοπαράδοτο μετάλλευμα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση και ειδική διαχείριση για να ξεφύγουν από τις ευθύνες τους, μέσα από ανακοινώσεις, εξώδικα και με δηλώσεις τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιδιώκοντας παράλληλα να διασπάσουν τους εργαζόμενους ανά χώρο, επικαλούνται ότι «το έχουνε κλείσει οι εργαζόμενοι αυτοαπασχολούμενοι – αυτοκινητιστές – μεταφορείς που αρνούνται να εργαστούν υπό το νέο καθεστώς».

Το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας τονίζει ότι με τις κυβερνητικές επιλογές και μέσω της ειδικής διαχείρισης στόχος είναι να σφραγίσουν και το μεταλλείο της Εύβοιας, η ΛΑΡΚΟ να εκποιηθεί κλειστή εν μέρει ή ολοκληρωτικά και να τη βγάλουν στο «σφυρί» σταματημένη ή με μία υποτυπώδη λειτουργία του εργοστασίου με μετάλλευμα εισαγωγής για να πέσει το αντίτιμο. «Στόχος τους είναι να τη βγάλουν στο σφυρί με προίκα εκατομμυρίων ευρώ ετοιμοπαράδοτου μεταλλεύματος, χωρίς, με λίγους ή άεργους εργαζόμενους στα μεταλλεία και στο εργοστάσιο έτσι ώστε, αν υπάρξει επενδυτής, να διαλέξει όσους θέλει και με τους όρους που θέλει», σημειώνει το συνδικάτο.

Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ στη Φθιώτιδα περιγράφουν ως εξής τις δυνατότητες που φρενάρονται : Η Ελλάδα έχει στο υπέδαφος της το 90% το κοιτασμάτων κοβαλτιούχου νικελίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει σιδηρονικέλιο με δικά της μεταλλεύματα. Έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία πειράματα μεταποίησης του νικελίου σε ανοξείδωτο χάλυβα, σε διαχωρισμό νικελίου και κοβαλτίου, σε παραγωγή νικελίου με τη μέθοδο της υδρομεταλλουργίας κ.ά. Με πολιτική απόφαση όλων των κυβερνήσεων και κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ΛΑΡΚΟ διαχρονικά δεν έχει αναπτύξει αυτές και πολλές άλλες ακόμη δυνατότητες που έχει.

«Η συνειδητή επιλογή απαξίωσης και εικονικής υπερχρέωσης της από όλες τις κυβερνήσεις, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν χαθεί διαχρονικά δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας αλλά και δισεκατομμύρια από τα ελληνικά κρατικά ταμεία», αναφέρουν.

Και προσθέτουν:

«Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ έχουν δώσει 80 νεκρούς την ώρα εργασίας και εκατοντάδες από επαγγελματικές ασθένειες για να μείνει η ΛΑΡΚΟ σε λειτουργία έξι δεκαετίες τώρα. Το ευχαριστώ για αυτή τη σκληρή δουλειά και αυτή τη μεγάλη θυσία είναι 35% περικοπές στους μισθούς των 1000 ευρώ, κατάργηση αποζημιώσεων, δώρων, επιδόματος αδείας, αμοιβών στην κανονική άδεια, διακοπή ασφαλιστήριων συμβολαίων, λάσπη, συκοφαντία και με βάση το νόμο, το Φλεβάρη του 2021 ανεργία για το σύνολο των εργαζομένων.

Αδέλφια της εργατικής τάξης.

Με την αλληλεγγύη που μας έχετε δείξει μέχρι σήμερα μας βαστάτε όρθιους. Θα συνεχίσουμε. Το χρωστάμε σε σας, σε αυτούς που έχουμε χάσει μέσα στην εργασία, στις ίδιες τις ζωές μας, στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας.

Στη ΛΑΡΚΟ συγκρούονται δύο κόσμοι. Από τη μία ο δικός μας κόσμος, ο κόσμος της τίμιας εργασίας, του μόχθου και των αγωνιών. Από την άλλη ο κόσμος των καπιταλιστών, οι υπηρέτες του, τα κόμματα του και οι μηχανισμοί του που δε διστάζουν σε τίποτα μπροστά στο κέρδος και στις καριέρες».

Documento Newsletter