Εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης και για τη Γιάννα Παπαδάκου

Εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης και για τη Γιάννα Παπαδάκου

Κατάφωρη προσπάθεια φίμωσης της ελευθεροτυπίας και της ερευνητικής δημοσιογραφίας αποτελεί και η κλήση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου ως κατηγορούμενης από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, δίχως η ίδια να έχει λάβει καν τη δικογραφία. Oπως στην περίπτωση του Κώστα Βαξεβάνη, έτσι και στην περίπτωση της Γ. Παπαδάκου η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ποινικοποιεί την ελεύθερη δημοσιογραφία και τις αποκαλύψεις διεθνών σκανδάλων όπως αυτό της Novartis, που ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η δημοσιογράφος Γ. Παπαδάκου κατέθεσε μέσω των δικηγόρων της Δημήτρη και Λυδίας Τσοβόλα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση αναστολής της προόδου της ποινικής διαδικασίας σε βάρος της, μέχρι να περατωθούν αμετάκλητα οι ποινικές υποθέσεις των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. Η εισαγγελική έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία παραμένει άλλωστε ανοικτή σε ό,τι αφορά την εμπλοκή των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αδωνη Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis, ενώ σε βάρος του διωκόμενου Ανδρέα Λοβέρδου εκκρεμεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για την περαιτέρω τύχη της δικογραφίας, με τον εισηγητή εισαγγελέα να «αδειάζει» την ανακρίτρια Γλυκερία-Λουίζα Ιωαννίδου για τη διαφωνία που είχε εκφράσει στην ασκηθείσα ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Υγείας.

Η Γ. Παπαδάκου είχε κληθεί από την ανακρίτρια Κων. Αλεβιζοπούλου προκειμένου να απολογηθεί την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 για δήθεν «συμμετοχική δράση» στα αδικήματα που φέρονται ότι έχουν τελεστεί από τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτριο Παπαγγελόπουλο και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης, της δωροληψίας υπαλλήλου, της παράβασης καθήκοντος και της συμμορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γ. Παπαδάκου κλήθηκε από την ανακρίτρια ως κατηγορούμενη χωρίς να έχει προηγηθεί κλήση της κατά την προκαταρκτική εξέταση για έγγραφες εξηγήσεις και χωρίς ο αρμόδιος εισαγγελέας πρωτοδικών να ασκήσει εναντίον της δίωξη. Στις 21 Δεκεμβρίου 2021 η Γ. Παπαδάκου κατέθεσε αίτηση προς την ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου προκειμένου να της χορηγηθούν αντίγραφα των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί για τα πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο Novartis. Ωστόσο η αίτησή της απορρίφθηκε από την ανακρίτρια, με αποτέλεσμα η δημοσιογράφος να προσφύγει στο Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί για τη μεταξύ τους διαφωνία.

Η Γ. Παπαδάκου επισημαίνει στην αίτησή της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι δεν έχει λάβει τα έγγραφα της ανάκρισης προκειμένου να αντικρούσει το σε βάρος της κατηγορητήριο. Επίσης, ενώ η δημοσιογράφος είχε προτείνει να εξεταστούν μια σειρά από μάρτυρες, μεταξύ αυτών ο Ερβέ Φαλτσιάνι, για τη συνέντευξη του οποίου κατηγορείται, οι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος, Γιώργος Καλούδης κ.ά., εντούτοις κλήθηκαν προς εξέταση μόλις δύο.

Γιάννα Παπαδάκου: «Ακυρη η παραπομπή μου, έωλο το κατηγορητήριο»

Το κατηγορητήριο που με αφορά και αναφέρεται αποκλειστικά στα δημοσιεύματά μου σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες της χώρας αλλά και στις εκπομπές μου στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha είναι κατάφωρη επίθεση στην ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου. Μετά την ακραία περιπέτειά μου (SLAPP) με τον ελληνοϊσραηλινής καταγωγής επιχειρηματία η ελληνική Δικαιοσύνη με μια παράνομη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής (ΝΔ – ΚΙΝΑΛ) μοιάζει να επιχειρεί μέσω της δίωξής μου να ξεπλύνει υπαρκτά σκάνδαλα που στοίχισαν εκατομμύρια ευρώ στα ελληνικά δημόσια ταμεία. Δηλαδή το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, της Novartis, αλλά και το σκάνδαλο της Πανγαίας, ίχνη του οποίου με offshore εταιρείες και κυκλοφορία μαύρου χρήματος υπάρχουν σε όλη τη δικογραφία. Η δικογραφία της δήθεν παραπομπής μου από τη Βουλή, που είναι αρμόδια μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, είναι όλη άκυρη και το κατηγορητήριο έωλο και φυσικά πολιτικά καθοδηγούμενο. Ενα Δικαστικό Συμβούλιο του οποίου τουλάχιστον τρία μέλη έχουν προαχθεί επί της σημερινής κυβέρνησης καλείται να κρίνει την ιδιότητα μου να ασκώ αποκαλυπτική δημοσιογραφία αντιμετωπίζοντάς με ως πολιτικό πρόσωπο. Τους καλώ ακόμη μία φορά να φέρουν στην ανάκριση τους εκκρεμείς φακέλους των τριών πολιτικών προσώπων που ερευνώνται για μίζες και ξέπλυμα, από τα οποία για το ένα έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για δωροληψία από τη Novartis.

Στην περίπτωση των διώξεων που υφίσταται η ερευνητική δημοσιογραφία στο πρόσωπό μου η σιωπή δεν είναι χρυσός∙ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ερμηνευτεί ως σκευωρία που στήθηκε από διεφθαρμένους πολιτικούς, επιχειρηματίες, πολιτικούς και άλλους που σύντομα θα αποκαλυφθούν.

Δημήτρης Τσοβόλας: «Ποινικοποίηση της ελεύθερης δημοσιογραφίας»

Σε βάρος της Γιάννας Παπαδάκου κατασκευάστηκαν τέσσερα αδικήματα με μοναδικό στοιχείο ότι πήρε συνέντευξη από τον Φαλτσιάνι, ο οποίος όπως είναι γνωστό αποκάλυψε διεθνώς τη λίστα Λαγκάρντ, καθώς και για το ότι έγραψε άρθρα για το σκάνδαλο Novartis στο «Βήμα» όπου εργαζόταν τότε. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ποινικοποίηση της ελεύθερης δημοσιογραφίας με σκοπό να τρομοκρατήσουν τη Γιάννα Παπαδάκου και άλλους δημοσιογράφους που αποκαλύπτουν τόσο σοβαρές υποθέσεις, πράγμα που επέτυχαν γιατί τίποτε δεν έχει γραφτεί ξανά για τη Novartis και τις λίστες. Κάναμε επίσης αίτηση ακύρωσης της κλήσης από την ανακρίτρια προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για παράβαση θεμελιωδών διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την ενωσιακή νομοθεσία. Η σκευωρία θα αποκαλυφθεί και πολύ σύντομα οι σκευωροί από κατήγοροι θα μετατραπούν σε κατηγορούμενοι.

Documento Newsletter