Εργα και ημέρες Αδωνη στο σκάνδαλο Novartis

Επιστολές από τον Κωνσταντίνο Φρουζή σχετικά µε το τι πρέπει να νοµοθετήσει, e-mails αναφορικά µε την τιµολόγηση ογκολογικών φαρµάκων που στέλνονται από τον Νίκο Μανιαδάκη και προωθούνται εκεί που ζητούσε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΣ∆Υ), το «ντου» στην επιτροπή τιµών φαρµάκου, η εισαγωγή στην αγορά φαρµάκων παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας, η Novartis που τον ενέπλεκε στην υπόθεση, ο σύµβουλός του που σύµφωνα µε το FBI συµµετείχε σε διαδικασία ξεπλύµατος χρήµατος.

Ατελείωτος είναι ο κατάλογος σχετικά µε τα στοιχεία που εµπλέκουν τον Αδωνη Γεωργιάδη στο σκάνδαλο Novartis, ο οποίος παραµένει ερευνώµενος για την υπόθεση. Στοιχεία που έχουν αποκαλυφθεί από το Documento, ο εκδότης του οποίου Κώστας Βαξεβάνης διώκεται επειδή η εφηµερίδα… τόλµησε να προβεί σε αποκαλύψεις. Τα όσα έχουν αποκαλυφθεί όµως, εκτός από πολύ σοβαρά, δεν µπορούν να σβηστούν. Οσο και αν πραγµατοποιείται µια πρωτοφανής προσπάθεια εκφοβισµού του Μέσου που αποκάλυψε το σκάνδαλο. Είναι άλλωστε ο Αδ. Γεωργιάδης αυτός που έχει πρωτοστατήσει στην επιχείρηση εκφοβισµού τόσο εναντίον των προστατευόµενων µαρτύρων, για τους οποίους έλεγε ότι «θα τους λιώσω» και «θα τους γδάρω», όσο και εναντίον του Κ. Βαξεβάνη, στον οποίο έγραφε ήδη από το 2018: «Φυσικά θα σε φέρω στο Ειδικό ∆ικαστήριο του Τσίπρα, ως άµεσο συνεργό του σε όλα». Απειλές που δεν κρύβονται. Οπως και η αλήθεια.

Οι επιστολές-εντολές του Φρουζή

«Σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς, καθηµερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεµάτων, δεδοµένου ότι αφορούν στο άµεσα επόµενο διάστηµα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα». Με αυτήν τη φρασεολογία απευθυνόταν σε επιστολή που απέστειλε µε τίτλο «Personal note for MoH» ο πρώην «Μr Novartis» και κατηγορούµενος σε βαθµό κακουργήµατος για το σκάνδαλο Κ. Φρουζής προς τον τότε υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Το σηµαντικότερο βέβαια είναι αυτό που ζητούσε ο Φρουζής από τον τότε υπουργό: τι να νοµοθετήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επίµαχη επιστολή ο Κ. Φρουζής αναφέρει µεταξύ άλλων ότι «η τιµολόγηση και αποζηµίωση των 100+400 φαρµάκων είναι ιδιαίτερα κρίσιµο θέµα για αυτό και σε παρακαλώ να γίνει άµεσα». Ο Κ. Φρουζής επισήµανε επίσης µεταξύ άλλων ότι «όσον αφορά στα ΦΥΚ (σ.σ.: φάρµακα υψηλού κόστους), συµφωνήσαµε πως, εφόσον τελικά προχωρήσετε σαν Υπουργείο, θα πρέπει απαραίτητα να είναι πολυκάναλα και η επιλογή του καναλιού διαδροµής τους να επαφίεται στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας. Αυτό θα πρέπει να αναφέρεται στο νέο Νόµο».

«Μπορεί να δίνουν χρήµατα σε πολιτικούς…»

Για αυτή την επιστολή ερωτήθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης από δηµοσιογράφο του ντοκιµαντέρ του καναλιού RSI της ελβετικής τηλεόρασης. Ο δηµοσιογράφος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε µια σειρά από µέιλ σάς δίνει οδηγίες, σας λέει τι να κάνετε. Και αυτά τα µέιλ προέρχονται από τη Novartis, από τον κ. Φρουζή». Ο υπουργός απάντησε: «Ξέρω το µέιλ για το οποίο µιλάτε. Αν το διαβάσετε, θα δείτε ότι εµείς κάναµε το αντίθετο από αυτό που ζητούσε ο Φρουζής». Ο δηµοσιογράφος επέµεινε: «Οι πληροφοριοδότες λένε ότι εσείς βάλατε στην ελληνική αγορά δέκα φάρµακα ακριβά».

Η απάντηση του Αδ. Γεωργιάδη ήταν αφοπλιστική: «Σας λέω έδωσα έγκριση για 400 φάρµακα κι αυτή ήταν µια απόφαση για την οποία είµαι περήφανος. ∆εν πρόκειται για απόφαση αποτέλεσµα διαφθοράς. Ηταν καλή απόφαση. Εσωσε τη ζωή του κόσµου. Πρέπει να καταλάβετε, ίσως εταιρείες όπως η Novartis, µπορεί να δίνουν χρήµατα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγµή σώζουν ζωές». Η δήλωση του πρώην υπουργού προκάλεσε, όπως ήταν λογικό, σάλο. Αργότερα ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «κάποιοι αποφάσισαν να αποµονώσουν µια φράση για να δηµιουργήσουν εντυπώσεις».

Το Harvard Project και η «δέσµευση» των υπουργών

Τα επίµαχα δέκα φάρµακα για τα οποία ρωτήθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης από το ελβετικό κανάλι αφορούσαν το… διαβόητο Harvard Project. Το 2013 η Novartis συνέταξε ένα έγγραφο που έφερε τίτλο «Novartis Systems Excellence Program, Project Proposal, Greece March 29, 2013». Το επίµαχο έγγραφο είναι ένα από τα εκατοντάδες εσωτερικά και κατασχεµένα αρχεία της Novartis που εµπεριέχονται στη δικογραφία. Μόνο που το συγκεκριµένο σκιαγραφεί τον… ιδιαίτερο τρόπο δράσης της Novartis στην Ελλάδα. Σύµφωνα µε το επίµαχο έγγραφο, που σκιαγραφεί το Harvard Project, η Novartis προέβλεπε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να µπουν νέα φάρµακά της στην ελληνική αγορά. Και για να γίνει αυτό συγκεκριµένα άτοµα έπρεπε «να δεσµευθούν».

Οπως γραφόταν χαρακτηριστικά στο επίµαχο έγγραφο: «Επικεφαλής του τοµέα υγείας των οποίων η δέσµευση πρέπει να εξασφαλιστεί: Βοηθός καθηγητή κ. Κυριάκος Σουλιώτης (πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ) να δεσµευτεί εξαρχής, υπουργοί Υγείας και Οικονοµικών καθώς και δηµόσιοι υπάλληλοι (π.χ. διευθυντές νοσοκοµείων) των οποίων η δέσµευση πρέπει να εξασφαλιστεί στο απαραίτητο στάδιο εφαρµογής». Ο απώτερος σκοπός των δεσµεύσεων του Harvard Project ήταν σαφής για τη Novartis: «140 εκατοµµύρια ευρώ εκκρεµών οφειλών και πολλά νέα προϊόντα σε όλα τα τµήµατα (Exelon TTS, Seebri, Bexsero, Jakavi, Votubis, Signifor, Tobi Podhaler, Omnitrope, Optaflu, Fluad) βρίσκονται ακόµη εν αναµονή έγκρισης για τιµολόγηση και αποπληρωµή».

Επιβεβαίωση από τον Ν. Μανιαδάκη

Και οι δύο… απαιτητικοί στόχοι της Novartis, παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας, πραγµατοποιήθηκαν. Το είπε άλλωστε και ο Ν. Μανιαδάκης. Μόνο που το είχε καταθέσει ως «Ιωάννης Αναστασίου», όταν ήταν ακόµη υπό το καθεστώς του προστατευόµενου µάρτυρα.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε κατάθεσή του στις 29 Ιανουαρίου 2018 ο «Ιωάννης Αναστασίου» αναφορικά µε το Harvard Project, «η υλοποίηση µιας τέτοιας πρακτικής θα ωφελούσε οικονοµικά τη Novartis καθόσον, όπως αναγράφεται στην εταιρική παρουσίασή της, θα µειώνονταν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατοµµυρίων και θα εισάγονταν πολλά από τα φάρµακά της που δεν είχαν τύχει έγκρισης και αποζηµίωσης. Αν κρίνει κάποιος εκ του αποτελέσµατος τα προϊόντα που αναφέρονται στην παρουσίαση εισήχθησαν επιτυχώς στο σύστηµα υγείας… Γνωρίζω ότι όλα τα φάρµακα που αναφέρονται στο πρόγραµµα µπήκαν πράγµατι στην ελληνική αγορά και ειδικότερα κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2013 και αρχές του 2014, διάστηµα που ταυτίζεται εν πολλοίς µε το χρονοδιάγραµµα υλοποίησης του προγράµµατος, όπως αυτό περιγράφεται στην εταιρική παρουσίαση».

Στην κατάθεσή του στην επιτροπή της Βουλής ο Ν. Μανιαδάκης ανέφερε ότι του έδειξαν οι εισαγγελείς το Harvard Project, ζητώντας του να τους εξηγήσει πώς λειτουργεί ένα τέτοιο πρόγραµµα, συµπληρώνοντας: «∆εν ήξερα τίποτα για το Harvard Project». Παρ’ όλα αυτά γνώριζε ότι τα συγκεκριµένα φάρµακα της Novartis µπήκαν στην ελληνική αγορά, καθώς και πότε αυτά µπήκαν.

Ο στενός συνεργάτης του Αδωνη

Ο Ν. Μανιαδάκης δεν ήταν ο µοναδικός συνεργάτης του Αδ. Γεωργιάδη που εµπλέκεται στην υπόθεση. Ο λόγος για τον Μιχάλη Πιτσιλίδη –απεβίωσε τον Ιούνιο του 2016–, ο οποίος από τον Αύγουστο του 2013 εργαζόταν ως «άτυπος σύµβουλος» του Αδ. Γεωργιάδη και ήταν εκδότης ειδικών εντύπων της υγείας. Ο Μιχ. Πιτσιλίδης εµφανιζόταν όµως και στα έγγραφα που είχε αποστείλει το FBI προς την Eισαγγελία κατά της ∆ιαφθοράς, στα οποία σκιαγραφούνται εταιρείες που χρησιµοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωµή δωροδοκιών και ξέπλυµα χρήµατος.

Οπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στα έγγραφα του FBI, «οι πωλητές του Πιτσιλίδη ήταν ιατρικοί αρθρογράφοι. Ο Πιτσιλίδης είχε ένα σύνδεσµο να πληρώνει τους γιατρούς για την Bayer και υπήρχε ένας συγκεκριµένος προϋπολογισµός για τον Πιτσιλίδη. Ο Φρουζής κατηύθυνε τον Πιτσιλίδη. Ο πωλητής πήγε στους Γερµανούς εισαγγελείς για να συζητήσει ισχυρισµούς για ξέπλυµα χρήµατος και πρακτικές της Bayer. Ο Πιτσιλίδης αποκλείστηκε από την εσωτερική οµάδα ελέγχου. Στον Πιτσιλίδη επιβλήθηκε 1 εκατοµµύριο ευρώ και η εταιρεία του πτώχευσε. Λίγο µετά απεβίωσε ο ίδιος».

Μήνυμα – εντολή του Κ. Φρουζή

 

Πραγµατοποιούσε και παρεµβάσεις. Σε κατάθεσή του στην Eισαγγελία ∆ιαφθοράς ο Κωνσταντίνος Ράνος, πρώην µέλος της Επιτροπής Τιµών Φαρµάκων (ΕΤΦ) του υπουργείου Υγείας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το έτος 2014 επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη είχε ληφθεί απόφαση να µη γίνει αύξηση κανενός φαρµάκου σε επικείµενη τότε έκδοση δελτίου τιµών. Κατά τη συνεδρίαση, εγώ ως µέλος της ΕΤΦ διατύπωσα τις ενστάσεις µου καθώς αντιλήφθηκα ότι υπήρχε εισήγηση για αύξηση τιµών σε 30 φάρµακα παρά την απόφαση που είχε ληφθεί». Στα επίµαχα 30 φάρµακα που αναφέρθηκε ο Κ. Ράνος φαίνεται ότι συµπεριλαµβάνονταν και τα δέκα της Novartis που εµπεριέχονταν στο Harvard Project.

Οπως κατέθεσε ο Κ. Ράνος, η άποψή του έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, όµως τότε ο Αδ. Γεωργιάδης «εισήλθε στον χώρο που συνεδρίαζε η ΕΤΦ… απευθύνθηκε σε όλα τα µέλη της επιτροπής λέγοντας ότι επιθυµεί να περάσει το συγκεκριµένο δελτίο τιµών αυτούσιο ως είχε παρουσιαστεί στην επιτροπή διότι την εποµένη, όπως ισχυρίστηκε, είχε συνάντηση µε την τρόικα και δεν ήθελε καµία εκκρεµότητα». Σύµφωνα µε τον Κ. Ράνο, «ο υπουργός τότε είπε “θα ξαναψηφίσουµε”. Του είπα ότι ρεζιλεύει την επιτροπή και απευθυνόµενος στον πρόεδρο του έκανα παρατήρηση γιατί δεν αντιδρούσε. Τότε ο υπουργός είπε “ψηφίζουµε πάλι ποιος είναι µε τον Ράνο και ποιος µε εµένα;”. Τότε όλα τα µέλη της επιτροπής εκτός από εµένα ψήφισαν υπέρ της απόφασης του υπουργού».

Ο Αδ. Γεωργιάδης –υπέβαλε µήνυση στον Κ. Ράνο– ισχυρίζεται ότι η επίµαχη επιτροπή συνεδρίασε την 1η Αυγούστου 2013, επιβεβαιώνοντας όµως ότι οι αυξήσεις τιµών στα επίµαχα φάρµακα πραγµατοποιήθηκαν: «Είχα δώσει λοιπόν εντολή να εξεταστούν όλες οι εκκρεµείς ενστάσεις και να εφαρµοστεί ο νόµος για τον µέσο όρο των τριών χαµηλότερων τιµών της ΕΕ. Αν δηλαδή κάποια φάρµακα είχαν τιµολογηθεί εκ λάθους χαµηλότερα, ζήτησα να εφαρµοστεί ο νόµος για να ξέρουν οι εταιρείες ότι θα είµαι αυστηρός αλλά δίκαιος».

Απαλλαγή του «πιο στενού συµβούλου του υπουργού»

Τον περασµένο Οκτώβριο το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών Αθηνών εξέδωσε βούλευµα, βάσει του οποίου ο Ν. Μανιαδάκης απαλλάχθηκε από την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας µε το σκεπτικό ότι ο καθηγητής της ΕΣ∆Υ δεν ήταν διορισµένος σύµβουλος υπουργού Υγείας. Και ας είχε δηλώσει ακόµη και ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης, καταθέτοντας ως «Ιωάννης Αναστασίου», ότι ένας από τους στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού Υγείας ήταν και ο «από πολλά έτη συνεργάτης του» Νικόλαος Μανιαδάκης, δηλαδή ο ίδιος. Και ας είχε παραδεχτεί και ο Αδ. Γεωργιάδης ότι «ο κ. Μανιαδάκης ήταν βοηθός µου πολύ έµπιστος, σε επαφή µε την τρόικα. Αν ο Μανιαδάκης ήταν διεφθαρµένος, σηµαίνει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσµοί ήταν διεφθαρµένοι».

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι δύο άντρες συνοµιλούσαν ακόµη και µετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, µέχρι και την τελευταία στιγµή, αφού ο Αδ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι «έχω µιλήσει πάρα πολλές φορές µε τον κύριο Μανιαδάκη και πριν την έρευνα και µετά την έρευνα». Αλλωστε και η ίδια η Novartis σε εσωτερικό κατασχεµένο έγγραφό της, τον Οκτώβριο του 2013, παραδέχεται ότι «ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης είναι αυτή τη στιγµή ο πιο στενός σύµβουλος του υπουργού Υγείας σε φαρµακευτικά ζητήµατα».
Βέβαια, ο Ν. Μανιαδάκης δεν έχει απαλλαγεί από τις κατηγορίες, αφού εξακολουθεί να ερευνάται για τη συµµετοχή του σε δωροληψίες τρίτων και για ξέπλυµα βρόµικου χρήµατος. Το ακόµη σηµαντικότερο όµως είναι ότι και στο απαλλακτικό βούλευµα, που διαφηµίστηκε ως «αθώωση» του καθηγητή της ΕΣ∆Υ, γίνεται ρητή αναφορά σε «πέντε ενδείξεις ενοχής» του αναφορικά µε το σκάνδαλο Novartis. Σε κάποιες εξ αυτών συµπεριλαµβάνεται το όνοµα του Αδ. Γεωργιάδη… Σηµαντικό είναι άλλωστε ότι σε βάρος του επίµαχου απαλλακτικού βουλεύµατος ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία Εφετών.

«Ενδείξεις ενοχής» µε κοινό παρονοµαστή

Μια εξ αυτών των ενδείξεων, σύµφωνα µε το βούλευµα, αφορά το ότι το 2010 ο τότε υπάλληλος Αντώνης Σαρλικιώτης µαζί µε τον Κ. Φρουζή φέρεται να προσέγγισαν τον Μανιαδάκη «προκειµένου να αναλάβει τη χειραγώγηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και να αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας µε αυτή… Στο πλαίσιο αυτό φέρεται να αναλαµβάνει (σ.σ.: ο Μανιαδάκης) διαδοχικά τον ρόλο του διαµεσολαβητή µε τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλµά και τον υπουργό Υγείας, Σπυρίδωνα-Αδωνη Γεωργιάδη, προς σκοπό της προώθησης των συµφερόντων της Novartis».

Ενδεικτική είναι και η πέµπτη κατά «σειρά ένδειξη ενοχής» που επίσης εµπλέκεται ο Αδ. Γεωργιάδης. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά σε εσωτερικό κατασχεµένο έγγραφο της Novartis µε τίτλο «Minutes of Internal MaxAlignment Meeting» και ηµεροµηνία σύνταξης 25 Αυγούστου 2014. Σε αυτό επισηµαίνεται project που πρόκειται να συζητηθεί µε την κωδική ονοµασία «Onco» το οποίο αφορά τον Ν. Μανιαδάκη (Topics to be discussed: Onco project with Maniadakis). Το project Onco αφορούσε, σύµφωνα µε κατάθεση του «Μάξιµου Σαράφη» τον ∆εκέµβριο του 2018, θέµατα ογκολογικών φαρµάκων και την προστασία τους από επερχόµενες µειώσεις τιµών. Μειώσεις που επρόκειτο να γίνουν µε αποφάσεις υπουργών Υγείας την επίµαχη περίοδο.

Στο έγγραφο της Novartis δίπλα ακριβώς από τη φράση «Onco project with Maniadakis» υπήρχε η ένδειξη «Ρ» και η αναφορά «Decide next steps», δηλαδή «αποφασίζω επόµενα βήµατα». Από την ένδειξη αυτή, σύµφωνα µε όσα αναφέρονται στο βούλευµα, σε συνδυασµό µε τη φράση «Onco project with Maniadakis» και την κατάθεση «Σαράφη» τον ∆εκέµβριο του 2018 «προκύπτει σαφώς ότι πράγµατι αφορούσε σε θέµατα ογκολογικών φαρµάκων, πλην όµως αναφερόταν σε τετελεσµένες πράξεις (ένδειξη Ρ)». ∆ηλαδή ότι πράγµατι ο Μανιαδάκης µεσολάβησε προκειµένου να πετύχει αυτά που ήθελε η εταιρεία.

Mails µε υποδείξεις και sms αγάπης

Τα επίµαχα συµπεράσµατα της εισαγγελέως ενισχύονται και από mails που εµπεριέχονται στο πόρισµα της πρώην γενικής επιθεωρήτριας του δηµοσίου Μαρίας Παπασπύρου αλλά και στη δικογραφία. Συγκεκριµένα, στις 12 Μαΐου 2014 ο Ν. Μανιαδάκης απέστειλε µήνυµα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργού Υγείας, όπου τότε ήταν ο Αδ. Γεωργιάδης. Το µήνυµα περιείχε ως επισυναπτόµενο ένα προσχέδιο υπουργικής απόφασης µε θέµα τις «διατάξεις αποζηµίωσης φαρµάκων» και ειδικότερα την «αποζηµίωση» των ογκολογικών φαρµάκων. Στο µήνυµά του ο Ν. Μανιαδάκης επισήµανε χαρακτηριστικά: «Να πάει στον Ευαγγελάτο (σ.σ.: επικεφαλής του Σώµατος Επιθεωρητών Υγείας και προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Φαρµάκων και Φαρµακείων του υπουργείου Υγείας) για προετοιµασία υπογραφής». Το µήνυµα αποστάλθηκε στις 3.26. Τρία µόλις λεπτά µετά, στις 3.29, προωθήθηκε από το mail του υπουργού το επισυναπτόµενο αρχείο µαζί µε την επισήµανση του Ν. Μανιαδάκη στην αρµόδια ∆ιεύθυνση Φαρµάκων.

Εκτός όµως από mails, υπήρχαν και sms αγάπης. Οι συνοµιλίες µέσω sms µεταξύ Μανιαδάκη και Γεωργιάδη συµπεριλαµβάνονται στην έκθεση εργαστηριακής πραγµατογνωµοσύνης της ∆ιεύθυνσης Εγκληµατολογικών Ερευνών, που υπάρχει στο πόρισµα του µεικτού κλιµακίου ελέγχου του γενικού επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Στις 9 Ιουνίου 2014, όταν λόγω ανασχηµατισµού ο Αδ. Γεωργιάδης αποχώρησε από το υπουργείο Υγείας, ο Ν. Μανιαδάκης του απέστειλε sms, γράφοντας: «Εύχοµαι από καρδιάς να πάρεις αυτό που σου αξίζει. Ωστόσο, άσχετα από το τι θα γίνει, ήσουν µακράν ο καλύτερος υπουργός από το 2002 που ήρθα». Ο πρώην υπουργός απάντησε: «Ευχαριστώ φίλε». Τους επόµενους µήνες ακολουθούν κι άλλες συνοµιλίες. Στις 7 ∆εκεµβρίου 2015 οι δύο άντρες εκφράζουν ο ένας προ τον άλλον την αγάπη τους:

«Μανιαδάκης: Σ’ αγαπάω πολύ. Είσαι αληθινός και ειλικρινής.
Γεωργιάδης: Κι εγώ ρε σε αγαπάω πολύ».

«Καµία επαφή, φέρεται να εµπλέκεται»

Στις 10 Φεβρουαρίου 2017, σε εσωτερικό έγγραφο της Novartis που παρέχει λεπτοµέρειες σχετικά µε την εξέλιξη των σκανδάλων και την εµπλοκή προσώπων –επίσης έχει κατασχεθεί– αναφέρεται το όνοµα του Αδ. Γεωργιάδη, µεταξύ πολλών άλλων. Σε αυτό το έγγραφο συστήνεται στα στελέχη της Novartis να µην υπάρξει «καµία επαφή» µε τον πρώην υπουργό Υγείας επειδή «αναφέρεται συγκεκριµένα ως φερόµενος εµπλεκόµενος».