Στο συμπέρασμα πως το Ισραήλ εφαρμόζει μεθοδική πολιτική καταστροφής του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Γάζα, με ενέργειες που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατέληξε έρευνα του ΟΗΕ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από την πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Όπως ανέφερε η Ναβί Πιλάι σε δήλωση της που έκανε πριν από την δημοσιοποίηση της πλήρους έκθεσης, το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για «ανελέητες και σκόπιμες επιθέσεις κατά του ιατρικού προσωπικού και των εγκαταστάσεων» κατά τη διάρκεια του πολέμου.
«Ιδιαίτερα τα παιδιά επηρεάστηκαν περισσότερο από τις επιθέσεις αυτές, υποφέροντας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα από την κατάρρευση του συστήματος υγείας», δήλωσε η Πιλάι, η έκθεση της οποίας θα παρουσιαστεί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 30 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με το Reuters, η ανακοίνωση της έρευνας του ΟΗΕ κατηγορεί επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις ότι σκοτώνουν και βασανίζουν σκόπιμα ιατρικό προσωπικό, στοχεύουν ιατρικά οχήματα και περιορίζουν τις άδειες εξόδου των ασθενών από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ως ένα από τα παράδειγμα, αναφέρεται ο θάνατος ενός κοριτσιού, της Χιντ Ρατζάμπ, τον Φεβρουάριο, μαζί με τα μέλη της οικογένειάς της και δύο γιατρούς που ήρθαν να τη σώσουν από τα ισραηλινά πυρά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα ιατρική διακομιδή δεν μπορούν να φύγουν από τη Γάζα από τότε που έκλεισε τον Μάιο το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι σχεδόν 1.000 γιατροί έχουν σκοτωθεί στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο, κάτι που ο ΠΟΥ αποκάλεσε «αναντικατάστατη απώλεια και τεράστιο πλήγμα στο σύστημα υγείας».
Στην ανακοίνωση της Πιλάι, αναφέρεται ότι διερευνήθηκε η μεταχείριση τόσο των Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ όσο και των ομήρων που είχαν συλληφθεί από μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και κατηγορούνται και οι δύο πλευρές για συμμετοχή σε βασανιστήρια και σεξουαλική βία.
Η Ερευνητική Επιτροπή (COI) έχει ευρεία εντολή να συλλέγει στοιχεία και να εντοπίζει τους υπόπτους για διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Βασίζει τα πορίσματά της σε μια σειρά πηγών, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με θύματα και μάρτυρες, υποβολών και δορυφορικών εικόνων.
Η CΟI έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στα πρώτα στάδια του πολέμου στη Γάζα και ότι οι ενέργειες του Ισραήλ συνιστούσαν επίσης εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω των τεράστιων απωλειών μεταξύ των αμάχων. Ο όρος αυτός αφορά τα σοβαρότερα διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται εν γνώσει των θυτών στο πλαίσιο μιας εκτεταμένης ή συστηματικής επίθεσης κατά αμάχων.
Το Ισραήλ δεν έχει συνεργαστεί με την έρευνα, η οποία, σύμφωνα με το Ισραήλ, βρίθει αντι-ισραηλινής προκατάληψης. Η COI έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει το έργο της και εμποδίζει την πρόσβαση των ερευνητών τόσο στο Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη.
Μερικές φορές, τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τέτοια όργανα υπό την εντολή του ΟΗΕ έχουν αποτελέσει τη βάση για διώξεις για εγκλήματα πολέμου και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Ανεβαίνει στους 32 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού αναμένονται βροχές