Έρευνα: Χειρότερη long Covid όσοι νοσηλεύτηκαν στην αρχή της πανδημίας – Τι συμβαίνει με την «ομίχλη εγκεφάλου»

Έρευνα: Χειρότερη long Covid όσοι νοσηλεύτηκαν στην αρχή της πανδημίας – Τι συμβαίνει με την «ομίχλη εγκεφάλου»

Τα προβλήματα υγείας και η «ομίχλη εγκεφάλου» μπορεί να επιμείνουν για χρόνια σε άτομα που νοσηλεύτηκαν με κορονοϊό στην έναρξη της πανδημίας, με ορισμένους ασθενείς να εμφάνισαν πιο σοβαρά ή και νέα συμπτώματα μετά από 12 μήνες, υποστηρίζουν ερευνητές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην μελέτη τους, ενώ πολλοί άνθρωποι με μακρόχρονη νοσηλεία με Covid είδαν βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθούσε να έχει γνωστικά προβλήματα δύο έως και τρία χρόνια μετά την νοσηλεία του και είδε τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και κόπωσης να επιδεινώνονται αντί να υποχωρούν.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη της long Covid σε 475 άτομα που είχαν νοσηλευτεί με τον ιό πριν από τη διάθεση εμβολίων, για να μάθουν αν η εγκεφαλική ομίχλη, η κόπωση και τα προβλήματα ψυχικής υγείας παρέμεναν ή εμφανίζονταν μετά τον πρώτο χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες για τις ικανότητες σκέψης των συμμετεχόντων πριν νοσήσουν με Covid, τα γνωστικά τεστ δύο έως τρία χρόνια αργότερα έδειξαν ότι κατά μέσο όρο ο δείκτης νοημοσύνης των ασθενών ήταν κατά 10 μονάδες χαμηλότερος από τον αναμενόμενο για την ηλικία, την εκπαίδευση και άλλους παράγοντες. Ένας στους εννέα παρουσίασε σημάδια «σοβαρών γνωστικών ελλείψεων», τα οποία ισοδυναμούν με IQ 30 μονάδες χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες έδειξαν ότι πολλοί ένιωθαν μέτρια έως σοβαρά επίπεδα κατάθλιψης (47%), κόπωσης (40%) και άγχους (27%) δύο έως τρία χρόνια μετά την νόσηση τους με Covid. Αντί να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, τα συμπτώματα ήταν κατά μέσο όρο χειρότερα δύο έως τρία χρόνια μετά τη μόλυνση από ό,τι έξι έως 12 μήνες μετά.

Όπως ανέφερε στον Guardian ο Δρ. Μαξ Τακέ, που συνυπογράφει την μελέτη: «Αυτό που γνωρίζαμε ήδη πριν από την εκπόνηση της μελέτης ήταν ότι το Covid-19 συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων, κατάθλιψης και άγχους σε σύγκριση με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Διαπιστώσαμε ότι στη δική μας κοόρτη υπήρχε σημαντική νευροψυχιατρική επιβάρυνση στα δύο με τρία χρόνια».

Περισσότερα από ένα στα τέσσερα άτομα της μελέτης άλλαξαν δουλειά μετά την προσβολή από τον ιό, συχνά επειδή δεν μπορούσαν πλέον να αντιμετωπίσουν τις γνωστικές απαιτήσεις της εργασίας τους.

Εκείνοι που τα πήγαν χειρότερα με την πάροδο των ετών ήταν αυτοί που ήταν σε χειρότερη κατάσταση έξι μήνες μετά τη μόλυνση, όμως δεν είναι η σοβαρότητα της αρχικής ασθένειας που επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη έκβασή τους.

Αν και το ποσοστό των ασθενών που ανέφεραν κατάθλιψη, άγχος και κόπωση αυξήθηκε μετά από έξι μήνες, τα γνωστικά προβλήματα εμφάνισαν βελτίωση. Έξι μήνες μετά τη μόλυνση, το 44% είχε αντικειμενικά γνωστικά ελλείμματα σε σύγκριση με το 33% σε δύο έως τρία χρόνια.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Psychiatry, ώθησε τους συνυπογράφοντες να τονίσουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισης των μακροχρόνιων συμπτωμάτων της Covid, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μιας πιο πολύπλοκης διαταραχής.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο αριθμός των ατόμων με μακροχρόνια Covid συνεχίζει να αυξάνεται, με 2 εκατομμύρια άτομα στην Αγγλία και τη Σκωτία να εμφανίζουν πλέον συμπτώματα. Η εγκεφαλική ομίχλη που πολλοί αναφέρουν ισοδυναμεί με πτώση του δείκτη νοημοσύνης κατά έξι μονάδες, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη.

Ο Ντάνι Άλτμαν, καθηγητής ανοσολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στην Guardian ότι τα ευρήματα είναι «βαθιά και ανησυχητικά» και προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην εφησυχάζουν στην εποχή των εμβολίων και των ηπιότερων παραλλαγών του Covid.

Ο κίνδυνος μακροχρόνιας Covid έχει μειωθεί από περίπου 10% στο πρώτο κύμα λοιμώξεων σε περίπου 2,5% σήμερα, αλλά αυτό εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε «τεράστιο αριθμό περιπτώσεων», δήλωσε ο Άλτομαν. «Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο επείγουσα απόδειξη ότι η Covid-19 βρίσκεται σε εξέλιξη και μπορεί ακόμα να προκαλέσει τρομερά πράγματα, οπότε αξίζει να παραμείνετε ενισχυμένοι και να αποφύγετε την επαναμόλυνση».

Ωστόσο, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή όσον αφορά στην ερμηνεία των συγκεκριμένων αποτελέσματων. Μόνο το 19% των 2.500 ατόμων που προσκλήθηκαν στη μελέτη συμμετείχαν και αν όσοι συμφώνησαν τα πήγαν πολύ χειρότερα ή πολύ καλύτερα από την ευρύτερη ομάδα, αυτό θα αλλοιώσει τα αποτελέσματα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν οι άνθρωποι που εμφάνισαν μακρύ Covid αργότερα στην πανδημία, μετά τον εμβολιασμό και χωρίς να νοσηλευτούν, θα αντιμετώπιζαν εξίσου σοβαρά προβλήματα υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ο Στουρνάρας και η σύγχρονη εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε» – Ο διοικητής της ΤτΕ ζητά να σφίξουμε το ζωνάρι για 40 χρόνια

Βουλή: «Νοθεία» κατήγγειλε ο Πολάκης στην επιλογή των νέων διοικητών ΥΠΕ

Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλη αναζωπύρωση πάνω από το χωριό Αφράτι (Photos – Video)

Μεγάλη φωτιά στο Κορωπί: Μπαράζ μηνυμάτων 112 για εκκενώσεις – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (Photos-Video)

Μεγάλη φωτιά τώρα στο Κορωπί: Καίει κοντά σε σπίτια – Ήχησε το 112 για εκκένωση (Photos-Video)

Τέμπη: Εκτός φυλακής ο σταθμάρχης – Κρίθηκε ότι δεν είναι επικίνδυνος

ΕΛΑΣ το µεγαλείο σου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter