Έρευνα του Triathlon Lab Athens: Ποιοι ασχολούνται με το τρίαθλο στην Ελλάδα;

Έρευνα του Triathlon Lab Athens: Ποιοι ασχολούνται με το τρίαθλο στην Ελλάδα;

Περισσότεροι από 150 τριαθλητές συμμετείχαν  στη σύντομη διαδικτυακή έρευνα του Triathlon Lab Athens (Email : info@triathlonlab.gr & Τηλ.2109838364 & Κιν, 6937170260) με στόχο  να αποτυπωθεί ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα Τριαθλητή.

Την ίδια έρευνα είχαμε διεξάγει και τον Αύγουστο του 2020 στα μέλη της ομάδας Athens Triathlon Team. Φέτος αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αθλητών & αθλητριών τριάθλου που συμμετείχαν στην έρευνα.

Μέσω της έρευνας έχουμε αποτυπώσει μεταξύ άλλων:

  • Ηλικία
  • Μορφωτικό επίπεδο
  • Προπονητικές συνήθειες
  • Ώρες προπόνησης ανά εβδομάδα
  • Διαθέσιμος εξοπλισμός
  • Πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις
  • Συμπληρώματα διατροφής που καταναλώνονται συστηματικά

Το Τρίαθλο (κολύμβηση, ποδηλασία, τρίαθλο) θεωρείται από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα στο Δυτικό κόσμο. Από το 2000 (Ολυμπιακοί Αγώνες, Σίδνεϋ) είναι πλέον επίσημα στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το τρίαθλο αναπτύσσεται πλέον ταχύτητα και στην χώρα μας με νέους αθλητές και αθλήτριες συγκεκριμένων ηλικιών (30-55 ετών) να ασχολούνται με αυτό συστηματικά.

Οι βασικοί λόγοι της ανάπτυξής του είναι ότι προσφέρει πολλά οφέλη (σωματικά και ψυχικά) στους αθλούμενους/ αθλητές:

  • Η κολύμβηση, ποδηλασία και το τρέξιμο είναι πιο δημοφιλείς αερόβιες μορφές άσκησης σε όλο τον κόσμο. Σε επίπεδο αερόβιας άσκησης θεωρείται το πιο ολοκληρωμένο άθλημα.
  • Προσφέρει ολοκληρωμένη μυϊκή εκγύμναση.
  • Έχει πολύ μικρά ποσοστά τραυματισμών
  • Βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και τη μείωση του σωματικού λίπους.
  • Μειώνει το οξειδωτικό στρες, αυξάνει την καθημερινή ενέργεια και την παραγωγικότητα και πάνω από όλα αυξάνει την αυτοπεποίθηση σε όλους τους τομείς της ζωής μας. («Αφού μπορώ να κάνω κάτι τόσο δύσκολο, μπορώ να κάνω οτιδήποτε»)

Μεθοδολογία έρευνας

Για την έρευνα χρησιμοποιήσαμε την ηλεκτρονική πλατφόρμα Momentive (παλαιά γνωστή και ως Survey Monkey).

H προώθηση της έρευνας έγινε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) που αφορούν τριαθλητές.

Ηλικία

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά υπάρχει μία συνεχή μείωση των ηλικιακών κατηγοριών 18-24 και 25-30 αναφορικά με τη συμμετοχή τους σε αγώνες τριάθλου και ιδιαίτερα Ironman και ταυτόχρονη αύξηση των υπολοίπων ηλικιακών κατηγοριών.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη δική μας έρευνα με μόλις το 5,66% των συμμετεχόντων στην έρευνα να είναι κάτω των 30 ετών.

Ο μέσος όρος των αθλητών που συμμετέχουν σε αγώνες Ironman στο εξωτερικό είναι 38 ετών ενώ στη δική μας έρευνα οι ηλικιακές κατηγορίες 30-34, 35-39 & 50-54 έχουν ποσοστά πάνω από 15%.

 

Μόρφωση

Ένα χαρακτηριστικό του Τριάθλου, γνωστό και από έρευνες στο εξωτερικό, είναι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των αθλητών και αθλητριών του.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη δική μας έρευνα με το 42,38% να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ & ένα 38,41% να έχουν και μεταπτυχιακό τίτλο. Έτσι προκύπτει ότι συνολικά το 80,79% να έχει λάβει ακαδημαϊκή/ τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πόσες ημέρες την εβδομάδα αθλούνται;

Όλοι αθλούνται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα με το σχεδόν τους μισούς (47,68%) να αθλούνται 6 ημέρες την εβδομάδα.

Ώρες προπόνησης την εβδομάδα

Η πλειοψηφία (54,67%) αφιερώνει 6-10 ώρες την εβδομάδας στην προπόνηση ενώ 1 στους 3 (30,67%) αφιερώνει 11-15 ώρες προπόνησης την εβδομάδα.

Χρόνια Συστηματικής Ενασχόλησης με το Τρίαθλο

Ο εντυπωσιακός ρυθμός ανάπτυξης του αθλήματος του Τριάθλου στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια αποτυπώνεται σε αυτή την ερώτηση.

Το 45,70% ασχολείται συστηματικά μέχρι και 3 χρόνια και το 27,81% ασχολείται 4-6 χρόνια. Θα μπορούσαμε να κάνουμε την υπόθεση ότι υπάρχει μία εκθετική αύξηση των ανθρώπων που ασχολούνται με το άθλημα και αυτό επιθυμούμε να το επιβεβαιώσουμε με μία νέα έρευνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο runnfun.gr

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter