Έρευνα: Το 44% συμφωνεί με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές – Τι λέει για την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα

Την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών καθώς επίσης και την αποκαλυπτική μελέτη των Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της υψηλής θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ, αναλύει έρευνα της Prorata που πραγματοποιήθηκε για το tvxs.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των πολιτών συμφωνεί με την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να ζητήσει την παραίτηση Μητσοτάκη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με τους μισούς σχεδόν εξ αυτών να θεωρούν ότι είναι μια κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα.

«Συμφωνώ το έκανε την κατάλληλη στιγμή», δηλώνει το 24%, ενώ ένα 20% απαντάει πως «συμφωνεί αν και έπρεπε να το έχει κάνει νωρίτερα». Αντίθετα ένα 51% επί του συνόλου διαφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας κατά 8% πως «θα έπρεπε να περιμένει» και κατά 43% πως διαφωνεί ριζικά καθώς «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία».

Η κίνηση Τσίπρα αντιμετωπίζεται θετικά από το 82% όσων τοποθετούν τον εαυτό τους στην Αριστερά, το 74% όσων δηλώνουν Κεντροαριστεροί και το 42% όσων ανήκουν στο Κέντρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι εμφανίζεται μεγαλύτερο το ποσοστό που βλέπει θετικά την πρόταση Τσίπρα στους «καθαρά» Δεξιούς (21%), σε σχέση με τους Κεντροδεξιούς (14%).

Η απήχησή της είναι επίσης ισχυρότερη στις νεαρές ηλικίες 17-34 ετών, με θετική γνώμη από το 52%. Στις ηλικίες 35-54 η θετική γνώμη για πρόωρες εκλογές φτάνει το 44%, ενώ είναι 41% στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ.

Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα 

Όσον αφορά την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που ήρθε στην επιφάνεια κι αν πράγματι γνώριζε γι’αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (61%), πλην των ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλώνει ότι η μελέτη είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα ακόμη 10% πιστεύει πως η μελέτη ήταν εις γνώση της κυβέρνησης πριν τη δημοσιοποίησή της και ελήφθησαν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Τέλος ένα 15% υποστηρίζει τον ισχυρισμό περί κυβερνητικής άγνοιας και ένα 14% δηλώνει «άγνοια» για το τί ακριβώς έχει συμβεί.

 

Όσον αφορά για τον Σωτήρη Τσιόδρα συγκεκριμένα το ρόλο και τη στάση του, την περίοδο της πανδημίας, το 60% των πολιτών δηλώνει πως τον εμπιστεύεται απόλυτα (25%) ή τον εμπιστεύεται αρκετά (35%). Αντίθετα ένα 36% δηλώνει πως δεν του έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη (22%) ή δεν τον εμπιστεύεται καθόλου (14%).

Διαβάστε αναλυτικά τη δημοσκόπηση εδώ