Στοιχεία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη χωρά μας και κατά πόσο αυτές ικανοποιούν τους πολίτες αλλά και την άποψη των γιατρών τόσο για την λειτουργία του συστήματος αλλά και για τους λόγους της φυγής των συναδέλφων τους κατέγραψε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Η έρευνα διεξήχθη στις 13 Περιφέρειες της χώρας με τη συμμετοχή 1198 πολιτών και 700 γιατρών οι οποίοι κατά 49,7% αξιολογούν αρνητικά το σύστημα υγείας της χώρας.Πιο αναλυτικά από τους γιατρούς του δημόσιου τομέα που συμμετείχαν στην έρευνα το 75% αξιολογεί αρνητικά το σύστημα υγείας της χώρας.
Αναφορικά με τον Δημόσιο σύστημα υγείας και κατά πόσο είναι ικανοποιητικές οι υπηρεσίες που προσφέρει η απάντηση από το γενικό κοινό το 40,6% είναι ικανοποιημένο το 34,7% είναι δυσαρεστημένο και ένα 22,6% είναι ούτε δυσαρεστημένο ούτε ικανοποιημένο. Στην ερώτηση από τι είστε ικανοποιημένος από το Σύστημα Υγείας η πλειοψηφία απάντησε από το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού και αντίστοιχα στο ερώτημα τι είναι αυτό που προκαλεί την δυσαρέσκεια σας η απάντηση είναι η κακή οργάνωση. Αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες των γιατρών το 58,9% απάντησαν οτι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών τα τελευταία 3 χρόνια θέτοντας ως σημαντικότερο πρόβλημα στη δουλεία τους την προσπάθεια απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος .
Από την άλλη πλευρά το γενικό κοινό απαντά ότι συχνότερα επισκέπτεται ιδιωτικά ιατρεία ενώ θεωρούν στην πλειοψηφία τους οτι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών τα τελευταία δύο τρία χρόνια έχουν αυξηθεί . Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ευρύτερα αποδεκτές γίνονται οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε μεγάλο φάσμα θεμάτων.Χαρακτηριστικό είναι ότι στο θέση του ΠΙΣ να διατηρήσουν τα Νοσοκομεία το δημόσιο χαρακτήρα τους και να μη μετατραπούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα 75,5% του γενικού κοινού απαντάει θετικά όπως και το 84% των γιατρών . Η πλειοψηφία απαντά θετικά και για τις νέες προσλήψεις για το ΕΣΥ και στην αύξηση κινήτρων ώστε να πάνε γιατροί στις άγονες γραμμές αλλά και στην αύξηση των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ στο επίπεδο του μέσου όρου της αμοιβής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.