Άκρως ανησυχητικά χαρακτηρίζει τα ευρήματα μελετών που έγιναν στο Γενικό Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» σε δείγμα 12.078 ατόμων, για την επίπτωση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και της κολπικής μαρμαρυγής, κυρίως τα χρόνια της κρίσης, ο καρδιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης της καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Αλέξης Σαμέντζας.
Κι αυτό γιατί όπως αναφέρει στο Πρακτορείο FM, τα εμφράγματα αυξήθηκαν στις δύο πενταετίες της κρίσης (1-1-2008 έως και 31-12-2017) σε ηλικίες κάτω των 45 και σε άτομα χωρίς κανένα παράγοντα κινδύνου. Κάτι που οφείλεται όπως τονίζει στην συνολική αύξηση των ανασφάλιστων, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους.
Όσον αφορά την κολπική μαρμαρυγή παρατηρήθηκε υπερδιπλασιασμός των ανασφάλιστων ασθενών, καθώς και σημαντική αύξηση συμβαμάτων σε ηλικίες κάτω των 60 χρόνων. Ωστόσο στα τελευταία χρόνια της κρίσης οι εισαγωγές με ΚΜ στην καρδιολογική κλινική του «ΕΛΠΙΣ» φάνηκε ότι σταθεροποιήθηκαν, γιατί όπως χαρακτηριστικά λέει ίσως ο κόσμος άρχισε να προσαρμόζεται στο ψυχοσυναισθηματικό στρες. «Οι μελέτες αυτές τις οποίες γνωστοποιούμε για πρώτη φορά ολοκληρωμένες στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι προς ανακοίνωση σε διεθνή συνέδρια και προς δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό».
Μελετήθηκαν τρεις πενταετίες- η μία προ κρίσης
Σύμφωνα με τον κ. Σαμέντζα μελετήθηκαν τρεις χρονικές περίοδοι στους ασθενείς που εισήχθησαν στην καρδιολογική κλινική του ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ κατά τα τελευταία 15 έτη. Η πρώτη χρονική περίοδος που ορίστηκε πενταετία προ κρίσης αφορά στην πενταετία 1-1-2003 έως και 31-12-2007, η δεύτερη αφορά το διάστημα 1-1-2008 έως και 31-12-2012 που ορίστηκε ως η 1η πενταετία της κρίσης και η τρίτη χρονική περίοδος που μελετήθηκε αφορά στο διάστημα από 1-1-2013 έως 31-12-2017 και ορίζεται ως η 2η πενταετία της κρίσης. «Ως χρονική έναρξη της κρίσης ορίστηκε το έτος 2008, καθώς τότε παρουσιάστηκε μείωση στο εθνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται και συνοδεύεται από σταδιακή αύξηση του ποσοστού ανεργίας», τονίζει στο Πρακτορείο Fm ο κ. Σαμέντζας.
Η ανεργία σε ηλικίες κάτω των 45 αύξησε τα εμφράγματα
Όπως αναφέρει ο καρδιολόγος του «ΕΛΠΙΣ» τα συμπεράσματα της μελέτης για το έμφραγμα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ο αριθμός των εισαγωγών για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΟΕΜ) παρουσίασε σημαντική αύξηση και στις δύο πενταετίες της κρίσης, με πιο έντονο το πρόβλημα τη δεύτερη πενταετία και στα δύο φύλα, (σαφώς μεγαλύτερη αύξηση στις γυναίκες). Επίσης όπως τονίζει ο κ. Σαμέντζας αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με έμφραγμα κάτω των 45 και στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να κατέχουν πάλι τα πρωτεία. «Είναι τραγικό να έχουν αυξηθεί τα εμφράγματα σε άτομα κάτω των 45 και η αύξηση αυτή έχει να κάνει με τη συνολική αύξηση των ανασφάλιστων, καθώς πολλοί άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το εύρημα μας ότι παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του αριθμού των εμφραγμάτων, ακόμη και σε άτομα χωρίς κανένα παράγοντα κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, διαβήτης, κληρονομικότητα)».
Μεγάλη αύξηση των εμφραγμάτων 2015-2017
Ο πληθυσμός δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να προσέλθει στα ιατρεία για τον προληπτικό έλεγχο, ή να πάρει την αγωγή του σε ορισμένες περιπτώσεις. Κι όλα αυτά μαζί με το ψυχοσυναισθηματικό στρες και την φόρτιση, δημιούργησαν αυτές τις καταστάσεις, επισημαίνει ο καρδιολόγος. «Το 2015 και το 2016 είχαμε τους μεγαλύτερους αριθμούς εμφραγμάτων, ωστόσο το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά όλων».
Αύξηση της κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα κάτω των 60
Όπως αναφέρει ο κ. Σαμέντζας ο αριθμός των εισαγωγών για κολπική μαρμαρυγή παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά τις δύο πενταετίες της κρίσης (κυρίως στην 2η) και στα δύο φύλα, συγκριτικά με την πενταετία προ της κρίσης. Αλλά η αύξηση αυτή ήταν σαφώς μεγαλύτερη για το γυναικείο φύλο. Επίσης όπως λέει αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή σε άτομα κάτω των 60 ετών, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, με τις τελευταίες πάλι να κατέχουν τα πρωτεία. «Αξιοσημείωτη ήταν η μεγάλη αύξηση -σχεδόν υπερδιπλασιασμός των ανασφάλιστων ασθενών που υπέστησαν κολπική μαρμαρυγή την περίοδο της κρίσης, κυρίως γυναίκες. Επίσης παρατηρήθηκε και μία μεγάλη αύξηση των ασθενών και στα δύο φύλα, που πρωτοεμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή».
«Σταθερές οι εισαγωγές για ΚΜ τα τελευταία χρόνια της κρίσης, λόγω εξοικείωσης του πληθυσμού στο στρες»
Μέσα σε όλα αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία έρχεται και ένα ενθαρρυντικό στοιχείο, λέει στο Πρακτορείο Fm ο καρδιολόγος. «Παρατηρήσαμε ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης πενταετίας της κρίσης, ενώ στην αρχή αυτής της πενταετίας οι εισαγωγές για κολπική μαρμαρυγή αυξάνονταν, στο τέλος της πενταετίας ο αριθμός αυτός και στα δύο φύλα φάνηκε να παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, να σταθεροποιείται. Αν και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες σε πιο εξειδικευμένες παραμέτρους, αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μία εξοικείωση, μία προσαρμογή του πληθυσμού στην οικονομική κρίση και τα δεινά αυτής. Μία εξοικείωση στο ψυχοσυναισθηματικό στρες».
Σε ερώτηση για το ποια είναι η επόμενη μελέτη της καρδιολογικής κλινικής του «ΕΛΠΙΣ» ο κ. Σαμέτζας απαντά: «Από δω και πέρα μελετάμε τους μείζονες παράγοντες κινδύνου και σε τι βαθμό πλέον οι ασθενείς, μετά την εκδήλωση του εμφράγματος, ή της κολπικής μαρμαρυγής, ανταποκρίνονται στις οδηγίες των γιατρών».