Η ζέστη σκοτώνει 176.000 Ευρωπαίους ετησίως σύμφωνα με τα νέα σοκαριστικά στοιχεία, που δημοσίευσε την Πέμπτη το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα, η Ευρώπη θερμαίνεται με ταχύτητα περίπου διπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο ρυθμό παγκοσμίως, γεγονός, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κλιματικής κρίσης.
Αύξηση 30% των θανάτων από τη ζέστη τα τελευταία 20 χρόνια
Παρά τις συνεχείς συστάσεις του ΠΟΥ να δοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μέσω της θέσπισης μιας περιβαλλοντικής πολιτικής, που θα επιτυχάνει τη μετάβαση σε σε μια βιώσιμη, καινοτόμο, κυκλική οικονομία, η κλιματική κρίση επιταχύνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Είναι χαρακτηριστικό, πως τα τελευταία 20 χρόνια, η θνησιμότητα που συνδέεται με τη ζέστη αυξήθηκε κατά 30%. «Οι ακραίες θερμοκρασίες επιδεινώνουν τις χρόνιες ασθένειες, ιδίως τις καρδιαγγειακές, αναπνευστικές και εγκεφαλοαγγειακές νόσους, την ψυχική υγεία και τις διαταραχές που συνδέονται με τον διαβήτη», επισημαίνει ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.
Αξίζει να επισημανθεί, πως οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν μεταξύ άλλων «θερμική καταπόνηση», η οποία συμβαίνει όταν το ανθρώπινο σώμα δε μπορεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία μεταξύ 36 και 37 βαθμών Κελσίου και η οποία είναι σήμερα η κύρια αιτία θνησιμότητας, που συνδέεται με το κλίμα, στην περιοχή.
Εκτόξευση των θυμάτων στο μέλλον
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία του ΠΟΥ για τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των θυμάτων από τη ζέστη εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Οι τρεις θερμότερες χρονιές στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί μετά το 2020 και τα δέκα θερμότερα χρόνια έχουν καταγραφεί από το 2007», αναφέρει ο Χανς Κλούγκε. Ο Oργανισμός επισημαίνει ότι η ζέστη μπορεί να αντιμετωπιστεί σημαντικά μέσα από την υιοθέτηση μιας σειράς συμπεριφορών, όπως να παραμένουμε σε μέρος προφυλαγμένο από τις υψηλές θερμοκρασίες, να διατηρούμε το σπίτι μας δροσερό και να ενυδατωνόμαστε τακτικά.
Διαβάστε σχετικά