Έρευνα ΠΟΥ: Η πολλή εργασία σκοτώνει

Διεθνής έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την γνωστή ρήση του θυμόσοφου λαού μας. Τα πολύωρα εργασιακά ωράρια σκοτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μια τάση που φαίνεται να χειροτερεύει την εποχή το κορονοϊού.

Στην πρώτη διεθνή έρευνα για την απώλεια ζωών που σχετίζονται με τις πολλές ώρες εργασίας, η μελέτη στο περιοδικό Environment International δείχνει ότι 745 χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά το 2016. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε 30% σε σχέση με το έτος 2000. Η έρευνα αυτή έγινε σε συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με την Διεθνή Οργάνωση για την Εργασία.

Η έρευνα έδειξε ότι το 72% των θυμάτων ήταν μεσήλικες άνδρες. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2000-2016, ο αριθμός των θανάτων λόγω καρδιακών παθήσεων που σχετίζονταν με πολλές εργασιακές ώρες αυξήθηκαν κατά 42%, ενώ το ίδιο ποσοστό για τα εγκεφαλικά ήταν 19%. Οι περισσότεροι εκ των θανόντων ήταν μεταξύ 60 και 79, που δούλεψαν τουλάχιστον 55 ώρες την εβδομάδα όταν ήταν μεταξύ των ηλικιών 45-74. Έδειξε επίσης ότι οι κάτοικοι της περιοχής της νοτιοανατολικής Ασίας και του δυτικού Ειρηνικού –κυρίως σε Κίνα, Ιαπωνία και Αυστραλία- επηρεάστηκαν περισσότερο. Συνολικά οι ερευνητές, αξιολογώντας στοιχεία από 194 χώρες, παρατήρησαν ότι η 55ωρη εργασιακή εβδομάδα σχετίζεται με 35% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού και 17% καρδιακού επεισοδίου απ’ ότι μια εργασιακή εβδομάδα 35-40 ωρών.

Η έρευνα καταλήγει αναφέροντας ότι «τώρα που είναι γνωστό ότι περίπου το ένα τρίτο της συνολικής εκτιμώμενης επιβάρυνσης που σχετίζεται με την εργασία οφείλεται στις πολλές ώρες εργασίας, αυτό το καθιστά τον νούμερο ένα παράγοντα κινδύνου για νόσο λόγω εργασίας».

Η πανδημία επιδεινώνει την τάση

Ο ΠΟΥ ανησυχεί ακόμη περισσότερο για αυτό το φαινόμενο καθώς ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται πολλές ώρες αυξάνεται. Αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος το 9% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού. Η πανδημία επιδεινώνει την τάση. «Η τηλε-εργασία έχει γίνει ο κανόνας σε πολλές βιομηχανίες, ενώ συχνά θολώνει τις γραμμές μεταξύ σπιτιού και εργασίας. Από την άλλη πλευρά, πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό ή να κλείσουν για να εξοικονομήσουν χρήματα και τα άτομα που συνεχίζουν να απασχολούνται καταλήγουν να εργάζονται περισσότερες ώρες», δήλωσε ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «καμία δουλειά δεν αξίζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου», συμπληρώνοντας ότι «οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για να συμφωνήσουν όρια για την προστασία της υγείας των εργαζομένων».

Ετικέτες