Σύμφωνα με έρευνα γνώμης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υπάρχει ισχυρό ρεύμα στους πολίτες για την εθνικοποίηση εφαρμογών όπως η Uber ή η Deliveroo εάν δεν βελτιώσουν τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τους.
Η μελέτη από ερευνητές της Οξφόρδης βρήκε ότι οι πολίτες σε αναλογία δύο προς έναν πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι στην λεγόμενη «οικονομία του ποδαριού» (gig economy) δεν αποζημιώνονται δίκαια για τον κόπο τους. Οι ερευνητές ρώτησαν τους πολίτες για το ποια μέτρα θεωρούν ότι θα βελτίωναν τις συνθήκες στον τομέα αυτό.
Βρήκαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Βρετανών (64%) υποστηρίζουν την αλλαγή του εργασιακού νόμου για να σταματήσουν οι πλατφόρμες να αποδίδουν λάθος εργασιακό καθεστώς στους εργαζομένους τους, απασχολώντας τους ως «αυτοαπασχολούμενους», για να αποφύγουν υποχρεώσεις όπως οι άδειες μετ’ αποδοχών και οι άδειες ασθενείας.
Επίσης, μια σημαντική πλειοψηφία (57%) πιστεύει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να υποχρεωθούν να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα – κάτι που πολύ λίγες από αυτές αναγνωρίζουν επί του παρόντος. Το 60% λέει επίσης ότι οι εταιρείες θα πρέπει να δέχονται εκπροσώπους των εργαζομένων να συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια τους.
Υπήρξε επίσης ισχυρή υποστήριξη για ένα βήμα παραπέρα: σε ερώτηση εάν οι εταιρείες πίσω από τις εφαρμογές θα έπρεπε να εθνικοποιηθούν και να τεθούν υπό δημόσια ιδιοκτησία, εάν δεν καταφέρουν να προσφέρουν στους εργαζόμενους δίκαιες αμοιβές και όρους εργασίας, το 49 τοις εκατό συμφώνησε και το 25 τοις εκατό διαφώνησε. Μια μεγάλη πλειονότητα της τάξης του 60% των Εργατικών ψηφοφόρων υποστηρίζει την ιδέα, αλλά είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ και των Συντηρητικών ψηφοφόρων, οι οποίοι την υποστηρίζουν με 47% υπέρ έναντι 27% κατά.
Εφαρμογές όπως το Deliveroo, το Uber και το Amazon Flex πληρώνουν τους εργαζόμενους ανά εργασία που έχουν ολοκληρώσει αντί για καθορισμένο μισθό και ισχυρίζονται ότι τα άτομα που εργάζονται για αυτές είναι αυτοαπασχολούμενοι και όχι μισθωτοί. Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι μπορεί να πληρωθούν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό, ειδικά σε περιόδους χαμηλής δραστηριότητας, ενώ δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους εργαζόμενους. Υπερασπιστές της προσέγγισης αυτής λένε ότι έτσι προσφέρεται περισσότερη ευελιξία στην εργασία, αλλά οι επικριτές λένε ότι κάνει πιο δύσκολο στους εργαζόμενους να βασίζονται σε έναν σταθερό μισθό, ενώ παράλληλα οι συνθήκες εργασίας τους γίνονται ολοένα και πιο αβέβαιες.