Έρευνα – κόλαφος της Public Issue για τη διαφθορά και στους δικαστές – Τι απάντησαν οι πολίτες για πολιτικούς, δημοσιογράφους

Αίσθηση προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας για τη διαφθορά που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue που κατέγραψε την εκτίμηση των πολιτών για την εκτεταμένη και παγιωμένη διαφθορά στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του μηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου για τον Φεβρουάριο 2023, η Public Issue ανέδειξε το πώς βλέπει η ελληνική κοινή γνώμη το μέγεθος της διαφθοράς σε μια σειρά από επαγγελματικές κατηγορίες όπως οι δικαστές, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι. Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου.

Οι συγκεκριμένοι επαγγελματικοί χώροι βρίσκονται στην επικαιρότητα, με αφορμή περιστατικά διαφθοράς που γνωρίζουν συχνά το φως της δημοσιότητας. Οι δέκα κοινωνικές κατηγορίες που διερευνήθηκαν περιλαμβάνουν, με αλφαβητική σειρά: τους αστυνομικούς, τους γιατρούς, τους δημοσιογράφους, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους επιχειρηματίες, τους ιερωμένους/κληρικούς, τους πολιτικούς και τους συνδικαλιστές.

Όπως εντοπίζει η Public Issue: «Σε σύγκριση με το 2005, επιδείνωση της εικόνας διαφθοράς εμφανίζουν όλες ανεξαιρέτως οι κατηγορίες. Ωστόσο, μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος της κοινωνικά προσλαμβανόμενης διαφθοράς καταγράφουν οι συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι και οι δικαστές».

Όσον αφορά τους δικαστές, οι ερωτηθέντες απάντησαν στην ερώτηση «Σε γενικές γραμμές, θα λέγατε ότι στους δικαστές, οι διεφθαρμένοι είναι πάρα πολλοί, αρκετοί, λίγοι ή σχεδόν κανένας δεν είναι διεφθαρμένος;» ως εξής: Το 36% απάντησε «Πάρα πολλοί», το 39% «Αρκετοί», το 20% «Λίγοι» και το 2% «σχεδόν κανένας».

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι αρκετοί ή πάρα πολλοί οι διεφθαρμένοι δικαστές, ένα ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση εν συγκρίσει με το 64% του 2010.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με την Public Issue, η ολοκληρωτικά απαξιωμένη εικόνα των πολιτικών, για τους οποίους η κοινή γνώμη πιστεύει, σε ποσοστό 71%, ότι οι διεφθαρμένοι στους κόλπους τους είναι «πάρα πολλοί» συμπληρώνεται με την επίσης καθολικά απαξιωμένη εικόνα των δημοσιογράφων, για τους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό («πάρα πολλοί») καταγράφεται στο 64%, από μόλις 19% το 2005.

 

Αναλυτικά:

 

 

Ετικέτες