Έρευνα για να «αποκωδικοποιήσει» τους λόγους που οι στρατιωτικοί εγκαταλείπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία το ΓΕΕΘΑ, μόνο που οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τους ίδιους τους στρατιωτικούς, αλλά τους αγνοεί. Τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα και αναδεικνύονται διαρκώς από τις ενώσεις στρατιωτικών, με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) να έχει αποστείλει δεκάδες έγγραφα προς την ηγεσία, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣ, η πρωτοβουλία του Υπουργείου για έρευνα «μας εξέπληξε ιδιαίτερα, καθώς αν η Ηγεσία είχε ανατρέξει έστω σε ελάχιστα από τα τριάντα πέντε σχετικά έγγραφα που εντελώς ενδεικτικά μνημονεύουμε, θα μπορούσε να είχε αντιληφθεί ακριβώς τους λόγους και, μάλιστα, εξοικονομώντας ένα αναμφίβολα υπολογίσιμο ποσόν, ως είθισται να στοιχίζουν τέτοιου είδους έρευνες».
Η ομοσπονδία καταθέτει μια λίστα με τα προβλήματα που οδηγούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε παραίτηση:
Χάριν συντομίας, απλώς θα τα μνημονεύσουμε, κυρίως για να συγκρίνετε εάν (και σε τι βαθμό) συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα της έρευνας:
- Δυσμενείς συνθήκες εργασίας και επιδεινούμενο εργασιακό πλαίσιο
- Έλλειψη επαγγελματικής ικανοποίησης
- Έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων
- Προσβλητικά χαμηλό μισθολόγιο και αναχρονιστικές απολαβές
- Αυξανόμενη επικινδυνότητα για πλήθος παραγόντων
- Αυξανόμενη απασχόληση σε αλλότριες δραστηριότητες τρίτων φορέων
- Αυξανόμενη συρρίκνωση επαγγελματικών και ατομικών (έως και θεμελιωδών ανθρώπινων) δικαιωμάτων
- Μειούμενη έως ανύπαρκτη μέριμνα
- Αδυναμία αντιμετώπισης αδικιών που ενδημούν εγγενώς στο διοικητικό οικοδόμημα των ΕΔ και οδηγούν στην απώλεια της εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση
- Ακατάπαυστες εξαγγελίες με αρνητικό πρόσημο
- Απροθυμία της Ηγεσίας να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα
Αδυναμία δημιουργίας θετικού οράματος για το μέλλον στα στελέχη - Αδυναμία των στελεχών για δημιουργία ή διατήρηση οικογένειας
- Αυξανόμενες παρεμβάσεις της Υπηρεσίας στην προσωπική ζωή των στελεχών και των οικογενειών τους
- Έλλειψη αισθήματος δικαιοσύνης
- Αδυναμία (αν όχι αδιαφορία) προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των στρατιωτικών
- Διαρκής καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας.
Η πραγματικότητα που δεν αντιμετωπίζεται
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ, Δημήτρης Μεθενίτης, σε ανάρτησή του, υπενθυμίζει την απουσία αντίληψης της ηγεσίας για τη σοβαρότητα της κατάστασης:
«Πραγματικά, αδυνατώ να καταλάβω προς τι οι απορίες. Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα, αλλά μάλλον δεν αρέσουν. Θυμάμαι κάποιον πρώην Α/ΓΕΝ, όχι πολλά χρόνια πίσω, να λέει ανερυθρίαστα σε αμφιθέατρο “μα τους δίνουμε 800 ευρώ, γιατί δεν έρχονται;”».
Ο κ. Μεθενίτης προσθέτει ότι τα στελέχη αποχωρούν γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν μια αξιοπρεπή προσωπική και επαγγελματική ζωή:
«Ένα παιδί που παραιτείται από καψόνι, όσο μισθό κι αν του δώσεις στη Σχολή, δεν θα μείνει. Ένα στέλεχος του ΠΝ που αδυνατεί να κάνει ή να διατηρήσει οικογένεια επειδή είναι επί μακρώ εγκλωβισμένο στο Στόλο, δεν ενδιαφέρεται αν σε 6 χρόνια ο Έβρος θα έχει οικήματα για όλα τα στελέχη του».
Η αποτυχία των εξαγγελιών και οι φόβοι για το μέλλον
Η ΠΟΕΣ επισημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, αλλά συχνά τα επιδεινώνουν. Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο ότι εάν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, σε μερικά χρόνια η ηγεσία θα αναρωτιέται γιατί, ενώ υπάρχουν εξοπλισμοί, δεν υπάρχουν στρατιωτικοί για να τους χειριστούν.
Όπως καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ, «η αυξανόμενη απογοήτευση του προσωπικού για την αποτυχία των μέτρων που λαμβάνονται αποτελεί τον πλέον αδιάψευστο μάρτυρα».
Η ηγεσία των ΕΔ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, να σταματήσει τις ακαδημαϊκές έρευνες και να αφουγκραστεί τις πραγματικές ανάγκες του προσωπικού. Διαφορετικά, η αποψίλωση των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την αποστολή τους.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Τα δεδομένα για την Αττική (LIVE)