Ερείπια η Γάζα στην αλλαγή του χρόνου

Μια ανάσα πριν από την αλλαγή του χρόνου και η προσοχή ολόκληρου του πλανήτη συνεχίζει για τρίτο μήνα να είναι στραμμένη στη Μέση Ανατολή, καθώς η επιμονή της ισραηλινής ηγεσίας για την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς –ένας στόχος ουσιαστικά ανέφικτος– και η καταστροφή που αυτή η επιμονή έχει επιφέρει στη Λωρίδα της Γάζας – και πέρα από αυτήν– έχουν συνδέσει ένα επικίνδυνο μείγμα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το Ισραήλ διατείνεται ότι οι επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, όμως ο κόσμος παρακολουθεί στις οθόνες του το ίδιο έργο που παρακολουθούσε και στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας: ένα ατέλειωτο σφαγείο αμάχων, γυναικών και παιδιών, ξεριζωμό και εκτοπισμό που γεννούν εκ νέου ριζοσπαστισμό και συντηρούν τον κύκλο της βίας.

Μπορεί οι Αμερικανοί στις πιέσεις τους προς το Ισραήλ να υπενθυμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι αυτά είναι λάθη που τα πλήρωσαν –έχασαν και τους δύο πολέμους–, όμως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπό την πίεση των ακροδεξιών στην κυβέρνησή του εμφανίζεται να αδιαφορεί. Αυτό σημαίνει ότι μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε κατά μέσο όρο περίπου 200 άνθρωποι σφαγιάζονταν κάθε μέρα στη Γάζα και ο συνολικός απολογισμός των νεκρών ανέβηκε κοντά στις 22.000.

Η αδιαφορία και η αδιαλλαξία του Νετανιάχου σημαίνουν επίσης ότι ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, ότι ακόμη και οι «ασφαλείς περιοχές» για τους αμάχους δεν είναι ασφαλείς, ότι οι υποσχέσεις για αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας δεν υλοποιούνται στον βαθμό που απαιτείται και ότι το ποσοστό των εσωτερικά εκτοπισμένων περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που είναι αντιμέτωποι με τη λιμοκτονία και τον λιμό ανέβηκε στο 40% σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Φωτιά στα σύνορα με τον Λίβανο

Συν τοις άλλοις, η συνέχιση των ισραηλινών επιχειρήσεων έχει βάλει φωτιά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται ακατάπαυστα και μάλιστα επεκτείνονται χωρικά.

Επιπλέον έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ερυθρά θάλασσα εξαιτίας των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης και έχει αναγκάσει τις ΗΠΑ να κινητοποιήσουν οι ίδιες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους –συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης– δυνάμεις εμπλοκής.

Ακροδεξιά έκρηξη στην κυβέρνηση

Αυτό είναι το πλαίσιο μες στο οποίο η πολιτική κρίση στο Ισραήλ, που προϋπήρχε του πολέμου, βγαίνει εκ νέου στην επιφάνεια. Αφορμή στάθηκαν οι άθλιες συνθήκες στις φυλακές του Ισραήλ και οι αποφάσεις αξιωματούχων να ικανοποιήσουν αιτήματα Παλαιστινίων.

Οι αποφάσεις ενόχλησαν τον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που ζήτησε την καθαίρεση των αξιωματούχων, προκαλώντας όμως την οργή του συμμετέχοντος στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μέχρι πρότινος βασικού αντιπάλου του Νετανιάχου Μπένι Γκαντζ, με τα μέσα ενημέρωσης να τονίζουν ότι η κόντρα αυτή μπορεί να διαλύσει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Στο φόντο της κόντρας το φως της δημοσιότητας είδε προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο με ψήφους οκτώ υπέρ και επτά κατά απορρίπτει τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη που έχει περάσει η κυβέρνηση Νετανιάχου και είχαν προκαλέσει μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Σχέδιο από την Αίγυπτο για το τέλος του πολέμου

Παρά την αλόγιστη σφαγή και τις ανησυχητικές διεθνείς εξελίξεις αλλά και τα εσωτερικά προβλήματα του Ισραήλ, οι προσπάθειες να σταματήσουν οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν λίγο πριν από την εκπνοή του έτους. Μες στην εβδομάδα η Αίγυπτος κατέθεσε στις δύο πλευρές ένα σχέδιο με τρία στάδια για οριστική εκεχειρία, το οποίο προβλέπει και ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων. Για το θέμα κλιμάκιο της ηγεσίας της Χαμάς μετέβη στο Κάιρο, ενώ η αιγυπτιακή πλευρά ανέμενε και την ισραηλινή απάντηση.

Ετικέτες