Εποχικοί πυροσβέστες στο documentonews.gr για τη φωτιά στην Κορινθία: Οι δυνάμεις δεν επαρκούν – Φωνάζουμε για πρόληψη

Εποχικοί πυροσβέστες στο documentonews.gr για τη φωτιά στην Κορινθία: Οι δυνάμεις δεν επαρκούν – Φωνάζουμε για πρόληψη

Για τρίτη μέρα κατακαίγεται ο νομός Κορινθίας από την μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε στο χωριό Άνω Πίτσα με τη φωτιά να έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας κατακάηκαν πάνω από 50.000 στρέμματα με τον συνολικό αριθμό των καμένων εκτάσεων να ανέρχεται σε πάνω από 92.000 στρέμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του EFFIS.

Ο εποχικός πυροσβέστης και αντιπρόεδρος β΄ του ΠΑΣΣΥΠ, Ακης Μπαρδάκης, που επιχείρησε στο μεγάλο μέτωπο της Κορινθίας, τονίζει το επίμαχο ζήτημα της πρόληψης και την υποστελέχωση της πυροσβεστικής μιλώντας στο documentonews.gr:

«Το έχουμε πει πολλάκις ότι με την ξηρασία και την έλλειψη βροχών αυτά τα δάση είναι σαν ωρολογιακές βόμβες. Με μια σπίθα μπορεί να φουντώσει μια πυρκαγιά. Εμείς εκεί είμαστε χρήσιμοι τον χειμώνα, στο κομμάτι της πρόληψης στα δάση. Τα ακαθάριστα δάση οδηγούν σε συγκέντρωση της καύσιμης ύλης και τα καθιστούν κανονικές μπαρουταποθήκες.

Οι δυνάμεις φυσικά και δεν επαρκούν για μια τόσο μεγάλη φωτιά και έχουμε μόλις 400 πυροσβέστες. Μην ξεχνάτε πως την ίδια στιγμή μπορεί να υπάρχει ένα συμβάν σε άλλο νομό ή περιοχή και δεν γίνεται να την αφήνουμε αφύλακτη. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τι σημαίνει αυτό όταν έχουμε τριάρια (υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς) και τεσσάρια (πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς) στον καθημερινό χάρτη επικινδυνότητας.

Αν υπολογίσουμε τα 4.000 κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα μαζί με την γενική επιφυλακή που έχει κηρυχτεί αυτές τις μέρες καταλαβαίνουμε πως δεν φτάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοιο περιστατικό».

 

Δεν μας εκπλήσσει η φωτιά – Φωνάζουμε για την πρόληψη

Η καταστροφική φωτιά εξελίσσεται ένα παρθένο δάσος. Με ισχυρές δυνάμεις να έχουν έρθει από την Βόρεια Ελλάδα , την Αθήνα, την Αχαΐα και την υπόλοιπη επικράτεια τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα για την τελική της κατάσβεση. Πυροσβέστες που επιχειρούν στο μεγάλο μέτωπο έρχονται αντιμέτωποι με συνεχείς αναζωπυρώσεις παρά την πτώση των μποφόρ και την συνδρομή των εναέριων μέσων. «Η κλιματική κρίση, όπως υποδηλώνει και το όνομα του Υπουργείου, δεν είναι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά 365 μέρες τον χρόνο» επισημαίνει ο Άκης Μπαρδάκης και εξηγεί ότι:

«Ήταν μια φωτιά που δεν μας εκπλήσσει εμάς τους εποχικούς πυροσβέστες, διότι γνωρίζουμε, πως ακόμα και αυτούς τους μήνες μπορούν -ακόμα και τον Νοέμβριο- να προκύψουν mega fires. Είναι κάτι που το περιμέναμε, δεν μας εκπλήσσει, το φωνάζουμε εδώ και χρόνια.

 

Μεγάλο πρόβλημα στην κατάσβεση είναι οι άνεμοι που συνεχώς άλλαζαν κατεύθυνση και δεν μας άφηναν να στήσουμε γραμμές άμυνας σε συγκεκριμένα σημεία. Στα 6 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα που δουλεύω αυτή είναι εύκολα στις τρεις πιο δύσκολες που έχω αντιμετωπίσει. Θεωρώ πως είναι ακόμη χειρότερη και από αυτή που αντιμετωπίσαμε το 2021 στο Γύθειο. Οι άνεμοι και το ανάγλυφο της περιοχής καθιστούν δύσκολη την κατάσβεσή της. Θέλω να πω ένα τεράστιο μπράβο στους εποχικούς συναδέλφους, στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής που βρήκαν τα ψυχικά αποθέματα και 2 μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Κικίλια ότι δεν θα ανανεώσει τις συμβάσεις, με πολλούς από αυτούς να μένουν στο δρόμο, είναι στο πεδίο και δίνουν τη μάχη με τις φλόγες».

Υπενθυμίζουμε πως η μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Μάνη που κόντεψε να καταστρέψει το Γύθειο άφησε πίσω της 104.000 καμένα στρέμματα, σε μια χρονιά-αποκάλυψη στα χρονικά των πυρκαγιών με την Ελλάδα να χάνει 1.200.000 στρέμματα πρασίνου. Τρία ολόκληρα χρόνια μετά γινόμαστε ξανά μάρτυρες μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής αυτή τη φορά στην Κορινθία που αφαίρεσε τη ζωή σε δυο ανθρώπους. Για μια ακόμη φορά οι πυροσβέστες είχαν προειδοποιήσει, ενώ σε λίγες εβδομάδες θα έρθουν αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με την απόλυση, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αδιαφορεί για τα χιλιάδες κενά του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ακης Μπαρδάκης, αντιπρόεδρος Β ΠΑΣΣΥΠ

Διαβάστε επίσης:

Φοίβος Δεληβοριάς: «Θα στήριζα τη συναυλία ακόμα και για μία οικογένεια που έχασε το παιδί της στα Τέμπη»

Στον αέρα η συναυλία για τα Τέμπη – Πλακιας: Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 ευρώ

«Πονοκέφαλος» για το «Street Party» στη Ρηγίλλης: Το αδιέξοδο Μητσοτάκη και η επικοινωνία με Σαμαρά – Καραμανλή

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα στο Ξυλόκαστρο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (Videos)

Ταϊλάνδη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο με 44 επιβάτες – Αναφορές για πολλούς νεκρούς (Video)

Νέο σοκ: Νεκρός 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας – Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 37χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Εκκενώνονται τα Σοφιανά, άνοιξε η Αθηνών – Πατρών (Videos)

«Χρυσή» ανάθεση κατάρτισης στη… νοηματική – Με φωτογραφικό όρo, μοιράζουν εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήματος στο καρτέλ των ΚΕΚ

Κόλαση πυρός στον νότιο Λίβανο: Με την Division 98 η εισβολή του Ισραήλ – Παγκόσμια ανησυχία (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter