Το ασυμβίβαστο για τον πρόεδρο διαδημοτικού νεκροταφείου, τα εξώδικα και η απάντηση της Βουλής που αφήνει ανοιχτά ζητήματα νομιμότητας.
Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Νεκροταφείου Σχιστού και στέλεχος της ΝΔ Δημοσθένη Σταματάτο μετά και τις επώνυμες καταγγελίες σε βάρος του περί ύπαρξης ασυμβίβαστου καθώς είναι παράλληλα υπάλληλος της Βουλής. Πρόκειται για επώνυμες καταγγελίες επιχειρηματιών και κοινοπραξίας ανώνυμων εταιρειών που έχουν διαβιβαστεί στον Σύνδεσμο Δήμων Κοιμητηρίου Σχιστού (ΣΥΝΔΗΚΟΣ), στη Βουλή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) αλλά και στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Πειραιά, ενώ έχουν δημοσιευτεί και σε ΜΜΕ του Πειραιά. Μάλιστα για το θέμα αυτό έχουν ενημερωθεί και οι έξι δήμαρχοι που διαχειρίζονται το κοιμητήριο Σχιστού, οι οποίοι προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής.
Τον περασμένο Μάιο ο επιχειρηματίας Γεώργιος Παπούλιας απέστειλε προς το ΔΣ του ΣΥΝΔΗΚΟΣ αίτηση-αναφορά η οποία κοινοποιήθηκε και στους έξι δήμους που συνδιαχειρίζονται το κοιμητήριο Σχιστού. Δηλαδή στους δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γεώργιο Ιωακειμίδη, Κορυδαλλού Νίκο Χουρσαλά, Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, Κερατσινίου Χρήστο Βρεττάκο και Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη. Στην αναφορά γινόταν λόγος για «πρόβλημα» που ανέκυπτε με την τοποθέτηση Σταματάτου στην προεδρία του κοιμητηρίου Σχιστού, καθώς το στέλεχος της ΝΔ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος «είναι δημόσιος υπάλληλος και μάλιστα υπάλληλος της Βουλής».
Επομένως, με βάση την καταγγελία, ο Δημ. Σταματάτος «δεν μπορεί κατά το Νόμο και το Σύνταγμα να ασκεί τα καθήκοντα ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι ο Σύνδεσμος». Ο καταγγέλλων επισύναπτε μάλιστα έγγραφα τα οποία αποδείκνυαν, όπως ανέφερε, την ιδιότητα του Δημ. Σταματάτου ως υπαλλήλου της Βουλής αλλά και μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ). Η γνωμοδότηση αφορούσε παρόμοια περίπτωση κρατικού υπαλλήλου που είχε τοποθετηθεί πρόεδρος ΔΣ σε ΝΠΔΔ το 2009. Το ΝΣΚ υπογράμμιζε ότι κάτι τέτοιο «απαγορεύεται» με βάση το σύνταγμα και τη σχετική νομοθεσία. Η καταγγελία δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα piraeuspress.gr αλλά και στον ιστότοπο του Καναλιού 1 του Πειραιά.
Το εξώδικο και τα ερωτήματα
Λίγες μέρες μετά, συγκεκριμένα στις 24 Μαΐου 2021, η κοινοπραξία ανώνυμων εταιρειών με την επωνυμία Μηχανική ΑΕ – ΕΜΠΕΔΟΣ ΑΕ – ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική ΑΕ – Θόλος ΑΕ απέστειλε εξώδικο προς τον ΣΥΝΔΗΚΟΣ. Το εξώδικο, το οποίο μεταξύ άλλων κοινοποιούνταν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κοιμητήριο Σχιστού, αναφερόταν στις καταγγελίες του επιχειρηματία Γ. Παπούλια και στα δημοσιεύματα περί ύπαρξης ασυμβίβαστου. Παράλληλα ζητούσε από τους αρμόδιους δημάρχους να απαντήσουν αν ο Δημ. Σταματάτος είχε «εκλεγεί νόμιμα στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου», ενώ έθετε και ένα σημαντικό ζήτημα νομικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κοινοπραξίας, σε «περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ασυμβίβαστου, όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον Σύνδεσμο επί προεδρίας Σταματάτου είναι παράνομες και δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα». Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, μεταξύ της κοινοπραξίας και του συνδέσμου υπάρχει χρόνια αντιδικία. Επομένως τυχόν παράνομη τοποθέτηση του Σταματάτου στην προεδρία του κοιμητηρίου Σχιστού εγείρει και νομικά ζητήματα εκτός από πολιτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με αυτήν καθαυτή τη λειτουργία του συνδέσμου.
Καταγγελία σε Βουλή, ΕΑΔ και εισαγγελία
Το εξώδικο της Μηχανικής ακολούθησε ακόμη μία καταγγελία, αυτήν τη φορά από άλλον επιχειρηματία που δραστηριοποιείται επί δεκαετίες στον χώρο των κοιμητηρίων. Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει, με τους δημάρχους αλλά και τον πρόεδρο του συνδέσμου να τηρούν εκκωφαντική σιωπή. Στην καταγγελία ο επιχειρηματίας ζητούσε να ενημερωθεί εάν πράγματι ισχύουν όσα ανέφερε στο εξώδικό της η κοινοπραξία των εταιρειών, καθώς είχε κοινοποιηθεί και στον ίδιο.
Ο επιχειρηματίας ωστόσο δεν στάθηκε μόνο στις απαντήσεις του ΣΥΝΔΗΚΟΣ. Μαζί με τα σχετικά δημοσιεύματα και τα έγγραφα διαβίβασε την αίτησή του τόσο στον πρόεδρο όσο και στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού της Βουλής προκειμένου να απαντήσει εάν πράγματι υπάρχει ασυμβίβαστο και αν η Βουλή έχει λάβει «νόμιμα γνώση της ιδιότητας Σταματάτου ως εκλεγμένου πρόεδρου του ΔΣ».
Επίσης ο επιχειρηματίας διαβίβασε την καταγγελία του και στην ΕΑΔ αλλά και την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διοικητικές αλλά και ποινικές ευθύνες. Η καταγγελία του επιχειρηματία δημοσιεύτηκε επίσης στο piraeuspress.gr.
Η έγγραφη απάντηση της Βουλής
Μέχρι και σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες μετά, δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από τον σύνδεσμο. Ωστόσο για το ζήτημα υπήρξε απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Διοικητικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Επιμόρφωσης της Βουλής. Σύμφωνα με αυτήν, ο Δημ. Σταματάτος «έχει αποσπαστεί με την ιδιότητά του ως δημοτικού συμβούλου του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη Αττικής, σύμφωνα με τις κατά νόμο διατάξεις (άρθρο 81 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής) και για το διάστημα της θητείας του». Πρόκειται για απάντηση η οποία αφήνει ανοικτά ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.
Σε κάθε περίπτωση ο σύνδεσμος θα πρέπει άμεσα να απαντήσει ξεκάθαρα εάν υπάρχει ή όχι θέμα ασυμβίβαστου και εάν πράγματι εγείρονται ζητήματα νομιμότητας γύρω από την τοποθέτηση Σταματάτου στην προεδρία του διαδημοτικού κοιμητηρίου με βάση τη σχετική νομοθεσία.