Καταλλαγή στην Κουμουνδούρου, με το βλέμμα στη βάση για εκλογική ανάκαμψη
Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ιδίως μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και πολύ περισσότερο μετά την προ εβδομάδων διάσπαση, λειτουργεί σαν πολιτικός μετεωρολογικός σταθμός για την Κουμουνδούρου. Προδιαγράφουν το έστω και βραχυπρόθεσμο μέλλον οι εντάσεις, άλλοτε τεχνητές και άλλοτε ουσιαστικές, παρεπόμενες πολιτικών / οργανωτικών επίδικων και οι καλμαρισμένοι τόνοι στις συνεδριάσεις μεταξύ των ηγετικών στελεχών προαναγγέλλουν το κλίμα. Και όχι μόνο. Ηταν σαφής η επιλογή των 24 μελών της, δύο μέρες πριν από την Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) της 9ης Δεκεμβρίου 2023, να οδεύσουν πιο συναινετικά προς τη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου στην πορεία για το συνέδριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Στέφ. Κασσελάκης υπέστειλε τη συνήθη τακτική αιφνιδιασμών ή της όξυνσης με στοχευμένες κορόνες στα σόσιαλ μίντια ενάντια σε όποιον κρίνει –ο ίδιος ή η ηγετική ομάδα γύρω του– ως εσωτερικώς αντιπολιτευόμενο. Είχε διαμηνύσει ότι το συνέδριο θα γίνει στην ώρα του (23-25 Φεβρουαρίου 2024) και όπως είχε οριστεί, δηλαδή ως προγραμματικό, παρά τις προτάσεις για άλλου τύπου και περιεχομένου συνεδριακή διαδικασία και υλοποίησε τη δέσμευσή του σημειώνοντας ότι «κρατάει τον λόγο του». Δεν έριξε λάδι στη φωτιά. Υποδέχτηκαν όλοι θετικά τις κινήσεις καταλλαγής της ηγεσίας, έχοντας έτσι κι αλλιώς την αγωνία να προλάβουν να ξαναστηθούν οι κομματικές οργανώσεις, στον στόχο για εκλογική ανάκαμψη. Οι αντιπαραθέσεις, βέβαια, θα μορφοποιηθούν εκ νέου με ένταση στον προσυνεδριακό διάλογο και στο συνέδριο.
Πάντως τα 24 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και ορισμένα μέλη της ΚΕ θα μετέχουν, με κατανομές, είτε στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), όπως οι Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, είτε στην Επιτροπή Θέσεων, όπως οι Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Νίκος Σκορίνης. Η ΚΟΕΣ και η Επιτροπή Θέσεων θα αποτελούνται περίπου από 30 μέλη η καθεμία.
Διαφωνίες και εκκρεμότητες
Οι διαφωνίες παραμένουν από κορυφαία στελέχη, όπως ο οικονομολόγος και εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα πρώην υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, που παραιτήθηκε από μέλος της ΚΕ, παραμένοντας μέλος του κόμματος και καταθέτοντας κείμενο συμβολής για το συνέδριο. Αιχμηρές παρεμβάσεις έχει κάνει και ο εκ των ΠΑΣΟΚογενών Αντώνης Κοτσακάς.
Στο μεταξύ μένει σε εκκρεμότητα αν τα νέα μέλη της ΚΕ θα εκλεγούν μετά το συνέδριο ή μετά τις ευρωεκλογές. Ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής του υπό διαμόρφωση εσωκομματικού αντιπολιτευτικού ρεύματος, ζητά να γίνει αμέσως μετά το συνέδριο εκλογή νέας ΠΓ και νέας ΚΕ, όπως και η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου, η οποία κινείται θεσμικά και ουσιαστικά κρίνει ότι το να κλείσουν τέτοια ζητήματα στη σύνθεση των κορυφαίων συλλογικών οργάνων είναι σημαντικό μια και εμπεριέχουν και ζητήματα θεσμικής και πολιτικής νομιμοποίησης των μελών τους.
Θέσεις «ταυτότητας»
Η διαμόρφωση των θέσεων ενόψει του συνεδρίου είναι κρίσιμη διαδικασία, μια και θα αποτυπωθεί η ταυτότητα του κόμματος ενώ θα σκιαγραφηθούν οι βασικές αξίες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπό την ηγεσία του Στέφ. Κασσελάκη. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται το πρόγραμμα και η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές. Μια διαδικασία αναβάπτισης είναι η εκλογή συνέδρων από χιλιάδες μέλη, την ίδια ώρα που προχωρούν οι εκλογικές διαδικασίες για κομματικές εκλογές στις νομαρχιακές επιτροπές και τις επιτροπές μελών στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κόμματος, μετά την αποχώρηση μεγάλου τμήματος του κομματικού δυναμικού.
Η πολιτική των συμμαχιών αποτελεί ακόμη ένα καυτό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το βλέμμα στις ευρωεκλογές.
Κοινωνικές συσπειρώσεις από τους αποχωρήσαντες
Αν και μοιάζει να μη βιάζονται να κάνουν νέο πολιτικό φορέα, οι αποχωρήσαντες από την Κουμουνδούρου εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση με το βλέμμα στις ευρωεκλογές. Η κοινοβουλευτική εγρήγορση των 11 της Νέας Αριστεράς, με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση, βρίσκει την αντιστοίχισή της σε πρωτοβουλίες για συλλόγους και κοινωνικές δράσεις που αναλαμβάνουν σε γειτονιές της Αττικής και σε πόλεις της περιφέρειας αποχωρήσαντα από την Κουμουνδούρου μέλη και στελέχη των 6+6 / Ομάδας Αχτσιόγλου και της Ομπρέλας / Ομάδας Τσακαλώτου. Ηδη έρχονται σε επαφή με ανένταχτους της Αριστεράς ή και με πρώην μέλη αριστερών σχημάτων που αποστασιοποιήθηκαν, με σκοπό τη δημιουργία κοινωνικών συσπειρώσεων μέχρι και πολιτιστικών κέντρων για να συντονιστούν δυνάμεις για τη δημιουργία οργανώσεων όταν αποφασιστεί η συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα.
Ταυτόχρονα, το ζήτημα των συμμαχιών και οι επικοινωνίες με στελέχη του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας συνεχίζονται με κρίκους προβεβλημένα στελέχη της Νέας Αριστεράς, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ηδη υπάρχουν επαφές με τους Πράσινους που αυτές τις μέρες έχουν συνέδριο –ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος ήταν παρών στο Σεράφειο όταν ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας– ενώ συζητήσεις για συνεργασία στις ευρωεκλογές υπό κοινή πολιτική σκέψη γίνονται και με τον Πέτρο Κόκκαλη – μετέχει στην κίνηση Κόσμος που προβάλλει ζητήματα οικολογίας και κλιματικής κρίσης.
Το επόμενο διάστημα με αφορμή τον προϋπολογισμό θα υπάρξουν δημόσιες πολιτικές εκδηλώσεις που θα αφορούν τη συνολική εναλλακτική πρόταση της Νέας Αριστεράς. Σε αυτές θα μετέχουν πέρα από πολιτικά στελέχη και άνθρωποι της κοινωνίας των πολιτών καθώς και μέλη ερευνητικών φορέων. Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς κατά τις παρεμβάσεις τους εντός και εκτός Βουλής με κεντρικό άξονα προτάσεις για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας θα δώσουν έμφαση στο ζήτημα της ενέργειας σε σύνδεση με το κόστος ζωής και την κλιματική κρίση ενώ θα αναδείξουν τις επιπτώσεις της στεγαστικής κρίσης προτείνοντας μέτρα αντιμετώπισής της.¬