Ο αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ δεν θα αναλάβει τα ηνία της ΕΠΟ εάν δεν λάβει εγγυήσεις και από την πλευρά της ΑΕΚ ότι θα διοικεί απρόσκοπτα την ομοσπονδία
Η διεκδίκηση του πρωταθλήματος της ΣΛ1 από τους Big 4 φρέναρε τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη διοίκηση της ΕΠΟ στη μετά Μπαλτάκο εποχή. Οι εκλογές θα διενεργηθούν σε περίπου δύο μήνες και οι «σύμμαχοι» ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν έχουν οριστικοποιήσει τη νέα τους συμφωνία για τον τρόπο που θα διοικηθεί η ΕΠΟ την τετραετία 2024-28.
Το μόνο σίγουρο αν δεν αλλάξουν οι ισορροπίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ότι τον επόμενο πρόεδρο της ΕΠΟ θα τον επιλέξει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος ο αντιπρόεδρός της Μάκης Γκαγκάτσης. Η πορεία του «δικεφάλου του βορρά» στο πρωτάθλημα και κυρίως στην Ευρώπη «μετέθεσε» τις τελικές αποφάσεις από τον Ιβάν Σαββίδη.
Ο Μ. Γκαγκάτσης έχει συζητήσει με τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ το ενδεχόμενο της «μεταγραφής» του στα κοινά της ΕΠΟ και ο Σαββίδης είναι καταρχάς θετικός, ωστόσο ακόμη δεν έχει ανάψει το πράσινο φως. Αν ο Σαββίδης πει το «ναι» στην υποψηφιότητα Γκαγκάτση, τότε αυτός θα θέσει κάποιες προϋποθέσεις στην πλευρά της ΑΕΚ για να συνεχιστεί η συμμαχία των «δικεφάλων» στα θέματα της ομοσπονδίας. Η πρώτη και βασική θα είναι να έχει το πάνω χέρι στην ΕΠΟ, να τη διοικεί δηλαδή χωρίς παρατράγουδα. Ο CEO του ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να διαδεχτεί τον Μπαλτάκο σε ένα περιβάλλον που θα είναι εξαρτημένος και δεν θα μπορεί να διοικεί με τον τρόπο που θέλει. Σε αυτήν τη ρότα, όπως διαρρέει από τον «δικέφαλο του βορρά», είναι και ο Σαββίδης.
Το πάθημα
Ο τελευταίος που πήγε με… φανφάρες (και τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη) στην ΕΠΟ ήταν ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος όταν διαπίστωσε ότι ήταν πρόεδρος-γλάστρα και δεν μπορούσε να διοικήσει παραιτήθηκε. Σε αυτήν τη διαδικασία δεν πρόκειται να μπει ο Μ. Γκαγκάτσης.
Η συμμαχία ΑΕΚ – ΠΑΟΚ με την υποστήριξη του Παναθηναϊκού και την καταλυτική παρέμβαση της FIFA το 2016 έφερε τα πάνω κάτω στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ξηλώθηκε το σύστημα που το είχε βουτήξει στη διαφθορά και γι’ αυτό είχε απαξιωθεί και το πρωτάθλημα, το οποίο είχε κριθεί από τον Νοέμβριο. Ολα άλλαξαν από το 2017 και από τότε τον τίτλο έχουν κατακτήσει Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ενώ την τελευταία διετία η Σούπερ Λίγκα είναι άκρως ελκυστική και το πρωτάθλημα διεκδικούν οι Big 4. Τα τελευταία επτά χρόνια η ΕΠΟ σε επίπεδο διοίκησης ελέγχεται σταθερά από τους «δικεφάλους» και παρά τις διαμαρτυρίες του Ολυμπιακού ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πρωτάθλημα δεν γίνονται διαιτητικά «εγκλήματα» και σε καμιά περίπτωση ο τίτλος δεν κρίνεται από τα σφυρίγματα. Αυτό είναι και το θετικό πρόσημο της συμμαχίας ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στην ΕΠΟ.
Ντόμινο
Το ερώτημα που τίθεται πλέον από τους προέδρους των ενώσεων οοδοσφαιρικών σωματείων, οι οποίοι απαρτίζουν το μεγαλύτερο κομμάτι του εκλογικού σώματος της ΕΠΟ, είναι «τι θα γίνει αν η ΑΕΚ δεν δεχτεί τις προϋποθέσεις που θα βάλει η πλευρά του ΠΑΟΚ;». Προς το παρόν δεν μπορεί να απαντηθεί το συγκεκριμένο ερώτημα διότι δεν έχουν μιλήσει οι Δημήτρης Μελισσανίδης – Ιβάν Σαββίδης. Οταν μιλήσουν θα οριστικοποιηθεί και όποια συμφωνία ή διαφωνία για την επόμενη μέρα της ομοσπονδίας. Στην περίπτωση που οι δύο μεγαλοπαράγοντες καταλήξουν σε συμφωνία, τότε αναμένεται να αλλάξουν και πρόσωπα-κλειδιά στην ΕΠΟ και στις βασικές επιτροπές της. Σε διαφορετική περίπτωση, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ θα πορευτούν σε ξεχωριστούς δρόμους, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται σχεδόν απίθανο.