Στο ελληνικό ποδόσφαιρο η λέξη προγραμματισμός παραμένει… άγνωστη για την πλειονότητα των παραγόντων και έτσι σε έναν βαθμό εξηγείται το γεγονός ότι ανά τακτά διαστήματα στην ΕΠΟ και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συζητούν για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, οι οποίες γίνονται… λάστιχο ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών του πολύπαθου χώρου. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι όποιες αλλαγές αποφασίζονται και υλοποιούνται δεν συνοδεύονται από οικονομοτεχνικές μελέτες, έτσι ώστε τα πρωταθλήματα, ειδικά των μικρότερων κατηγοριών, να είναι βιώσιμα και να μην παρατηρούνται αποχωρήσεις συλλόγων στη διάρκεια της σεζόν.
68 χρόνια φαγούρα
Οι αναδιαρθρώσεις απασχολούν την ομοσπονδία και τις εκάστοτε κυβερνήσεις εδώ και 68 χρόνια! Με βασικό πρόσχημα την αναβάθμιση του «προϊόντος», οι κυβερνώντες της χώρας έκαναν παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο εκμεταλλευόμενοι τη δημοφιλία του μόνο και μόνο για να βοηθήσουν τις ομάδες της εκλογικής τους περιφέρειας, ευελπιστώντας ότι θα αποσπάσουν μερικές εκατοντάδες ψήφους παραπάνω.
Το 2025 το κεφάλαιο «αναδιάρθρωση των κατηγοριών» άνοιξε στην ΕΠΟ. Η διοίκηση Γκαγκάτση επιθυμεί να παρέμβει στον ποδοσφαιρικό χάρτη με τον ακόλουθο τρόπο:
01 Πρωτάθλημα Σούπερ Λίγκας 1 με 14 ομάδες, όπως διεξάγεται τα τελευταία χρόνια, ή με 16 ομάδες.
02 Πρωτάθλημα Σούπερ Λίγκας 2 με 16 ομάδες σε έναν όμιλο. Την τρέχουσα περίοδο η δεύτερη κατηγορία διεξάγεται σε δύο ομίλους, βόρειος και νότιος, με συνολικά 20 ομάδες (10 και 10).
03 Πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής σε δύο ομίλους των 10 ή 12 ομάδων. Φέτος η τρίτη κατηγορία διεξάγεται με τη συμμετοχή 69 ομάδων που έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομίλους. Στη διάρκεια της περιόδου αποχώρησαν για οικονομικούς λόγους τρεις σύλλογοι, τα Μουδανιά, ο Χανιώτης και ο Αστέρας Πετρίτη. Στα πλάνα της διοίκησης της ΕΠΟ είναι η Γ΄ Εθνική να είναι μια ημιεπαγγελματική κατηγορία. Το συγκεκριμένο πείραμα έχει γίνει και σε παλαιότερες εποχές και δεν στέφθηκε από επιτυχία.
04 Επαναφορά της Δ΄ Εθνικής ή του περιφερειακού πρωταθλήματος, το οποίο έχει καταργηθεί, με τη συμμετοχή 140 ομάδων που θα χωριστούν σε 10 ή 12 ομίλους για να περιοριστούν τα έξοδα μετακίνησης των σωματείων που είναι ερασιτεχνικά. Η εκ νέου σύσταση της τέταρτης κατηγορίας προκάλεσε αντιδράσεις στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων, διότι εγκυμονεί ο κίνδυνος, όπως ισχυρίζονται οι παράγοντες, να μειωθεί το ενδιαφέρον των τοπικών πρωταθλημάτων. Προς το παρόν το θέμα είναι ανοιχτό και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος της χρονιάς. Αλλωστε, βάσει κανονισμών, οι αποφάσεις για τις αναδιαρθρώσεις κατηγοριών εφαρμόζονται από τη μεθεπόμενη περίοδο. Επομένως, όποια απόφαση κι αν ληφθεί, θα υλοποιηθεί την περίοδο 2026-2027.
Στις δύο λίγκες έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση για το επίμαχο θέμα, αλλά δεν υπάρχει καμία διάθεση για αύξηση ή μείωση του αριθμού των ομάδων. Στη ΣΛ1 το πρωτάθλημα είναι άκρως ανταγωνιστικό με 14 ομάδες και δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλλαγές. Και στη ΣΛ2 θεωρούν ότι το πρωτάθλημα δεν πρέπει να ενοποιηθεί σε έναν όμιλο των 16 ομάδων. Το ζητούμενο για τη δεύτερη κατηγορία είναι να αυξηθούν τα έσοδα των ομάδων της, που παραμένουν πενιχρά σε σύγκριση με αυτά των ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας.
Το ιστορικό
Η Α΄ Εθνική συστάθηκε τον Οκτώβριο του 1959 και επί χούντας, το 1967, έγινε η πρώτη παρέμβαση στη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων. Η τρίτη κατηγορία «έσβησε» μέσα σε ένα βράδυ από τον ποδοσφαιρικό χάρτη και στη θέση της επανήλθε το ειδικό πρωτάθλημα για την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Την ίδια χρονιά οι όμιλοι της δεύτερης κατηγορίας μειώθηκαν από τρεις σε δύο, ενώ το 1969 έγιναν και πάλι τρεις και έτσι παρέμειναν για μία εξαετία.
Το 1975 αιφνιδιαστικά αποφασίστηκε να μειωθούν κατά δύο οι ομάδες της Α΄ Εθνικής με παράλληλη μείωση των ομίλων της Β΄ εθνικής από τρεις σε δύο, σχήμα που διατηρήθηκε έως την αγωνιστική περίοδο 1982-1983. Εκτός πρώτης κατηγορίας βρέθηκαν ο Ολυμπιακός Βόλου και το Αιγάλεω. Την επόμενη σεζόν οι παράγοντες της ΕΠΟ, κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε υφυπουργού Προεδρίας αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Αχιλλέα Καραμανλή, αποφάσισαν στην πρώτη κατηγορία να συμμετάσχουν 18 ομάδες. Με την προσθήκη των δύο επιπλέον ομάδων απέφυγε τον υποβιβασμό ο Πανσερραϊκός, που έχει την έδρα του στην περιφέρεια της πολιτικής ηγεσίας.
Το 1983, το 1988 και το 1989 έγιναν τρεις ακόμη αναδιαρθρώσεις με μείωση των ΠΑΕ της Α΄ Εθνικής σε 16, με ενοποίηση των δύο ομίλων της Β΄ Εθνικής σε πανελλήνιο πρωτάθλημα και με δημιουργία δύο ομίλων στη Γ΄ Εθνική. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1999, αναγγέλθηκε αναδιάρθρωση που περιλάμβανε σε βάθος τριετίας σταδιακή μείωση των ομάδων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Τελικά το συγκεκριμένο πλάνο έγινε… αεροπλάνο και δεν υλοποιήθηκε.
Το 2010 ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, η οποία οριστικοποιήθηκε το 2013. Το σχέδιο προέβλεπε αύξηση των ΠΑΕ της ΣΛ από 16 σε 18, συγκρότηση δύο ομίλων στη Β΄ Εθνική και συγχώνευση της Γ΄ Εθνικής που τότε ήταν ημιεπαγγελματική με την ονομασία Φούτμπολ Λιγκ 2.
Τον Μάιο του 2019 με νέα αναδιάρθρωση επανήλθαν οι τρεις επαγγελματικές κατηγορίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ στην καταστροφική θητεία Αυγενάκη στο υφυπουργείο Αθλητισμού συστάθηκε μια κατηγορία-έκτρωμα, η ΣΛ2, με 34 ομάδες.
Διαβάστε επίσης
Έγκλημα Τέμπη: Αλαζονεία, κυνισμός και χυδαιότητα στην υπηρεσία του Μαξίμου
Κυκλάδες: Στον «χορό» των Ρίχτερ για μία ακόμη ημέρα – Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ (Photos)
Ηράκλειο: «Η καρδιά του μικρού Άγγελου θα δώσει ζωή σε ένα παιδάκι στη Γερμανία» (Video)
Τέμπη: Γενιδούνιας για τη μη κλήση του στην Εξεταστική – «Δεν το έκαναν και ξέρουν γιατί»