Επιζώντες του Ολοκαυτώματος κάλεσαν σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση να αποκηρύξει το πρόσφατο πρόγραμμά της με βάση το οποίοι περίπου 40.000 Αφρικανοί μετανάστες που βρίσκονται παράτυπα στο Ισραήλ θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα οικειοθελώς για να μην φυλακιστούν.
“Εμείς, που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, χωρίς σπίτι και χωρίς κρατική προστασία, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς μια εβραϊκή κυβέρνηση μπορεί να στείλει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στον δρόμο των βασάνων και του θανάτου” γράφουν 36 Ισραηλινοί σε ανοιχτή επιστολή τους, στα αγγλικά, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Haaretz.
Αύριο τιμάται η διεθνής ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ένα σχέδιο που αφορά 38.000 παράτυπους μετανάστες, κυρίως Ερυθραίους και Σουδανούς. Οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν ποσό ύψους 3.500 δολαρίων αν φύγουν οικειοθελώς από τη χώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συλληφθούν και θα κρατηθούν μέχρι να δεχτούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο αυτό δεν αφορά τους ανήλικους, τις γυναίκες και τους γονείς ανηλίκων.
“Ενεργούμε κατά των παράνομων μεταναστών που έρχονται (στο Ισραήλ) για να βρουν δουλειά και όχι εναντίον των προσφύγων. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να προσφέρει άσυλο στους πραγματικούς πρόσφυγες”, τόνισε την περασμένη Κυριακή ο Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός δεν έχει διευκρινίσει σε ποια χώρα θα εκδοθούν αυτοί οι μετανάστες, δεδομένου ότι το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι η ζωή τους θα διατρέξει κίνδυνο αν επιστρέψουν στο Σουδάν ή την Ερυθραία. Ισραηλινές οργανώσεις αρωγής προς τους μετανάστες ανέφεραν ως πιθανούς προορισμούς την Ουγκάντα και τη Ρουάντα, όμως και οι δύο αυτές χώρες το διέψευσαν.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στο Ισραήλ, μόλις 7 Ερυθραίοι έλαβαν άσυλο από τους 10.000 που κατέθεσαν αίτηση. Άσυλο δόθηκε και σε έναν Σουδανό, αλλά το σύνολο των αιτούντων από αυτή τη χώρα είναι αδιευκρίνιστο.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από το 2009 μέχρι το 2017 έγιναν δεκτές 11 αιτήσεις για παροχή ασύλου.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε πρόσφατα από το Ισραήλ “να σταματήσει την πολιτική επανεγκατάστασης των Ερυθραίων και των Σουδανών στην υποσαχάρια Αφρική”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ