Η ΝΔ δεν κατάφερε να αλλάξει τις διοικητικές ισορροπίες στην ομοσπονδία και τώρα επιχειρεί να το κάνει με την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης των FIFA – UEFA.
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο ποδόσφαιρο άνοιξε την προοπτική της εξυγίανσής του με τη συνεργασία των διεθνών οργανισμών. Μέχρι τώρα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει μπορέσει να εκμεταλλευτεί την παρακαταθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα, γεγονός που δεν προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού έχει διαφορετική στόχευση: επιδιώκει να αλλάξει το διοικητικό status quo της ΕΠΟ.
Για να προχωρήσει ο «εξαγνισμός» του ποδοσφαίρου στη χώρα μας πρέπει να απαλλαγεί από τα «θέλω» των βαρόνων της μπάλας, ή αλλιώς των «νταβατζήδων», οι οποίοι διαχρονικά δρομολογούν τις εξελίξεις και αποφασίζουν για τα πάντα στην ομοσπονδία.
Τα φαινόμενα που έπλητταν βαρύτατα το ελληνικό ποδόσφαιρο επί τουλάχιστον μια εικοσαετία (1996-2016), το λεγόμενο «παραποδόσφαιρο-παράγκα», καταγράφονται σε ένα απόσπασμα της αιτιολογικής έκθεσης του ν. 4326/2015 («Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»):
«…Η προσηλωμένη αυστηρά στις αρχές της νομιμότητας στάση της πολιτείας και η αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης θα συμβάλλουν αποφασιστικά, τόσο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τους φορείς του αθλητισμού που βάναυσα έχει τρωθεί από την ανάδειξη και την αυξανόμενη ένταση φαινομένων ευνοιοκρατίας και αναξιοκρατίας, διαφθοράς και διαπλοκής, όσο και στην αποτροπή κρουσμάτων εξόφθαλμης παρανομίας, τα οποία έχουν εμπεδώσει κλίμα καχυποψίας και έχουν οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση και ανυποληψία σημαντικό κομμάτι του ποδοσφαίρου…».
Δίαυλος επικοινωνίας
Το 2015 το ελληνικό ποδόσφαιρο βρέθηκε στο κατώφλι της εξόδου από τη διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα και τότε άνοιξε ένας ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας της κυβέρνησης με τις FIFA – UEFA στην προοπτική της επιστροφής στην κανονικότητα. Η παγκόσμια ομοσπονδία παρενέβη δυναμικά και διόρισε Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή στην ΕΠΟ με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης, έτσι ώστε να οδηγηθεί σε εκλογές.
Οι ξένοι… χαρτογιακάδες παρακολουθούσαν στενά τα τεκταινόμενα στην ΕΠΟ διορίζοντας μια επιτροπή παρακολούθησης και έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, ωστόσο το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν κατάφερε να δει άσπρη μέρα.
Εδώ και μήνες το νέο φρούτο που λανσάρει η κυβέρνηση είναι η Ολιστική Μελέτη που συνέταξαν FIFA – UEFA για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι αξιωματούχοι τους δεν έλυσαν τα σοβαρά προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου στην τετραετία της επιτήρησης. Εδώ και περίπου ένα χρόνο γίνεται ξεκάθαρο παιχνίδι από τον Λευτέρη Αυγενάκη για ανατροπή των διοικητικών ισορροπιών στην ΕΠΟ, την οποία ελέγχουν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.
Ο πρώτος άσος που βγήκε από το μανίκι της κυβέρνησης ήταν η συμφωνία με τους Big 4 ώστε να κατέβει υποψήφιος και να ψηφιστεί στην προεδρία της ΕΠΟ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν μπορούσαν να πουν όχι στον εμβληματικό αρχηγό της εθνικής ομάδας του 2004.
Ο Λ. Αυγενάκης επιχείρησε εντελώς άτσαλα να «φυτέψει» στο συμβούλιο της ΕΠΟ άλλους τέσσερις πρώην διεθνείς, τους Αγγελο Χαριστέα, Γιούρκα Σεϊταρίδη, Παντελή Καφέ και Δημήτρη Παπαδόπουλο, αλλά οι ΕΠΣ του γύρισαν την πλάτη και ο υφυπουργός Αθλητισμού απέτυχε να αλλάξει το status quo στην ομοσπονδία. Κάτι που μπορεί να γίνει με την Ολιστική Μελέτη, η οποία για να υλοποιηθεί πρέπει να ψηφιστεί από τα ¾ της γενικής συνέλευσης της ομοσπονδίας στις 25 Ιουνίου. Δηλαδή η ΟΜ θα εγκριθεί μόνο αν το επιθυμούν η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ.
Με την ψήφιση της ΟΜ αποδυναμώνεται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, καθώς οι αρμοδιότητές της πάνω σε θέματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου περνάνε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου που θα αναβαθμιστεί. Σε αυτήν οι «δικέφαλοι» δεν θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο και με αυτό τον τρόπο φαίνεται πως τελικά η ΟΜ είναι ένα παιχνίδι εξουσίας στο οποίο συμμετέχουν εκτός από την κυβέρνηση και τον Ολυμπιακό η FIFA και η UEFA.
Βρήκε τοίχο
Ο Λ. Αυγενάκης ήθελε να «χτυπήσει» στον πυρήνα του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου, το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, άλλα έπεσε σε τοίχο, καθώς οι διεθνείς ομοσπονδίες δεν του το επέτρεψαν. FIFA και UEFA επιδιώκουν να έχουν καλές σχέσεις με τις εκάστοτε κυβερνήσεις και εμφάνισαν την Ολιστική Μελέτη ως φερετζέ για να ανατραπεί το status quo στην ΕΠΟ.
Οι περισσότερες από τις διατάξεις της ΟΜ είναι στη σωστή κατεύθυνση για να αλλάξει σελίδα η ΕΠΟ, ωστόσο την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να μην κάνουν κουμάντο σε αυτήν κυρίως ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ο Ιβάν Σαββίδης.
Στο πλαίσιο αυτό ακούγεται ότι η ΟΜ θα εισαχθεί στη ΓΣ της ΕΠΟ για να ψηφιστεί ή να μην ψηφιστεί στο σύνολό της. Δηλαδή take it or leave it, χωρίς δυνατότητα επιλογής.
Αν παρ’ ελπίδα η ΕΠΟ δεν δεχτεί να την ψηφίσει και να την εφαρμόσει στο σύνολό της, όπως έχει δικαίωμα να κάνει αφού η ΟΜ είναι συμβουλευτικού και όχι αναγκαστικού χαρακτήρα, τότε δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι την άλλη μέρα θα ανοίξει ένας κύκλος αποσταθεροποίησης με απώτερο στόχο, με τη συνεργασία του Θ. Ζαγοράκη και της κυβέρνησης βέβαια, τον διορισμό μιας νέας ΠΔΕ που θα ανατρέψει, «στα σίγουρα» πια, το υφιστάμενο status quo.
Πάντως, ένα είναι σίγουρο: η κυβέρνηση της ΝΔ κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως έκανε και το 2004 μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον θρίαμβο της Πορτογαλίας.