Επιχείρηση: Συλλογικός πανικός

Επιχείρηση: Συλλογικός πανικός

Κοινωνικό άγχος και ανησυχία προσπαθούν να προκαλέσουν τα κανάλια και οι παρουσιαστές τους αναφορικά με τις προγραμματικές θέσεις προοδευτικών κομμάτων που επιθυμούν την αύξηση της φορολογίας όσων αισχροκερδούν εν μέσω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης.

Με ένα στόμα, μία γραμμή παρουσιάζουν ως αμάρτημα καθοσιώσεως την πρόθεση φορολόγησης των υπερκερδών όσων πίνουν το αίμα μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών με μπουρί. Δηλαδή, των παραγωγών ενέργειας, των πετρελαιάδων και των κερδοσκόπων που μετέτρεψαν τα σούπερ μάρκετ σε χωνευτήρι εισοδημάτων.

Ας δούμε τι είπε η Πόπη Τσαπανίδου, ταράσσοντας το θυμικό των μεγαλόσχημων: «Το 2022, οι ισολογισμοί μόνο των εταιρειών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από έξι δισεκατομμύρια. Το μέσο νοικοκυριό όμως δεν μπορούσε να βγάλει το μήνα από την ακρίβεια και τη λεηλασία του εισοδήματος.

»Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιουνίου».

Ας δούμε τι είπε από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος απαρίθμησε τα τρία βασικά σημεία του προγράμματος του κόμματος:

«Το ένα αφορά στη μείωση του υπερβολικά υψηλού αφορολόγητου στις γονικές παροχές. Σήμερα ισχύει ένα 4.800.000 ευρώ αφορολόγητο από παππούδες-γιαγιάδες και δύο γονείς. Και εγώ αναρωτιέμαι, αν αυτό το μειώσουμε στα 400.000 ανά γονέα άρα στα 800.000 ανά ζευγάρι, αυτό αποκλείει και πλήττει τη μεσαία τάξη; Ή αποκλείει και πλήττει μόνο τους εύπορους; Προφανώς είναι και αποδοτικό και κοινωνικά δίκαιο.

»Το δεύτερο είναι η φορολόγηση των υπερκερδών ορισμένων εταιρειών οι οποίες μέσα στη μεγάλη κρίση έχουν κερδίσει αυτό που στην Ευρώπη αποκαλούνται «ουρανοκατέβατα κέρδη». Αυτά εμείς προτείνουμε να φορολογηθούν -προσοχή- όσο διαρκούν τα υπερκέρδη.

»Και το τρίτο, που αδίκως έχει λάβει τη μερίδα του λέοντος στη δημοσιότητα, είναι το ζήτημα της φορολόγησης των μερισμάτων. Προσοχή: δεν μιλάμε για κέρδη. Δεν μιλάμε για επιχειρηματική δραστηριότητα. Μιλάμε για το μέρισμα. Μιλάμε για έναν μέτοχο ο οποίος έχει τη δυνατότητα να βάλει στην τσέπη ένα ποσό πάνω από 100.000 ευρώ. Επαναλαμβάνω, γιατί έχει γίνει μεγάλη παρανόηση. Δεν μιλάμε για φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά μερίσματος.

»Αυτήν τη στιγμή ο συντελεστής, που είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ, είναι 5% οριζόντια. Άλλες χώρες με μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα έχουν πολύ υψηλότερους συντελεστές. Ο ίδιος ο ΟΟΣΑ στη σύστασή του τον Ιανουάριο μας καλεί να πάμε σε κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση όπως προτείνουμε.

»Τι σημαίνει κλιμακωτό; Για τα πρώτα 50.000 ευρώ 5%. Ό,τι είναι παραπάνω και μέχρι τα 100.000 ευρώ 10%. Και αν αυτό το ποσό υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, μόνο το υπερβάλλον θα φορολογηθεί με 15%».

Τόσο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχουν διαστρεβλωθεί και δαιμονοποιηθεί σε τέτοιον βαθμό από τα συστημικά Μέσα που μοιάζουν με εμμονικά προτάγματα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αντί για δικαιότερη φορολογική πολιτική με αναδιανομή των βαρών υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το χάος που προκαλεί ο συνδυασμός της μαύρης προπαγάνδας με το πολιτικό κυνήγι μαγισσών σε live μετάδοση ένα πράγμα δεν πρέπει να συμβεί. Να θεωρήσει ο εργάτης, ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο επιχειρηματίας που πασχίζει να μη βάλει λουκέτο πως τα ταξικά του συμφέροντα ταυτίζονται με αυτά του Βαρδινογιάννη, του Αλαφούζου, του Κυριακού κοκ.

Το γεγονός ότι κάποιοι από τους πομπούς διαστρέβλωσης και κατατρομοκράτησης της κοινής γνώμης ήταν θύματα παρακολούθησης από το επιτελικό παρακράτος αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς την αξιοπιστία των πληροφοριών που κομίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει μονοκρατορία και βάζει χέρι στο σύνταγμα

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα οι εκλογές της 25ης Ιουνίου

Documento Newsletter