Επιχείρηση «άσπρο-μαύρο» από τον Οικονόμου για το άδειασμα Καραμανλή σε Μητσοτάκη

Τον πανικό που έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η σκληρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή με αναφορές ακόμα και στο παράνομο των ενεργειών της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την Πέμπτη.

Τον μηχανισμό που με την στήριξη του μιντιακού βραχίονα της κυβέρνησης καταφέρνει σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη να διαστρέφει την πραγματικότητα που φτάνει στους τηλεοπτικούς δέκτες και της δημόσιας συζήτησης επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών για το ζήτημα της παρέμβασης Καραμανλή, πασχίζοντας να πείσει δημοσιογράφους και πολίτες πως τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την παρέμβασή του θα δει ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση» ήταν ο τίτλος της μαγικής εικόνας που προσπάθησε να παρουσιάσει ο Γιάννης Οικονόμου στην πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης μετά την παρέμβαση-κόλαφος του Κώστα Καραμανλή για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά, δεν μπορεί παρά να σταθεί σε αναφορές όπως «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο δημόσιο βίο. Πολύ περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου και οποιουδήποτε άλλου πολίτη». Ή αναφορές όπως «το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν ιοβόλες σκιές για την ομαλότητα. Φως, άπλετο φως».

«Από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θέλει έργω και λόγω να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση στην υπόθεση αυτή. Να μην υπάρξει καμία σκιά. Να υπάρξει με λίγα λόγια άπλετο φως. Άπλετο φως και καμία σκιά είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» αποκρίθηκε από τη μεριά του Μεγάρου Μαξίμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μία φιλότιμη προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά αμφιβόλου εντιμότητας ερμηνεία υπό το ειδικό βάρος που έχει ο ένας από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και τα όσα κατέθεσε την Τετάρτη δημόσια.

Στην προσπάθειά του να εμφανίσει τον Κ. Καραμανλή ως υποστηρικτή των «πρωτοβουλιών» της κυβέρνησης, ο Γ. Οικονόμου έκανε ακόμα λόγο για «μία απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να δουν μέσα από τον δικό τους παραμορφωτικό φακό τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού του Κώστα Καραμανλή». Μάλιστα, θαρρείς προσπαθώντας να νουθετήσει τον πρώην πρωθυπουργό, υπογράμμισε αμέσως μετά πως «είναι οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιοι κύκλοι που του επιφύλασσαν τη γνωστή κριτική όλο το προηγούμενο διάστημα».

Βέβαια, ο προσεκτικός αναγνώστης της ομιλίας του Κ. Καραμανλή στέκεται σε μία ακόμα γεμάτη νόημα αναφορά του, η οποία τέθηκε από το documentonews.gr στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν» ήταν η ακριβής αναφορά του πρώην πρωθυπουργού που δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις.

Στην προσπάθεια συσκωτισμού και νόθευσης του νοήματος των λεγομένων του Κ. Καραμανλή, ο Γ. Οικονόμου ανέφερε πως ο πρώην πρωθυπουργός «έχει σταθερές απόψεις και για την παράταξη, και για την πατρίδα, και για τον σαφή προσανατολισμό της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθε», χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες είναι αυτές που του αποδίδει. Μάλιστα, στην επιμονή μας να ξεκαθαρίσει εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με την κριτική του φιλοκυβερνητικού Τύπου για τον «φιλορωσικό χαρακτήρα» του Κ. Καραμανλή, απέφυγε να έρθει σε αντιπαράθεση με όσους διακινούν αυτή την κριτική, δείχνοντας τον εγκλωβισμό της κυβέρνησης.

Απάντηση δεν είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ούτε για την σαφή αναφορά του πρώην πρωθυπουργού πως «η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης». Επέλεξε να δείξει τους θεσμούς της Βουλής και τη Δικαιοσύνης, αρκούμενο μόνο στο ότι αυτό το ζήτημα «άπτεται γενικότερης θεσμικής λειτουργίας, που και αυτό ανάμεσα στα υπόλοιπα θα αποτελέσει και αυτό ένα θέμα εξέτασης και συζήτησης στα όργανα που στη Βουλή βρίσκονται σε εξέλιξη το διάστημα αυτό».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις πληροφορίες πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των γραφείων Μητσοτάκη-Καραμανλή, με την απάντησή του να μην επιβεβαιώνει μεν το γεγονός, αλλά να μην εκλαμβάνεται επουδενί ως διάψευση, αφού απλώς δήλωσε «άγνοια» για μία τέτοια επικοινωνία.