Επιχείρηση αποποίησης του γαλάζιου Βατερλό από τον Μητσοτάκη στο υπουργικό

Επιχείρηση αποποίησης του γαλάζιου Βατερλό από τον Μητσοτάκη στο υπουργικό

Σε γραμμή «έχασε ο Μπακογιάννης, κέρδισε η Νέα Δημοκρατία» εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας πως η επιχείρηση κατασκευής αποδιοπομπαίων τράγων και υποβάθμισης των μηνυμάτων που έστειλε η κάλπη στην κυβέρνηση είχε ως μήτρα της το Μέγαρο Μαξίμου και στόχο την προστασία του ίδιου του πρωθυπουργού.

«Οι κάλπες έκριναν πρόσωπα, έργα, συμπεριφορές» ήταν το κεντρικό μήνυμα της εισήγησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, από το τραπέζι του οποίου επιχείρησε να «φύγει μπροστά», αφήνοντας πίσω του τον Κώστα Μπακογιάννη και άλλες γαλάζιες δικές του επιλογές που ηττήθηκαν, επιχειρώντας να διαστρέψει το μήνυμα των εκλογών, και φροντίζοντας παράλληλα να βάλει και υπουργούς μέσα στο κάδρο των ευθυνών.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν κλείσει την τοποθέτησή του προς υπουργούς, προχώρησε σε ένα έμμεσο «ράπισμα» προς τους Λευτέρη Αυγενάκη, Άδωνη Γεωργιάδη και άλλους γαλάζιους που πρωταγωνίστησαν αρνητικά τις προηγούμενες ημέρες.

«Τέλος, κάτι που αφορά την λειτουργία μας και τη συμπεριφορά μας. Η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας. Κάτι που σημαίνει προσήλωση στους στόχους μας, επικοινωνία με τους πολίτες με λόγο ενωτικό και κατανοητό, χωρίς ακρότητες, χωρίς έπαρση. Ο σοφός ελληνικός λαός έχει μια ωραία φράση που λέει ότι «πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε». Καλό είναι να την έχουμε όλοι μας υπόψη» ανέφερε φοβικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, κρύβοντας την όποια δυσφορία του πίσω από μία υπαινικτική αναφορά για τις αντιθεσμικές συμπεριφορές των υπουργών του.

Κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη πάντως, το «βασικό πολιτικό συμπέρασμα προέκυψε την πρώτη Κυριακή», επιλέγοντας να αφήσει εκτός ανάλυσης το συνολικό αποτέλεσμα περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, για να καταλήξει επιλεκτικά πως «οι ψηφοφόροι επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία». Μάλιστα, η υποβάθμιση του αποτελέσματος της κάλπης δεν σταμάτησε εκεί, αφού ο ίδιος έκρινε ακόμα πως οι πολίτες… κουράστηκαν.

«Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκλογές τελείωσαν. Μου επιτρέπετε και μία προσωπική εκτίμηση: νομίζω ότι και οι πολίτες κουράστηκαν από αυτές τις απανωτές εκλογικές διαδικασίες», προσθέτοντας πως «αυτό που δεν σταματά, είναι η ανάγκη να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα». Επιχειρώντας καθυστερημένα και κατόπιν αποτυχίας επίτευξης του στόχου του «13 στις 13 περιφέρειες και 3 στους 3 δήμους», ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να μην… ξεχνούν πως «η κυβερνητική αποτελεσματικότητα, τελικά, κρίνεται συνολικά στο τέλος της τετραετούς θητείας, όχι μόνο στην αρχή της. Το πρόγραμμά μας απλώνεται έως το 2027».

Έτσι, πασχίζοντας να προχωρήσει στην «επανεκκίνηση» που σχεδίαζε παρά το γαλάζιο βατερλό των επίσημων υποψηφίων, υποστήριξε πως «σεν σκεφτόμαστε λοιπόν τώρα ούτε τις κάλπες που πέρασαν ούτε τις ευρωεκλογές που έρχονται, παρά μόνο τη δουλειά την οποία έχουμε μπροστά μας».

Αναβολή, αλλά ίδιος τόνος για Ισραήλ

Την εισαγωγική του τοποθέτηση επέλεξε μεν να ανοίξει με μία αναφορά στον αποτροπιαστικό βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, χωρίς όμως να καταδικάσει τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά αρκούμενος να τονίσει «την άμεση ανάγκη να διερευνηθεί το τι έχει συμβεί». Επιβεβαιώσε την αναβολή του ταξιδιού του στο Ισραήλ, αφήνοντας όμως ανοιχτή την ημερομηνία της επίσκεψής του «το συντομότερο δυνατόν».

«Θα ταξιδέψω στην περιοχή το συντομότερο δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, ξεκινώντας με την παρουσία μου, το Σάββατο, στο Κάιρο, στα πλαίσια μιας σημαντικής πολυμερούς Διάσκεψης την οποία συγκαλεί η Αίγυπτος με αντικείμενο το παλαιστινιακό πρόβλημα» ανακοίνωσε παρόλα αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί πως για μία ακόμα φορά έκανε εκπτώσεις τις θέσεις της χώρας, τις οποίες υποστήριξε πως επαναλαμβάνει «με απόλυτη σαφήνεια», περιοριζόμενος ωστόσο στην «αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», χωρίς αναφορά στη λύση δύο κρατών. Μάλιστα, ζήτησε «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» και υποστήριξε πως κύριο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι «η προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Δεν ανέφερε ωστόσο εάν η ελληνική κυβέρνηση θα ηγηθεί μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, ενώ σε σχετικές ερωτήσεις που έχει δεχθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργοί δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση.

Σε πολεμικό τόνο πάντως, χαρακτήρισε επιβεβλημένο «να ενισχύσουμε την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πετώντας και πάλι τη… μπάλα στα σύνορα της χώρας. «Προφανώς η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, έχει μία πρόσθετη υποχρέωση να επιμείνει στην αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των εξωτερικών μας συνόρων, κάτι το οποίο θα κάνουμε χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς υποχωρήσεις» ανέφερε για μία ακόμα φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την πάγια τακτική να απευθύνεται στο αντιδραστικό ακροατήριο σε κάθε κρίση και συγκυρία.

«Η Ελλάδα έχει λόγο σε αυτή τη νέα «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή και μάλιστα με την δική της σφραγίδα. Είμαστε δύναμη λύσης, είμαστε το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης αλλά είμαστε και το τελευταίο δυτικό φυλάκιο ειρήνης και σταθερότητας» υπογράμμισε ακόμα, παρότι ακόμα και σε αυτή του την τοποθέτηση επέλεξε την μονομερή υποστήριξη του Ισραήλ.

Documento Newsletter