Επιχείρηση αλλαγής ατζέντας από Μητσοτάκη με επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Δυο εβδομάδες πριν την επίσημή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για τις καθιερωμένες πρωθυπουργικές εμφανίσεις στη Διεθνή Έκθεση βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τυπικές συναντήσεις με φορείς της βορείου Ελλάδας, στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα σε βάρος του που έχει διαμορφωθεί με τις φωτιές που κατακαίνε τη χώρα εδώ και εβδομάδες.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι σε λιγότερο από δύο εβδομάδες θα βρεθεί ξανά στην πόλη στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Η επίσκεψη έγινε γνωστή το απόγευμα της Τρίτης, έπειτα από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα… αυτονόητα των αποφάσεων για αναδασώσεις των καμένων και αντιπλημμυρικά έργα.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου το πρωί και το μεσημέρι θα έχει συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας και με αρμόδιους για μεγάλα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Μακεδονία» ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, με τις συναντήσεις να είναι τυπικές δίχως ουσιαστικό περιεχόμενο.

Η επίσκεψη συνοδεύεται από «πληροφορίες» των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για τα «μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ», πασχίζοντας μαζί με το  επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού να αλλάξουν την ατζέντα, μετατρέποντάς την σε «θετική». Κατά τις πληροφορίες που διακινούν κυβερνητικές πηγές, ο πήχης κινείται εξαιρετικά χαμηλά, με «στοχευμένα» μέτρα κυρίως προς τα ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια, συνέχιση των μέτρων στήριξης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, και μία ακόμα παράταση για την ισχνή στήριξη του market pass.

Εξάλλου, μόλις πριν λίγες εβδομάδες, ήταν το υπουργείο Οικονομικών και ο Κωστής Χατζηδάκης που έριξαν τους τόνους και τις προσδοκίες αναφορικά με το τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης το προσεχές διάστημα. «Δώσαμε ένα ποσό που ισοδυναμεί με το μισό οικονομικό μας πρόγραμμα από πλευράς προεκλογικών δεσμεύσεων, με ένα νομοσχέδιο του οποίου το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, στο τέλος Ιουνίου. Οι ρυθμίσεις αυτού του νόμου πια θα πάρουν σάρκα και οστά -στη μεγάλη τους πλειονότητα- από 1η Ιανουαρίου» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών.

Τις χαμηλές… πτήσεις επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα, αφού αναφορικά με το «καλάθι του Μητσοτάκη» στη ΔΕΘ απάντησε πως «είναι δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ως είθισται, δεδομένων και των συνθηκών των πολλών εισαγόμενων κρίσεων είναι αφιερωμένο στην οικονομία και κυρίως στην αύξηση άμεση ή έμμεση του εισοδήματος των πολιτών και όλες τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που κατά καιρούς έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία», παραπέμποντας για τα περαιτέρω στην ομιλία της 9ης Σεπτεμβρίου.

«Η διαδικασία είναι γνωστή. Είμαι εδώ και με μία διπλή ιδιότητα πια, όχι μόνο ως πρωθυπουργός αλλά και ως βουλευτής Θεσσαλονίκης. Οπότε καλό είναι όταν επιτυγχάνεται μία πρόοδος, η οποία νομίζω είναι αποτέλεσμα μίας συνεκτικής οικονομικής πολιτικής μίας ολόκληρης τετραετίας. Τα λέω καλά κύριε Σταϊκούρα;» εμφανίζεται στο βίντεο που μοίρασε το πρωθυπουργικό γραφείο από την συνάντησή του με φορείς της βορείου Ελλάδας το μεσημέρι της Τετάρτης, επιβεβαιώνοντας το επικοινωνιακό της επίσκεψης, που επί θητείας του Κυρ. Μητσοτάκη έχει γίνει παράδοση, να επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του για τη ΔΕΘ.

Την ίδια ώρα, μόλις το απόγευμα της Τρίτης αποδομήθηκε πλήρως και η τελευταία προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να «θολώσει» την εικόνα της καταστροφής φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητεί ακόμα και τα επιστημονικά δεδομένα για το μέγεθος των καμένων εκτάσεων στον Έβρο. Μετά την κυβερνητική επίθεση στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ράπισμα από την Κομισιόν και το Copernicus για τη «μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για τα άνω των 800.000 στρεμμάτων καμένης γης, κατέστρεψε και την τελευταία απόπειρα για ανατροπή της πραγματικότητας.

Το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη ετοιμάζεται πυρετωδώς για την εμφάνιση στη Βουλή την Πέμπτη στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, εκεί όπου ο πρωθυπουργός σύρθηκε έπειτα από την πίεση της αντιπολίτευσης. Εκεί θα επικαλεστεί τα αυτονόητα της αναδάσωσης και των αντιπλημμυρικών έργων που αποφασίστηκαν την Τρίτη, αναζητώντας εναγωνίως μία επικοινωνιακή διέξοδο.

Διαβάστε επίσης: Στάχτη στα μάτια, ακόμη και… φρεσκο-ξυρισμένος

Επικοινωνιακές αποφάσεις Μητσοτάκη για την πυροπροστασία