Πολύ μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει ο πόλεμος ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες ομάδες βασικών μετόχων για τον έλεγχο του κατασκευαστικού oμίλου Ελλάκτωρ, με τον Χένρι Χόλτερμαν να απειλεί με αγωγές τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του oμίλου Reggeborgh και να εμπλέκει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να δείξει ότι χαίρει της υψηλής πρωθυπουργικής προστασίας και να αποφύγει τις κυρώσεις της ελέγχουσας αρχής.ΕΠΙΤΡΟ
Ενας χρόνος εμφύλιος μεγαλομετόχων
Ο πόλεμος μεταξύ των δυο αντιμαχόμενων ομάδων μεγαλομετόχων του oμίλου Ελλάκτωρ – της ολλανδικής κατασκευαστικής Reggeborgh που τον Ιανουάριο του 2021 κατάφερε να πάρει τον έλεγχο του ομίλου από τους αδερφούς Καλλιτσάντση από τη μία και του εφοπλιστικού διδύμου Καϋμενάκη – Μπάκου από την άλλη, που κινείται σε συμμαχία με τους αδελφούς Καλλιτσάντση οι οποίοι επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του ομίλου– μαίνεται ένα χρόνο τώρα, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, διαξιφισμούς, καταγγελίες και νομικές ενέργειες.
Ενα από αυτά τα επεισόδια ήταν η καταγγελία που κατέθεσε το καλοκαίρι η πλευρά των εφοπλιστών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατηγορώντας τους Ολλανδούς για σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και για ύποπτες μεθοδεύσεις που βλάπτουν τα συμφέροντα των άλλων μετόχων. Η βασική παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας που η ομάδα των εφοπλιστών καταλόγισε στη Reggeborgh ήταν πως τον καιρό που ήταν ακόμη μεγαλομέτοχος της ανταγωνίστριας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενήργησε συντονισμένα με τον ιστορικό βασικό μέτοχο της Ελλάκτωρ Λεωνίδα Μπόμπολα στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, χωρίς να το έχει γνωστοποιήσει στις εποπτικές αρχές και στο επενδυτικό κοινό, και συμφώνησε να του παραχωρήσει η Ελλάκτωρ, σαν αντάλλαγμα για τη στήριξή του, τη θυγατρική Ηλέκτωρ.
Τι έβγαλε η έρευνα της επιτροπής
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άργησε πολύ να βγάλει απόφαση και όταν το έκανε, τέλη Νοεμβρίου, αποφάνθηκε ότι δεν υπήρξαν παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας στο deal Reggeborgh – Μπόμπολα. Είδε όμως ενδείξεις για συντονισμένη μετοχική δράση μεταξύ της Reggeborgh και της επίσης ολλανδικής επενδυτικής εταιρείας Atlas, που το επίμαχο χρονικό διάστημα είχε ποσοστό 10% στην Ελλάκτωρ, άρα καθώς και οι δύο ολλανδικές εταιρείες μαζί συγκέντρωναν ποσοστό περίπου 40%, θα έπρεπε να είχαν καταθέσει δημόσια πρόταση για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ, κάτι το οποίο οι Ολλανδοί προφανώς δεν έκαναν. Για τον λόγο αυτό κίνησε έρευνα και κάλεσε τις δυο εταιρείες σε ακρόαση εντός 15 ημερών με στοιχεία για να αντικρούσουν τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών πηγών όμως, αν οι Reggeborgh και Atlas Invest δεν καταφέρουν να αντικρούσουν την κατηγορία με στοιχεία, κινδυνεύουν όχι μόνο με μεγάλα πρόστιμα της τάξης έως και των 3 εκατ. ευρώ, αλλά και με στέρηση δικαιώματος ψήφου στις γενικές συνελεύσεις του ομίλου Ελλάκτωρ για τις μετοχές που κατέχουν πέραν του 33%. Στην περίπτωση αυτή η Reggeborgh μπορεί εύκολα να χάσει τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ και η στρατηγική που ξεδίπλωσαν εδώ κι ένα χρόνο οι Ολλανδοί για να πάρουν τον έλεγχο της Ελλάκτωρ –πουλώντας και το 25% της θέσης τους στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με μεγάλο κέρδος– να πάει άπατη.
Αποικιοκρατική συμπεριφορά της Reggeborgh
Η αντίδραση του επικεφαλής της Reggeborgh Χένρι Χόλτερμαν απέναντι στον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπήρξε πρωτοφανής για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα, καθώς έστειλε στα μέλη της δύο εξώδικα μέσα σε τρεις μέρες, κατηγορώντας τα για «διακριτική και εχθρική αντιμετώπιση» της εταιρείας του «ως κοινοτικού επενδυτή» και απειλώντας τα ότι θα στραφεί εναντίον τους με αγωγές στην Ελλάδα, την Ολλανδία και σε όποια χώρα η εταιρεία του έχει παρουσία. Σύμφωνα με πηγές της κεφαλαιαγοράς, τα εξώδικα Χόλτερμαν αποτελούν την πρώτη και μοναδική περίπτωση όπου ένας ελεγχόμενος απειλεί την εποπτική αρχή και δημοσιοποιεί την απειλή του για να την εκφοβίσει ώστε να μην ασκήσει τα καθήκοντά της και αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη συμπεριφοράς «αποικιοκρατικού χαρακτήρα».
Συνάντηση Χόλτερμαν – Μητσοτάκη
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν βεβαίως η συνάντηση Χόλτερμαν με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη που έγινε την περασμένη Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, η οποία διέρρευσε στον Τύπο από την πλευρά Χόλτερμαν, ενδεχομένως για να δείξει ότι απολαμβάνει την υψηλή προστασία του Μαξίμου. Καθώς όμως είναι πολύ χοντρό να συναντά ο πρωθυπουργός μιας χώρας τον επικεφαλής μιας εταιρείας (για να του ζητήσει τι, προστασία από τις ελεγκτικές αρχές;), για να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις, έπειτα από αίτημα του Μαξίμου, η Reggeborgh έβγαλε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι στο επίκεντρο της συζήτησης Χόλτερμαν – Μητσοτάκη ήταν οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και όχι ο έλεγχος της Reggeborgh από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ως γνωστόν, ο αρχηγός της ΝΔ ενδιαφέρεται να διατηρεί σχέσεις με τους δύο κορυφαίους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας – τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ελέγχει το 40% της αγοράς κατασκευών και τον όμιλο Ελλάκτωρ που ελέγχει το 30%. Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ως δικό της άνθρωπο τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Γουρζή, πεθερό του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Στην Ελλάκτωρ έχει από τον περασμένο Φεβρουάριο τον γνωστό πρωθυπουργικό σύμβουλο Γιώργο Μυλωνογιάννη, τον οποίο διόρισαν ως πρόεδρο οι Ολλανδοί του Χόλτερμαν. Οταν όμως η διοίκηση των Ολλανδών διορίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργικό σύμβουλο ως πρόεδρο της Ελλάκτωρ και ο Χόλτερμαν στα ζόριά του ζητά να δει τον πρωθυπουργό, πώς ο Μητσοτάκης να αρνηθεί τη συνάντηση μαζί του;