Επιχείρηση «Μαύρο Χρήμα»

Επιχείρηση «Μαύρο Χρήμα»

Εργα τέχνης, πολυτελή είδη, μετοχές και ομόλογα στην τσιμπίδα της ΑΑΔΕ με το νέο Ε3.

Ενδείξεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τις συναλλαγές για αγοραπωλησίες ακινήτων, έργων τέχνης, σκαφών αναψυχής, πολυτελών αυτοκινήτων και πράξεις στο χρηματιστήριο έχει η φορολογική αρχή, η οποία σπεύδει να πραγματοποιήσει αλλαγές στο περιουσιολόγιο και στις δηλώσεις του εντύπου Ε3.

Η υπόθεση Παπαευαγγέλου, τρεις μήνες μετά τον θόρυβο που προκάλεσε με τις κατηγορίες για μαύρο χρήμα κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων, έχει σημάνει συναγερμό στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Και όχι μόνο αυτό, αλλά από τη στιγμή που αλλάζουν τα κριτήρια για τη χορήγηση της Χρυσής Βίζας, αφού οι αλλοδαποί θα έχουν τη δυνατότητα εκτός από τα ακίνητα να επενδύουν στο χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα, οι έλεγχοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να περάσουν στις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις εταιρείες παροχής επενδυτικών συμβουλών.

Στο στόχαστρο

Πλέον στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ μπαίνουν μεσίτες ακινήτων, brokers, έμποροι και εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας (π.χ. έμποροι και αντιπρόσωποι αυτοκινήτων, σκαφών, έργων τέχνης) με προφανή στόχο τον εντοπισμό υποθέσεων και συναλλαγών που είναι ύποπτες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ταυτόχρονα, η φορολογική διοίκηση αποκτά τη δυνατότητα άμεσων διασταυρώσεων και η βεντάλια ανοίγει για το σύνολο των φορολογουμένων, οι οποίοι θα μπορούν να τυπώνουν στοιχεία αναφορικά με την περιουσιακή τους κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για σημαντικό βήμα σχετικά με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι πλέον η εφορία θα γνωρίζει το σύνολο της περιουσίας του κάθε φορολογουμένου. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για χρονιά του περιουσιολογίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με τη συμπλήρωση των στοιχείων από τους φορολογούμενους θα εμφανιστεί φορολογητέα ύλη που θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα διάφορα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Οι κάτοχοι αυτών θα κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα εφόσον εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές.

Το νέο έντυπο

Με το νέο Ε3 η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4557/2018 περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υποχρεώνει για πρώτη φορά τους συγκεκριμένους επαγγελματίες να δηλώσουν τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν το 2018. Στον νέο Πίνακα Ι του εντύπου Ε3 θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά:

01 Η δραστηριότητα του επαγγελματία. 

02 Το είδος της συναλλαγής για τους μεσίτες, δηλαδή αγορά ή πώληση ακινήτων.

03 Το πλήθος των συναλλαγών που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ. Την πληροφορία αυτή θα δώσουν τόσο οι μεσίτες ακινήτων όσο και οι έμποροι και εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας.

04 Το σύνολο της αξίας των συναλλαγών που είχαν και οι τρεις επαγγελματικοί κλάδοι.

05 Το σύνολο της αξίας των συναλλαγών που έγιναν σε μετρητά τόσο μέσω των μεσιτών ακινήτων όσο και των εμπόρων και εκπλειστηριαστών αγαθών μεγάλης αξίας.

Με βάση τις νέες διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι μεσίτες και οι έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας υποχρεούνται να ενημερώνουν τις αρχές για περίεργες συναλλαγές, χωρίς μάλιστα να το γνωστοποιούν στους πελάτες τους. Για όσους παραλείψουν να αναφέρουν ύποπτες ή ασυνήθιστες συναλλαγές ή παρουσιάσουν ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και δυο έτη αλλά και πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και το εκατ. ευρώ.

Υποπτες συναλλαγές

Ως στοιχεία που μπορεί να δείχνουν ύποπτες συναλλαγές νοούνται:

• Η απροθυμία πελάτη να προσκομίσει κατά τη σύναψη της συναλλαγής τα προβλεπόμενα έγγραφα επαλήθευσης της ταυτότητάς του.

• Η επιμονή του πελάτη για διενέργεια και πληρωμή σε μετρητά συναλλαγών μεγάλης αξίας.

• Η πραγματοποίηση αγορών αγαθών μεγάλης αξίας, όπως σκάφη αναψυχής, πολυτελή αυτοκίνητα ή έργα τέχνης, από πρόσωπα εγκατεστημένα σε περιοχή εξωχώριων δραστηριοτήτων ή σε χώρα χαμηλής φορολογίας, των οποίων ο πραγματικός δικαιούχος είναι φυσικό πρόσωπο με δηλούμενο εισόδημα που δεν δικαιολογεί τις αγορές αυτές.

• Η ασυνήθιστη νευρικότητα στη συμπεριφορά κατά τη διεξαγωγή συναλλαγής.

• Οι επαναλαμβανόμενες όμοιες συναλλαγές με ποσά λίγο κάτω από το ελάχιστο όριο για το οποίο απαιτείται εφαρμογή μέτρων δέουσας επιμέλειας.

• Η συχνή αλλαγή διεύθυνσης του πελάτη που δεν δικαιολογείται από την επαγγελματική του δραστηριότητα.

• Οι περιπτώσεις πελατών των οποίων η εμφάνιση και η συμπεριφορά αλλάζουν συνεχώς, υποδηλώνοντας αλλαγή του βιοτικού τους επιπέδου.

• Το τηλέφωνο του σπιτιού ή της επιχείρησης του πελάτη είναι απενεργοποιημένο.

• Η ύπαρξη υπόνοιας ή η διαπίστωση ίδρυσης εικονικών επιχειρήσεων από τον πελάτη.

• Η αγοραπωλησία ακινήτου εμφανίζεται να έχει πραγματοποιηθεί χωρίς να έχει τηρηθεί ο απαιτούμενος από τον νόμο τύπος, π.χ. με ιδιωτικό συμφωνητικό.

• Από τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης προκύπτει ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων).

Documento Newsletter