Επιχείρηση διάσωσης για τον μικρό «φτερωτό δραπέτη» (Photos)

Επιχείρηση διάσωσης για τον μικρό «φτερωτό δραπέτη» (Photos)

Ολόκληρη επιχείρηση έστησε σήμερα το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών προκειμένου να διασώσει ένα μικρό κιρκινέζι που είχε την ατυχία να πέσει από την τεχνητή φωλιά του και να βρεθεί στον δρόμο.

Κάτοικοι των Λεχαινών περισυνέλεξαν τον «μικρό φτερωτό δραπέτη» και ενημέρωσαν αμέσως τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών δείχνοντας για πολλοστή φορά την περιβαλλοντική του ευαισθησία , σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης , εντόπισαν την φωλιά του μικρού αρπακτικού και χρησιμοποιώντας σκάλες , το τοποθέτησαν με προσοχή στο εσωτερικό της όπου βρισκόταν η μητέρα του.

Η πόλη των Λεχαινών Ηλείας είναι άμεσα συνυφασμένη με τα κιρκινέζια καθώς στα παλιά κτίρια έχουν τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια τεχνητές φωλιές με σκοπό την φιλοξενία των μεταναστευτικών πουλιών αλλά και την αύξηση του πληθυσμού τους.

Η εφημερίδα Documento είχε παρουσιάσει με σε σχετικό ρεπορτάζ το θέμα: Διαβάστε εδώ .

Το κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που όπως λένε οι ειδικοί ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει, να αναπαραχθεί και να μεγαλώσει τα μικρά του. Προστατεύεται από την οδηγία 79/409/ΕΕ για τα άγρια πουλιά και χαρακτηρίζεται «τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας. Τα πουλιά αυτά σχηματίζουν αποικίες που μπορεί να αποτελούνται ακόμη και από δεκάδες ζευγάρια.

Το συγκεκριμένο είδος των αρπακτικών φτιάχνει τις φωλιές του στις στέγες των παλιών σπιτιών, στα ανοίγματα και στις τρύπες πέτρινων τοίχων, κυρίως σε χωριά και πόλεις που βρίσκονται κοντά σε καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις. Η βασική τροφή τους είναι τα έντομα, κυρίως τα μεγάλα ορθόπτερα όπως ακρίδες ή γρύλοι, και τα μικρά τρωκτικά. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη γεωργία.

Πηγή: apokalypseis.com

Documento Newsletter