Επιβεβαίωση του Documento για το ΔΣ του Creative Greece που ανακοινώθηκε σήμερα – Με τεχνοκράτες, χωρίς κινηματογραφιστές

Επιβεβαίωση του Documento για το ΔΣ του Creative Greece που ανακοινώθηκε σήμερα – Με τεχνοκράτες, χωρίς κινηματογραφιστές

Ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα, και επισήμως το μεταβατικό και με θητεία δώδεκα μηνών, ΔΣ του νέου φορέα Creative Greece. Τα πρόσωπα που το απαρτίζουν, αποκλειστικά τεχνοκράτες, είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες, στις 3 Σεπτεμβρίου, το documentonews.gr. 

Την επόμενη ημέρα, 4 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στο ΓΕΜΗ η σύσταση του φορέα Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας ΑΕ –Creative Greece SA. που σήμανε το οριστικό τέλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του ΕΚΟΜΕ και παράλληλα, το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης. Μόνο αισιόδοξος δεν είναι ο χώρος του οπτικοακουστικού τομέα αφού στο νεοδιορισθέν και μεταβατικό ΔΣ απουσιάζουν οι κινηματογραφιστές, δηλαδή επαγγελματίες του χώρου που θα μπορούσαν με την εμπειρία και τη γνώση τους να προσφέρουν πραγματικά από μια τέτοια θεσμική ευθύνη πόσο μάλλον που ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί το μπάτζετ του φορέα, ούτε η ποσόστωση μεταξύ επιλεκτικών προγραμμάτων και αυτόματης χρηματοδότησης ενώ εκκρεμούν ένα σωρό οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΚΟΜΕ.

Οι επιλογές του κ. Λεωνίδα Χριστόπουλου, που είναι φυσικά ο διευθύνων σύμβουλος του νέου φορέα, και του υπουργείου Πολιτισμού, περιορίστηκαν σε τεχνοκράτες. Όσο κι αν στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα το ΥΠΠΟ διαβάζουμε ότι «το νέο Δ.Σ. αποτελείται από άτομα με τεχνοκρατική επάρκεια και εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκησης και οπτικοακουστικής πολιτικής» οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι τα μέλη δεν μπορούν να επαίρονται για βαθιά γνώση της οπτικοακουστικής πολιτικής. Ασχέτως όμως, της γνώσης του χώρου του κινηματογράφου καθώς ορισμένα μέλη του ΔΣ του νέου φορέα θήτευσαν και στο ΔΣ του ΕΚΚ, είναι μεγάλη αστοχία, σε σημείο πρόκλησης, να απουσιάζουν επαγγελματίες που έχουν σχέση με την ίδια την τέχνη, και την διαδικασία στα διάφορα στάδια του, του κινηματογράφου.

Και για του λόγου το αληθές ακολουθούν μερικά στοιχεία από τα βιογραφικά που γνωστοποίησε το ΥΠΠΟ:

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Λεωνίδας Χριστόπουλος (απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης) έχει δώσει… διαπιστευτήρια αφού από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2023 είχε υπό την εποπτεία του το ΕΚΟΜΕ και στη συνέχεια, από τον Αύγουστο του 2023 ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Επί των ημερών του δηλαδή το ΕΚΟΜΕ πήρε την κάτω βόλτα.

Η (πλέον πρόεδρος) Αλεξάνδρα Αργυροπούλου Πουρή είναι δικηγόρος, ιδρυτικό μέλος και συνέταιρος στην AP LEGAL Δικηγορική Εταιρεία με εξειδίκευση στο εμπορικό δίκαιο και σε θέματα τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και οπτικοακουστικών μέσων. Έχει συνεργασθεί στο παρελθόν με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΕΚΟΜΕ.

Ο Αργύρης Περουλάκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός με εξειδίκευση στην Τηλεματική και Οργάνωση από το ULB Βρυξελλών και διαθέτει πολύχρονη εμπειρία σε θέματα στρατηγικής Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Καινοτομίας, προγραμμάτων Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση.

Ο Γεώργιος Χριστόπουλος είναι Οικονομικός Διευθυντής της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.. Είναι πτυχιούχος Νομικής Σχολής και τα τελευταία 20 συναπτά έτη ασχολείται στο αντικείμενο, κρατικών ενισχύσεων, δημοσίων διαγωνισμών, δημοσίων συμβάσεων, οικονομική διαχείριση έργων, προσωπικών δεδομένων που αφορούν Συγχρηματοδοτούμενα Έργα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Ταμείο Ανάκαμψης και Ειδικά Εθνικά Ταμεία.

Ο Κωνσταντίνος Βρεττός είναι Οικονομολόγος (Mphil, PhD) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Από το 2023 κατέχει τη θέση του Διευθυντή του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ την περίοδο 2019-2023 διατέλεσε Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η Δάφνη Χατζηπροκοπίου είναι δικηγόρος Αθηνών. Από το 2008 ασκεί συμβουλευτική και δικαστηριακή δικηγορία, με τομείς εξειδίκευσης την πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία και το εμπορικό δίκαιο. Διετέλεσε μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος, του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (να συμπληρώσουμε εδώ ότι διετέλεσε πρόεδρος του ΕΚΚ για λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του Μάρκου Χολέβα).

Η Ιωάννα Χαραλάμπους είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό έχει εργαστεί στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Προστασίας του Πολίτη και Πολιτισμού καθώς και στο Νομικό Γραφείο της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα

Κακοκαιρία Atena: Καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Πότε ξεκινούν, πόσο θα κρατήσουν τα φαινόμενα (LIVE)

Ξανά στο εδώλιο ο Λιγνάδης – Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για βιασμούς ανηλίκων

Χωρίς ταξί σήμερα η Αττική – 24ωρη απεργία του ΣΑΤΑ

Στην Αθήνα ο Τσεντί Οσμάν – Αυτή είναι η συμφωνία με τον Παναθηναϊκό (Photos)

Documento Newsletter