Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για τα Γλυπτά ο Γεραπετρίτης με έωλη συνταγή «δημιουργικής λογικής»

Την τουλάχιστον υπόπτη σιωπή της κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έσπασε -εν μέρει- ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ, όπου και επιβεβαίωσε ότι ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις, κάτι που δεν επιβεβαίωσε ούτε το υπουργείο Πολιτισμού ούτε το Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς ωστόσο να δώσει ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Άξιο σημασίας από αυτά που είπε ο υπουργός Επικρατείας είναι ότι οι επαφές φαίνεται να γίνονται μέσω του Μαξίμου, χωρίς να αποσαφηνίζεται αν έχει κάποιο ρόλο το υπουργείο Πολιτισμού ή το Μουσείο της Ακρόπολης.

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συμφωνία για τα Γλυπτά, και σημείωσε πως «από την πρώτη ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για να ζήσουμε την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και αυτό σε απτό επιχειρησιακό επίπεδο, όχι θεωρητικά, όχι αφηρημένα».

Μάλιστα υπενθύμισε τις συμφωνίες που έχουν γίνει ήδη για την επιστροφή του θραύσματος Fagan και των τριών θραυσμάτων από το Βατικανό, αλλά και τη μεταστροφή της βρετανικής κοινής γνώμης για το ζήτημα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε καθαρά: «Το επιβεβαιώνω, είμαστε σε επαφή με το Βρετανικό Μουσείο, σε πολύ δημιουργική συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο».

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν οι πολύ ριζικές απαγορευτικές γραμμές οι οποίες συνιστούν και την εθνική στάση. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Δεν υφίσταται μια τέτοια διάσταση. Από την άλλη πλευρά ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχθεί με οποιαδήποτε μορφή έναν δανεισμό, ο οποίος θα γίνει προς την Ελλάδα, και τούτο διότι αυτό θα υπαινισσόταν ζήτημα ιδιοκτησίας», είπε στην προσπάθειά του να απαντήσει για το ζήτημα της εθνικής γραμμής, όμως συνέχισε με μισόλογα υποστηρίζοντας: «Εκείνο το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης με το Βρετανικό Μουσείο είναι η επιστροφή των Γλυπτών υπό ένα νομικό ένδυμα το οποίο θα συζητήσουμε και συζητούμε στο πλαίσιο μιας δημιουργικής λογικής. Έχουμε όντως θέσει ένα θέμα, να μπορούμε να στέλνουμε και ορισμένες από τις ελληνικές αρχαιότητες ή ακόμη και από άλλες περιόδους του Ελληνισμού, τη βυζαντινή περίοδο, στο Βρετανικό Μουσείο για περιοδικές εκθέσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσουμε το οποιοδήποτε δικαίωμα έχουμε απέναντι στα Γλυπτά που αποτελούν την ίδια την ταυτότητά μας».

Σημειώνεται ότι νέες λεπτομέρειες σχετικά με τις «επαφές» της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου σχετικά με την πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δίνει -σήμερα- με νέο άρθρο της η Τelegraph, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η συμφωνία που προτείνεται «θα είναι η πρώτη του είδους του, με αρχαίους θησαυρούς από τη μεσογειακή χώρα να χρησιμοποιούνται ως “εγγύηση” για την εξασφάλιση ενός τελικού συμβιβασμού».

Με βάση την Telegraph, οι διαπραγματευτές του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης προσπαθούν «να ξεπεράσουν τις κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν και τις δύο πλευρές».

Telegraph για Γλυπτά Παρθενώνα: Ετοιμάζουν συμφωνία επιστροφής με «εγγύηση» αρχαίους θησαυρούς

Ετικέτες