Επιτροπος Περιφερειακής Πολιτικής: Με επενδύσεις θα σταματήσει η μετανάστευση Ελλήνων επιστημόνων

Επιτροπος Περιφερειακής Πολιτικής: Με επενδύσεις θα σταματήσει η μετανάστευση Ελλήνων επιστημόνων

Η παροχή ρευστότητας σε νέους, καινοτόμους επιχειρηματίες, προκειμένου να επιμεριστεί το ρίσκο στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης, με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ανάσχεση της μετανάστευσης Eλλήνων επιστημόνων, αποτελεί την αποστολή του «Υπερταμείου Συνεπενδύσεων», όπως επεσήμανε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

«Είμαι στην Ελλάδα σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για τη δημιουργία αυτού του Υπερταμείου. Ένα Ταμείο το οποίο ξεκινά με 260 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 200 εκατομμύρια προέρχονται από το δικό μου χαρτοφυλάκιο, της πολιτικής συνοχής και της περιφερειακής πολιτικής, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δημιουργούμε αυτό το Ταμείο για να υπάρξει ρευστότητα και να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική δραστηριότητα», δήλωσε σε εκπροσώπους του Τύπου, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Τα νέα αυτά επενδυτικά εργαλεία, με τα οποία προβλέπονται ευέλικτες συνέργειες διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης, σχεδιάζονται για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της έρευνας και «η συμβουλή μου είναι να επικεντρωθούμε στους τομείς που δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», πρόσθεσε η επίτροπος.

Η κ. Κρέτσου τόνισε το ενδιαφέρον της Επιτροπής και της ίδιας προσωπικά για την πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι έχει επισκεφθεί πολλές ελληνικές περιφέρειες και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους δημάρχους, τους περιφερειάρχες, τους επιχειρηματίες. «Όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα: δεν έχουν ρευστότητα. Αυτός λοιπόν είναι ο στόχος του Ταμείου, να υπάρχουν μερικά χρήματα για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία της, έδειξε εξαιρετικά ενήμερη για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και μίλησε για τις δυσκολίες που έχουν οι Έλληνες να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, καθώς και την αγωνία για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Ανέφερε μάλιστα ένα παράδειγμα από την επίσκεψή της στα Μετέωρα, όπου «τα παιδιά κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να φτάσουν στο σχολείο τους».

Αναφερόμενη στην προσωπική της συμβολή, είπε ότι τον περασμένο Οκτώβριο συνέβαλε με την παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο για την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να εγκριθούν έκτακτα μέτρα για τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας κατά 100% από ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό έγινε χάρη στην καλή συνεργασία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών και είναι ένδειξη αλληλεγγύης, σ’ αυτή την νέα προγραμματική περίοδο, σημείωσε.

Υπενθύμισε επίσης τη στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επιτροπή στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «τα ευρωπαϊκά κονδύλια αποτέλεσαν βασικό πυλώνα επενδύσεων από την αρχή της ένταξης». Έφερε παραδείγματα σχολείων, πανεπιστημίων, μεγάλων έργων όπως του μετρό και της Γέφυρας του Ρίο, για να προσθέσει «ελπίζω επί των ημερών του (Αν. υπουργού Οικονομίας) κ. Χαρίτση να λειτουργήσει και το μετρό της Θεσσαλονίκης». Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι εκτός από τα χρήματα χρειάζεται και διοικητική ικανότητα.

«Προσπαθούμε να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή», είπε και ανέφερε παραδείγματα αξιοποίησης τέτοιων εργαλείων στην Κ. Μακεδονία και στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η κ. Κρέτσου απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε προηγηθεί στο βήμα, εξαίροντας τη βοήθεια της Επιτροπής και την καλή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, είπε κλείνοντας την ομιλία της: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Οι Έλληνες μπορούν να προχωρήσουν. Μπορείτε να στηρίζεστε στην Επιτροπή, στην ΕΕ. Το κάνουμε για την Ελλάδα και για την ΕΕ». Με τον ίδιο προσωπικό τόνο ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι «μέρος της καρδιάς μου είναι ελληνικό. Έχω δώσει ειδική προσοχή στην Ελλάδα, γιατί θέλω να τη δω με τα μάτια του Έλληνα».

Documento Newsletter