Η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει τόσο πολύ να έρθουν «όλα στο φως» που απέρριψε το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, προκαλώντας την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Ο συνήθης ύποπτος Θανάσης Μπούρας, πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής, διατύπωσε αδιανόητες προφάσεις προκειμένου να μην καλέσει τον Χρήστο Ράμμο στην Επιτροπή. Όπως έχει αποκαλύψει το Documento ήδη από το φύλλο της προηγούμενης Κυριακής, οι έρευνες της ανεξάρτητης Αρχής σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας πιστοποίησαν τις παρακολουθήσεις υψηλά ιστάμενων θεσμικών προσώπων, τα οποία βρίσκονταν στις λίστες που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα.
Αίσθηση προκάλεσαν δε οι αήθεις επιθέσεις που εξαπέλυσαν «γαλάζιοι» βουλευτές (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Μαρκόπουλος και Χρήστος Κελέτσης) κατά του κ. Ράμμου και εν γένει της ΑΔΑΕ.
«Λυπάμαι πολύ για όσα άκουσα» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την απόρριψη του αιτήματος του κ. Ράμμου, χαρακτηρίζοντας θλιβερή τη σημερινή μέρα για το Κοινοβούλιο. «Δεν αναφέρομαι μόνο στις ανοίκειες επιθέσεις προς την ανεξάρτητη Αρχή» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Αναφέρομαι κυρίως στη δική σας απόφαση κ. Μπούρα. Διότι η απόφασή σας είναι ένα ακόμα βήμα συσκότισης του σκανδάλου». Έπειτα, ανακοίνωσε την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Διαβάστε σχετικά: Αίτημα ΑΔΑΕ για άμεση ενημέρωση της Βουλής σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών
Δεν είδε την επιστολή Ράμμου γιατί… γιόρταζε
Απαντώντας στο αίτημα του κ. Κατρούγκαλου για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επ’ αφορμή του αιτήματος του κ. Ράμμου, ο Αθ.Μπούρας υποστήριξε αρχικά πως έλαβε την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ στις 17 Ιανουαρίου, αλλά δεν πρόλαβε να τη διαβάσει λόγω της ονομαστικής του εορτής.
Ανέγνωσε την επιστολή στο Σώμα και εξέφρασε ενστάσεις με το γεγονός ότι ο κ. Ράμμος ζητά η συνεδρίαση της Επιτροπής να είναι κλειστή. Ενστάσεις εξέφρασε και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής ζητά να τον ενημερώσει «επί θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος».
«Πρέπει να εξηγήσει (ο Χρ. Ράμμος) γιατί πρέπει να είναι απόρρητη η διαδικασία και, δεύτερον, πρέπει να γίνει συγκεκριμένος. Άρα, θα περιμένω να δω συγκεκριμένα το αίτημα και θα γίνουν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Θα επανέλθουμε όταν τα στοιχεία θα είναι πιο συγκεκριμένα…» ισχυρίστηκε.
Χείρα βοηθείας
Ήταν τόσο ασταθής η επιχειρηματολογία του κ. Μπούρα που έπρεπε να παρέμβουν κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ για να δοθεί η εντύπωση πως οι ενστάσεις είναι -τουλάχιστον- λογικοφανείς. Ο πρώην καραμανλικός, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μίλησε για δημιουργία ενός «ένα πολύ κακού προηγούμενου», καθώς -κατά τα λεγόμενά του- οι ανεξάρτητες Αρχές δεν υποκαθιστούν τη δικαιοσύνη, την εκτελεστική εξουσία κλπ.
«Όταν χρειάζεται να έρθει για να λογοδοτήσει ένας πρόεδρος ανεξάρτητης Αρχής, έρχεται γιατί τον καλεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν υποδεικνύει πότε θα έρθει…» είπε λες και η παρακρατική λειτουργία της ΕΥΠ είναι ζήτημα ρουτίνας για τον ίδιο. «Δεύτερον», πρόσθεσε, «δεν κάνει υποδείξεις για κλειστή ή ανοικτή συνεδρίαση. Αν θέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ας καλέσουν τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ».
Εν συνεχεία, ο κατ΄ άλλα θεσμικός Χρήστος Κελέτσης περιέγραψε δηκτικά την ΑΔΑΕ και τον κ. Ράμμο ως «υπερόργανο της δημοκρατίας», το οποίο προσπαθεί να τοποθετηθεί πάνω από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας «κόντρα στο σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής».
Νωρίτερα, τον χορό είχε ανοίξει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για «αντισυνταγματική στάση», ενώ έκρινε πως «κάνει πολιτική». «Οι ανεξάρτητες Αρχές είναι ανεξάρτητες και από τις κυβερνήσεις και από τα κόμματα» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν παρουσιαζόταν ιδιαίτερα ανήσυχος για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των θεσμικών οργάνων του κρατικού μηχανισμού.
Ομοβροντία
Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ο Αντώνης Μυλωνάκης, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, διαφώνησε με την κριτική Μαρκόπουλου και ζήτησε να κληθεί ο Χρ. Ράμμος. Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής του ΜέΡΑ25 και αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε πως «επιβάλλεται να έρθει ο κ. Ράμμος». Εξήγησε δε πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να έρθει στην κατά το σύνταγμα αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να εκθέσει τα στοιχεία των ερευνών της Αρχής, στην οποία προΐσταται.
Στηλίτευσε, επίσης, ότι επί 4,5 μήνες στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και της Εξεταστικής Επιτροπής ακούστηκαν «ασύστολα ψεύδη», ενώ η επίκληση του απορρήτου έγινε καραμέλα στα χείλη κρίσιμων μαρτύρων. Γι΄ αυτό και έκρινε ως εξαιρετικά σημαντική την κλήση του κ. Ράμμου στην Επιτροπή προκειμένου να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία για τα πεπραγμένα του επιτελικού παρακράτους, σχολιάζοντας πως δεν τιμά τον κοινοβουλευτισμό η στάση της πλειοψηφίας.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης, ζήτησε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης να είναι πιο προσεκτικοί όταν κρίνουν την ηγεσία μιας ανεξάρτητης Αρχής. «Οφείλουμε να αποδεχτούμε αίτημα του κ. Ράμμου γιατί σέβεται απολύτως την κοινοβουλευτική δεοντολογία» τόνισε και εξήγησε πως σύμφωνα με το άρθρο 8 του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ (ν. 5002/2022), ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δικαιούται να ενημερώσει οποτεδήποτε θέλει τον πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Ορθά δεν το πράττει γιατί απευθύνεται πρώτα στο αρμόδιο κοινοβουλευτικό όργανο» συμπέρανε και πρόσθεσε πως αν η ΝΔ απορρίψει το αίτημα, τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 8 του ν. 5002/2022.
«Θέλει IQ πάνω από 50;»
Πριν ο Αθ. Μπούρας καταστήσει σαφές ότι πετά σετον κάλαθο των αχρήστων το αίτημα Ράμμου, ο Παύλος Πολάκης επισήμανε πως «έξι μήνες η χώρα σπαράζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχουν βγει ονόματα, ο κ. Ντογιάκος ως μη όφειλε έβγαλε γνωμοδότηση την οποία κατέρριψαν 16 συνταγματολόγοι και το ζουμί είναι το εξής: ζητάει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να ενημερώσει την Επιτροπή γιατί έχει συλλέξει στοιχεία και τώρα λέτε για το απόρρητο… Θέλέι IW πάνω από 50 για να το καταλάβετε ότι αφορά την ΕΥΠ;».
Απαντώντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε στη μειοψηφία να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα από τον Κανονισμό της Βουλής 2/5 και «τότε θα έρθει υποχρεωτικά ο κ. Ράμμος».