Επιτροπή Θεσμών: Αποκλειστικό υπεύθυνο των «νόμιμων επισυνδέσεων» κατέστησε τον Κοντολέοντα ο Δημητριάδης

Σε κλίμα νεοδημοκρατικής σύμπνοιας και στοχοπροσήλωσης στη στρατηγική που χάραξε το Μέγαρο Μαξίμου διεξήχθη η κατάθεση του πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών, Γρηγόρη Δημητριάδη, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με τον πρώην γενικό γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου να καθιστά με τα λεγόμενά του αποκλειστικό υπεύθυνο των «νόμιμων επισυνδέσεων» τον τέως διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύντομης κατάθεσής του στην Επιτροπή, ο Γρηγόρης Δημητριάδης ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε οτιδήποτε για τις «νόμιμες επισυνδέσεις» και πως το ίδιο ισχύει και για τον πρωθυπουργό. Διά της ατόπου απαγωγής, λοιπόν, ο κ. Κοντολέων -τον οποίο ο μάρτυρας παραδέχτηκε πως γνωρίζει «εδώ και δέκα χρόνια»- έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση –μέσω ΕΥΠ- των Νίκου Ανδρουλάκη, Θανάση Κουκάκη και όχι μόνο. Κοινώς, όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, τον «έδωσε» κανονικά.

Η διαβεβαίωση του «απρόβλεπτου ανιψιού», όπως τον αποκαλούν, για την άγνοια του πρωθυπουργού επί των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ αποτελεί απόδειξη ότι οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχουν διαβρωθεί, κάτι που ενδεχομένως να μην προκαλεί ικανοποίηση σε μεγαλοεπιχειρηματίες – θύματα του Predator που έχουν διαμηνύσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θεωρούν τον Γρ. Δημητριάδη ιθύνοντα νου της παγίδευσής τους.

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Θεσμών: Η ΝΔ ομολόγησε τους δεσμούς Μαξίμου – ΕΥΠ – Predator

Δεν ήξερε, δεν είδε

Από εκεί και πέρα, σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα ο μάρτυρας επικαλέστηκε άγνοια και αν ένιωθε -όπως εκμυστηρεύτηκαν καλά ενημερωμένες πηγές- ότι μία ερώτηση μπορούσε να τον παγιδεύσει, τότε επιστράτευε το απόρρητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίκληση του απορρήτου όταν ρωτήθηκε αναφορικά με τη διαδοχική παρακολούθηση του Κωστή Χατζηδάκη μέσω ΕΥΠ και Predator.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο «γαλάζιας» προστασίας και άρνησης παροχής απαντήσεων, ο κ. Δημητριάδης δεν απέφυγε τις αντιφάσεις. Ειδικότερα, όταν ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε κανέναν που να εργαζόταν στο διαβόητο ΚΕΤΥΑΚ, του επισημάνθηκε ότι με βάση ΦΕΚ του 2021 ο ίδιος είχε την ευθύνη έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του συγκεκριμένου παράκεντρου της ΕΥΠ.

Επιπλέον, την ώρα που ισχυριζόταν ότι δεν γνωρίζει τους Φέλιξ Μπίτζιο, τον Ταλ Ντίλιαν, τις εταιρίες Krikel και Intellexa, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί το Predator, ούτε το λειτουργεί». Σε εκείνο το σημείο παρενέβη μέλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο τον ρώτησε πώς μπορεί να είναι τόσο κατηγορηματικός για κάτι που -όπως ο ίδιος λέει- δεν γνωρίζει, με τον μάρτυρα να αδυνατεί να δώσει πειστική απάντηση.

Δήλωσε δε ότι γνωρίζει τον Γ. Λαβράνο, ο οποίος είναι και κουμπάρος του, αλλά αρνήθηκε ότι η σχέση τους έχει την οποιαδήποτε συνάφεια με τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού. Επιπρόσθετα, επέμενε ότι αυτοβούλως παραιτήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη.

«Συνεχίστηκε η “ομερτά”»

Αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας, ο τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε τα εξής από το περιστύλιο της Βουλής:

«Η ΝΔ που επικαλείται τάχα σκευωρία και τοξικό κλίμα από την αντιπολίτευση και σήμερα ακολούθησε ακριβώς την αντίθετη τακτική με τις διαρροές αυτές, επιλέγοντας να συντηρήσει κλίμα “ομερτά” και να μην πέσει φως στο σκάνδαλο και τις ευθύνες του πρωθυπουργού. Η ίδια η συσχέτιση των ιδιωτών που κλήθηκαν με την ΕΥΠ, αποτελεί την καλύτερη ομολογία ότι ΕΥΠ και Predator βρίσκονταν σε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν κάλυψαν τα πραγματικά ερωτηματικά και τις αποκαλύψεις. Θα επιμείνουμε να έρθουν οι τρεις στην Επιτροπή. Να μην γελοιοποιηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία, με τους μάρτυρες να απαντούν απαντήσουν μέσω πρεσβειών».

«Όλα στο σκοτάδι»

Τη σκυτάλη πήρε ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε:

«Διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Άνομες ενέργειες που είτε οφείλονται σε κρατικές υπηρεσίες είτε σε ιδιώτες. Σήμερα έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Αρνήθηκε τη δημοσιότητα της συνεδρίασης. Αρνήθηκε τη βίαιη προσαγωγή ιδιωτών οι οποίοι δεν εξετέλεσαν το καθήκον τους να προσέλθουν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Και αυτό το έκανε με έναν τρόπο ο οποίος ήταν απόλυτα εξευτελιστικός για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την ίδια την Βουλή. Και με έναν κανιβαλισμό της νομικής επιστήμης που δεν αντέχει στην στοιχειώδη πρακτική. Όλα λοιπόν, στο σκοτάδι και όχι στο φως για την κυβέρνηση».

«Στο κενό οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης»

Έπειτα, ο Κώστας Καραγκούνης, εισηγητής της πλειοψηφίας, είπε:

«Για ακόμη μία φορά έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευθούν την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Δημητριάδης και ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και έδωσε απάντηση σε όλα».

Ακολουθεί το σχόλιο πηγών της ΝΔ:

«Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ο πρώην Γεν. Γραμματέας της Κυβέρνησης κ. Γρηγόρης Δημητριάδης όχι μόνο προσήλθε παρά τις αντίθετες κραυγές της αντιπολίτευσης, αλλά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν, χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο όπως ορισμένοι προεξοφλούσαν.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δουλειές και επιχειρηματικά ραντεβού με τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και πως δεν γνώριζε τον κ. Ντίλιαν. Επίσης, τόνισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ΚΕΤΥΑΚ, δεν γνωρίζει καμία ομάδα από αυτό, ούτε πρόσωπα και ότι η συνεργασία του ήταν με τον διοικητή της ΕΥΠ και Κοντολέοντα και ελάχιστα ως καθόλου με άλλα πρόσωπα.

Αποσαφήνισε ότι δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με κακόβουλα λογισμικά και πως με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ αγορά, προμήθεια χρήση τέτοιων λογισμικών από κρατικές υπηρεσίες.

Δεν επιβεβαίωσε επίσης, επιχειρηματικές συναντήσεις και ραντεβού στην Κύπρο με τον κ. Λαβράνο και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σε ερώτηση για το βαθμό καθημερινής του εμπλοκής στα θέματα της ΕΥΠ υπογράμμισε πως ήταν η απολύτως αναγκαία εκ της θέσεως του.

Σημείωσε ότι τα κακόβουλα λογισμικά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απασχολεί και την Κομισιόν.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa, θυμίζοντας ότι η πρώτη ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του κ. Τόσκα με τον οποίο υπέγραψε και τη σχετική σύμβαση.

Και από την σημερινή ακρόαση του κ. Δημητριάδη κατέστη σαφές, όπως αναγνώρισε ενώπιον της Επιτροπής και μέρος της αντιπολίτευσης, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως διασύνδεση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τέλος, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή, η αποστολή ερωτήσεων προς τους κ.κ. Λαβράνο, Μπίτζιο και Ντίλιαν προκειμένου να απαντήσουν σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής».

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ επιμένουν να θάβουν την υπόθεση των συνακροάσεων στο ΚΚΕ»

«Μετά το φιάσκο των αλλεπάλληλων θεατρικών παραστάσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και το φιάσκο της Εξεταστικής Επιτροπής είχαμε μια άλλη επιπλέον συνεδρίαση της Επιτροπής που η πλειοψηφία της επιμένει ”όλα στο σκοτάδι. Τίποτα στο φως”. Για δε, την υπόθεση του ΚΚΕ (εν. τις συνακροάσεις του τηλεφωνικού του κέντρου) όλοι τους ομονοούν σε ένα πράγμα. Στο θάψιμο της υπόθεσης» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, σε δηλώσεις που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση.

«Έχουμε αιτηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, εκτός από τις κλητεύσεις Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντάλιαν, να κληθούν ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ζαμπίρας, εισαγγελείς, μέλη της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ και μέλη της Κρατικής Ασφάλειας για να καταθέσουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα δεν δέχθηκαν το αίτημα αυτό. Επιμένουν, λοιπόν, να θάβουν και να απαξιώνουν μια πολύ σοβαρή υπόθεση όπως άλλωστε έχει ήδη αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ότι είναι η υπόθεση του ΚΚΕ, παρόλα αυτά όλοι ομονοούν στο θάψιμό της» συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας:

«Εμείς, θα συνεχίσουμε, να είναι όλα στο φως. Να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι. Θα επανέλθουμε με πρότασή μας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Όχι, γιατί ευελπιστούμε ότι μπορεί να βγει κάτι μέσα από αυτή την υπόθεση αλλά γιατί δεν πρέπει πρώτα από όλα ο λαός να συνηθίσει στην ιδέα ότι είναι φυσιολογική υπόθεση να παρακολουθείται. Γιατί είναι χιλιάδες οι παρακολουθήσεις που γίνονται».

 

Διαβάστε επίσης:

Επιτροπή Θεσμών: Η ΝΔ ομολόγησε τους δεσμούς Μαξίμου – ΕΥΠ – Predator

Δεν προσήλθαν στην Επιτροπή Θεσμών Μπίτζιος, Λαβράνος και Ντίλιαν – Εν κρυπτώ ακρόαση Δημητριάδη επιβάλλει η ΝΔ

«Γαλάζιο» ρήγμα στην Επιτροπή Θεσμών: Τίναξε στον αέρα τον σχεδιασμό της ΝΔ ο Τζαβάρας – «Έσπασε» στα δύο η συνεδρίαση

Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών για τις υποκλοπές – Τα πρόσωπα που έχουν κληθεί για κατάθεση

Επιτροπή Θεσμών: Κοντολέων και Δημητριάδης αρνούνται να αποκαλύψουν γιατί παρακολουθούνταν Ανδρουλάκης – Κουκάκης

Εξεταστική: «Θρύψαλα» το απόρρητο και από τον Ρουμπάτη – Σε δεινή θέση ο Κοντολέων