Επιτροπή PEGA: Η Europol δηλώνει αδυναμία για έρευνα των σκανδάλων κατασκοπευτικών λογισμικών

Η επιτροπή της Ευρωβουλής που συστάθηκε για να ερευνήσει τις υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά έκανε την πρώτη από τις δύο συνεδριάσεις της το πρωί της Τρίτης. Σε αυτή, οι ευρωβουλευτές της «ανέκριναν» τους Κλαούντιο Γκαρνιέρι, επικεφαλής του Εργαστηρίου Ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας στο Βερολίνο, τη Μίριαμ Ζάαγκε-Μάας, Νομική Διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR) και το Ζαν Φιλίπ Λεκούφ, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής και υπεύθυνος της Διεύθυνση Επιχειρήσεων στη Europol για τα κατασκοπευτικά λογισμικά στην κοινοτική επικράτεια. Δεν μπορούσε να μη γίνει αναφορά και στην ελληνική περίπτωση, που είναι η τελευταία σε μια σειρά παρακολουθήσεων σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ισπανία. 

Η ολλανδή ευρωβουλεύτρια Σόφι ιντ Φελντ εστίασε ειδικά τα βέλη της στην αδράνεια της Europol στην συνολική αντίδρασή της για τις υποθέσεις σε όλη την ΕΕ. Ειδικότερα όμως, ζήτησε από τους ειδικούς να σχολιάσουν την μπροσούρα και τη συνομιλία για την πώληση του λογισμικού Nova-Helios, όπως αποκάλυψε αποκλειστικά το Documento την περασμένη Κυριακή. Η απάντηση του κου Λεκούφ ήταν τουλάχιστον απογοητευτική: παρά το γεγονός ότι το καταστατικό της υπηρεσίας έχει αλλάξει ώστε να μπορεί να προτείνει έρευνα σε μια χώρα ακόμα και όταν μόνο μια χώρα εμπλέκεται, και όχι τουλάχιστον δύο που ίσχυε παλιότερα, υπογράμμισε ότι η δικαιοδοσία της περιορίζεται στο σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Πάνω από όλα, είπε, ότι έχει σημασία αν τα ίδια τα κράτη μέλη ανοίγουν έρευνες για τις υποθέσεις που προκύπτουν, αναφέροντας μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές δημιούργησαν κοινοβουλευτική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις. «Υπάρχει έρευνα [σ.σ. στην Ελλάδα], και μάλιστα κοινοβουλευτική, επομένως δεν χρειάζεται να επέμβουμε», κατέληξε ο κος Λεκούφ.

Η απάντηση του υποδιευθυντή  της Europol γέννησε στην κα ιντ Φελντ ορισμένα ενδιαφέροντα ερωτήματα τα οποία παρέθεσε στον λογαριασμό της στο Twitter. Αναρωτιέται γιατί η Europol αποφεύγει την ευθύνη της, αφού «η έρευνα των σκανδάλων των κατασκοπευτικών λογισμικών είναι ακριβώς μέσα στην δικαιοδοσία της, που καλύπτει κυβερνοέγκλημα, διαφθορά, απάτη και εκβιασμό». Ενώ προσθέτει με νόημα ότι «η Europol ισχυρίζεται ενώπιον της επιτροπής PEGA ότι δεν μπορεί να καλέσει σε έρευνα». 

Σε δεύτερη, πιο δηκτική ανάρτησή της, η κα ιντ Φελντ επικρίνει την μέθοδο επέμβασης της Europol, που μπορεί να ερευνήσει μόνο με την συναίνεση της εκάστοτε κυβέρνησης. «Δηλαδή, αν οι κυβερνήσεις είναι διεφθαρμένες ή εμπλεκόμενες σε εγκληματικές δραστηριότητες, η Europol θα τις υπηρετεί πιστά;», ρωτά η ευρωβουλεύτρια. 

Ετικέτες