Επιτροπή LIBE: Το «κρυφτό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι ανησυχίες των Ευρωπαίων και τα ερωτήματα

Επιτροπή LIBE: Το «κρυφτό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι ανησυχίες των Ευρωπαίων και τα ερωτήματα

Και τι δεν είχε το «μενού» της επίσκεψης της Επιτροπής LIBE στην Αθήνα. Επί τρεις μέρες το πρόγραμμα της πενταμελούς αποστολής (από την οποία απουσίαζε το ΕΛΚ) της επιτροπής της ευρωβουλής για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα ήταν γεμάτο από συναντήσεις με φορείς, οργανώσεις και κρατικούς αξιωματούχους, όπου τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, η λίστα Πέτσα, οι απευθείας αναθέσεις, η κατάσταση του εγχώριου Τύπου, η πορεία των ερευνών για τη δολοφονία Καραϊβάζ, η υπόθεση Τουλουπάκη και το προσφυγικό.

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή LIBE: «Σοβαροί κίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα» (Video)

Η κυβέρνηση, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, επέλεξαν να «κρυφτούν» από την LIBE. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε έντονα, με την ατάκα μέλος της αποστολής να είναι ενδεικτική των αντιδράσεων. «Μέχρι και στη Πολωνία εμφανίστηκαν μέλη της κυβέρνησης», σημείωσε.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από όσα που είδαμε» σημείωναν με νόημα στο documentonews.gr άνθρωποι με γνώση του θέματος και υπογράμμιζαν πως αυτά που ειπώθηκαν στις συναντήσεις θα αποτυπωθούν και γραπτά στο προσχέδιο κείμενο συμπερασμάτων (draft) της LIBE για την Ελλάδα. Μάλιστα, ο σχεδιασμός αφορά δύο κείμενα: το ένα θα εκδοθεί πιθανότατα εντός του Απριλίου και θα αφορά όλες τις χώρες που έχουν θέματα με το κράτος δικαίου (Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Μάλτα κλπ.), ενώ στη συνέχεια -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- αναμένεται υπάρξει νέο κείμενο αποκλειστικά για την Ελλάδα, μιας και η λειτουργία των θεσμών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι εξόχως προβληματική.

Ποιους συνάντησε η LIBE

Η LIBΕ ξεκίνησε τις συναντήσεις της το μεσημέρι της Δευτέρας, έχοντας στην ατζέντα τη κατάσταση του Κράτους Δικαίου, τον αγώνα κατά της διαφθοράς και την ελευθερία του Τύπου. Στη συζήτηση κυριάρχησε το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, όπου τα μέλη της αποστολής έθεσαν θέματα διαφάνειας και πιθανής διαφθοράς, στηριζόμενα στο γεγονός πως ορισμένες από τις ιστοσελίδες που πήραν χρήματα είχαν δημιουργηθεί μία μέρα πριν την έναρξη της κυβερνητικής καμπάνιας. Επίσης, τέθηκαν ερωτήματα όσον αφορά τη συγκρότηση του καταλόγου και τη σηματοδότηση.

Την ίδια μέρα, η αποστολή είχε συνάντηση με εκπροσώπους της οικογενείας του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ ενώ υπήρξε ενημέρωση σε δεύτερο χρόνο για τη πορεία των ερευνών. Μάλιστα, υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μεριάς LIBE για τη τύχη του κινητού τηλεφώνου του Καραϊβάζ, το οποίο φέρεται να έχει σημαντικά ευρήματα ενώ βρίσκεται στα χέρια των Αρχών όπως ενημερώθηκαν οι ευρωβουλευτές.

Το «σκληρό ροκ» όμως οι ευρωβουλευτές το επιφύλασσαν για την διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου, η οποία κλήθηκε να απαντήσει για τα πεπραγμένα της Αρχής όσον αφορά τη λίστα Πέτσα, τις απευθείας αναθέσεις, τη χρήση των ευρωπαϊκών χρημάτων για τους σιδηροδρόμους, τις μετατάξεις και κυρίως τις υποκλοπές. Ως προς το τελευταίο, υπήρξε ειδική μνεία στην έρευνα της Αρχής για την Intellexa και την σχέση με το ελληνικό κράτος. Έρευνα η οποία δεν βρήκε κανένα αποτέλεσμα, παρόλο που έχουν δημοσιευθεί από τους δημοσιογράφους πάμπολλα στοιχεία για το θέμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση της LIBE με τους προέδρους της ΑΔΑΕ και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Χρήστο Ράμμο και Κώστα Μενουδάκο αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί, πως και οι δύο ενώπιον της επιτροπής εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το νέο νόμο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ (5002/2022), ο οποίος όπως φέρεται να δήλωσαν είναι χειρότερος από τον προηγούμενο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter