Επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα

Επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα

Το Ισραήλ ευθύνεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κυρίως για «εξόντωση», εκτίμησε σήμερα επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ κατηγορώντας τόσο τις ισραηλινές αρχές και τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου μετά την 7η Οκτωβρίου.

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας της εξόντωσης, του φόνου, των διώξεων με βάση το φύλο και στόχο τους Παλαιστίνιους άνδρες και αγόρια, της αναγκαστικής μεταφοράς, των πράξεων βασανιστηρίων και της απάνθρωπης και σκληρής μεταχείρισης» έχουν διαπραχθεί από το Ισραήλ, αναφέρει η επιτροπή αυτή, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2021 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε δύο παράλληλες και ξεχωριστές εκθέσεις της.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στη Γενεύη αμέσως κατηγόρησε την επιτροπή για «συστηματικές διακρίσεις» εις βάρος της χώρας.

Η επιτροπή έρευνας «απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι όλες της οι ενέργειες εξυπηρετούν μια πολιτική ατζέντα κατά του Ισραήλ», κατήγγειλε η Μεϊράβ Σαχάρ πρεσβεύτρια του Ισραήλ στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Αντίθετα από τη γενοκτονία, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν είναι απαραίτητο να έχουν στόχο μια συγκεκριμένη ομάδα του πληθυσμού, αλλά μπορεί να έχουν στόχο το σύνολο των αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο θα πρέπει να διαπράττονται στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας επιθέσεων, ενώ τα εγκλήματα πολέμου μπορεί να είναι μεμονωμένα γεγονότα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΟΗΕ, οι ισραηλινές αρχές και «η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς όπως και άλλες έξι παλαιστινιακές οργανώσεις» «ευθύνονται» για «εγκλήματα πολέμου».

«Είναι επείγον όλοι όσοι έχουν διαπράξει εγκλήματα να λογοδοτήσουν», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, η Νοτιοαφρικανή Νάβι Πιλάι.

«Ο μόνος τρόπος να τερματιστούν οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι βίας, περιλαμβανομένων των επιθέσεων και των αντιποίνων από τις δύο πλευρές, είναι να εγγυηθούμε τον αυστηρό σεβασμό του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε η Πιλάι, η οποία έχει διατελέσει Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα και δικαστής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η επιτροπή, που συστάθηκε μετά τον πόλεμο των 11 ημερών που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον Μάιο του 2021, έχει εντολή να ερευνήσει για τις φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές και το Ισραήλ από εκείνη τη χρονιά και μετά και να εξετάσει όλες τις βαθύτερες αιτίες της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Κατηγορεί τις ισραηλινές αρχές ότι «παρεμποδίζουν» τις έρευνές της και ότι της απαγορεύουν την πρόσβαση στο Ισραήλ και τις κατεχόμενες περιοχές. Οι εκθέσεις βασίζονται σε συνεντεύξεις με θύματα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εξ αποστάσεως και στη διάρκεια αποστολής στην Τουρκία και την Αίγυπτο, όπως και σε έγγραφα, ανάμεσά τους ιατροδικαστικές εκθέσεις και δορυφορικές εικόνες.

Μαζικοί φόνοι, σεξουαλική βία και ταπεινώσεις

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και τις επιθέσεις του στη Γάζα, περιλαμβανομένης της επιχείρησης στη Ράφα», ζήτησε η Πιλάι.

«Η Χαμάς και οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις εκτοξεύσεις ρουκετών και να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους. Η σύλληψη ομήρων αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία κόστισε τη ζωή σε 1.194 ανθρώπους, κυρίως πολίτες. Από τους 251 ομήρους που έπιασαν η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις 116, εκ των οποίων 41 νεκροί, παραμένουν στη Γάζα.

Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού περισσότεροι από 37.100 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι.

Στην έκθεσή της για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, που εκτείνεται σε 59 σελίδες, η επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις ότι διέπραξαν διάφορα εγκλήματα πολέμου, κυρίως επιθέσεις εναντίον πολιτών, φόνους και βασανιστήρια.

Εξάλλου η επιτροπή εντόπισε «σεξουαλική βία», η οποία είχε στόχο κυρίως Ισραηλινές, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αν και δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις καταγγελίες για βιασμούς.

Στην έκθεση για την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα — που εκτείνεται σε 126 σελίδες– η επιτροπή αναφέρει ότι οι ισραηλινές αρχές «ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου», επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τη χρήση του λιμού ως μεθόδου πολέμου, επιθέσεις που είχαν σκοπίμως στόχο αμάχους, σεξουαλική βία, βασανιστήρια και αναγκαστικούς εκτοπισμούς.

Στη Δυτική Όχθη η επιτροπή του ΟΗΕ παρατηρεί ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «έχουν διαπράξει πράξεις σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή σκληρής μεταχείρισης και ταπεινώσεις», τονίζοντας ότι όλα αυτά «αποτελούν εγκλήματα πολέμου». Τονίζει εξάλλου ότι η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ «επέτρεψαν, ενθάρρυναν και υποκίνησαν μια εκστρατεία βίας των εποίκων».

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων –«περιλαμβανομένων αυτών που απηχούν την πολιτική που συνίσταται στην πρόκληση γενικευμένων καταστροφών και στον φόνο μεγάλου αριθμού αμάχων»-– ενδέχεται να αποτελούν σοβαρά διεθνή εγκλήματα, όπως η υποκίνηση σε γενοκτονία ή σε διακρίσεις και σε βία.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πέθανε στα 80 της χρόνια η Φρανσουάζ Αρντί (Video)

ΠΟΥ: 2,7 εκατ. θάνατοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο από διαφημίσεις που εξαπατούν

ΗΠΑ: Χτυποκάρδια στο εδώλιο για τους υποψήφιους πρoέδρους – Η καταδίκη του Τραμπ και η δίκη τού γιου τού Μπάιντεν

Γάζα: Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» την πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία

 

Documento Newsletter