Επιθεώρηση Εργασίας: Κανένας εργοδότης δεν έχει ασυλία

Παρά τις ανατροπές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια των μνημονίων στην εργασία, αρκετοί εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν απόλυτα τα δικαιώματά τους, ενώ οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουν το ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος, μίλησε την Τετάρτη στο Πρώτο Πρόγραμμα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή και στοχεύουν στην καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας

Όπως τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος, το εν λόγω σχέδιο νόμου βοηθάει πάρα πολύ τη δράση του ΣΕΠΕ αναβαθμίζοντας θεσμικά τον ρόλο του και συνεχίζοντας την προσπάθεια ενίσχυσης του Σώματος.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει μία σειρά από θετικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση τόσο της «μαύρης» εργασίας όσο και των φαινομένων της απλήρωτης εργασίας. Γίνεται πιο εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση των εργαζομένων στη δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύντομη εκδίκαση των διαφορών για άκυρη απόλυση και για αποζημίωση απόλυσης, καθώς και η έκδοση διαταγής πληρωμής σε βάρος του εργοδότη.

Όπως επαναλαμβάνει ο Ν. Ηλιόπουλος, με τη ρύθμιση που πέρασε το καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων ισοδυναμεί με μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να θεωρήσουν ότι υπάρχει απόλυση και να διεκδικήσουν αποζημίωση και όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ κάλεσε εκ νέου τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ανώνυμα περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο 15512 και υπογράμμισε ότι το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας συναντάται ακόμα και σε επιχειρήσεις χωρίς κανένα οικονομικό πρόβλημα όπως οι τράπεζες υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επιβολή προστίμων σε Πειραιώς και Εθνική. «Κανένας εργοδότης δεν θα έχει ασυλία», επισήμανε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Πλέον, με την υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας της υπερωρίας, πριν από την έναρξη του ωραρίου και την υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας της αλλαγής του ωραρίου θα γίνει αποτελεσματικότερος ο έλεγχος της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας θα μπει φρένο στην παραβατικότητα, πρόσθεσε ο Ν. Ηλιόπουλος αναφερόμενος σε μία ακόμα από τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου. 

Ετικέτες