Δεν έχει φρένο ο θεσμικός κατήφορος της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όχι μόνο έχουν κυλήσει τη χώρα στον βούρκο των υποκλοπών, με τον νέο διοικητή της ΕΥΠ να ομολογεί πριν ακόμα αναλάβει τυπικά τα καθήκοντά του πως «a priori δεν εξαιρείται κανείς (από τις παρακολουθήσεις)», αλλά χρησιμοποιούν τον τρίτο τη τάξει πολιτειακό άρχοντα για να προβεί σε στοχευμένες επιθέσεις κατά μέσων ενημέρωσης που ανέδειξαν την κυνική παραδοχή του Θεμιστοκλή Δεμίρη. Έτσι, ο πρόεδρος της Βουλής υποβιβάστηκε σε εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, προσπαθώντας να τραβήξει το αυτί δημοσιογράφων και βουλευτών για τις διαρροές του πολύκροτου σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων από την ΕΥΠ.
Ο Κώστας Τασούλας επισκέφτηκε τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών για να αναγνώσει την ανακοίνωση που υπαγόρευσε (;) σε συνεργάτιδά του. Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση σημειώνεται και το εξής:
«Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε “σουρωτήρι”, δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους».
Το documentonews.gr ρώτησε τον κ. Τασούλα γιατί όταν παρατηρούνταν διαρροές στις δύο πρόσφατες Προανακριτικές Επιτροπές κατά πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο, με τον πρόεδρο της Βουλής να απαντά βολικά: «Τώρα τι κάνουμε; Βρίσκουμε δικαιολογίες για ένα λάθος;». «Εσείς τι κάνετε είναι το θέμα… Μη ρωτάτε εμάς!» αντιτείναμε με τον κ. Τασούλα να αντιτείνει: «Εγώ είμαι πρόεδρος της Βουλής και πρώτη φορά χειρίζομαι θέματα ΕΥΠ και βάσει του Κανονισμού της Βουλής τα θέματα αυτά είναι τόσο σοβαρά ώστε να είναι απόρρητα…».
«Τα άλλα δεν ήταν σοβαρά θέματα; Αφορούσαν πολιτικούς σας αντιπάλους που παραλίγο να κάτσουν στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου» επιμείναμε, με τον πρόεδρο να λέει ότι «όλα ήταν σημαντικά. Εδώ, όμως, έχουμε το ξεκίνημα μιας διαδικασίας και θέλω να προλάβω (καταστάσεις)».
«Δεν ξέρω ποιο είναι το Μέσο»
Η ενημέρωση από τον πρόεδρο της Βουλής πήρε κωμικοτραγικές διαστάσεις όταν τον ρωτήσαμε σε ποιο Μέσο αναφέρεται η ανακοίνωση. «Δεν ξέρω ποιο είναι το Μέσο» είπε και επανήλθαμε: «Θα γράψουμε ότι δεν ξέρετε ποιο Μέσο ήταν αυτό που αναφέρεται στη δήλωσή σας;». «Την ώρα εκείνη μου είπαν ότι “μεταδιδόταν” η συνεδρίαση σε ένα Μέσο» ανέφερε και ξανά επιμείναμε: «Δεν ρωτήσατε τον υπάλληλο που σας το είπε; Κι αν σας έλεγε ψέματα ο υπάλληλος;».
Τότε, ο κ. Τασούλας έκρινε ότι ήταν η κατάλληλη ώρα για χιουμοριστικά σχόλια. «Γι΄ αυτό δεν σας το λέω γιατί μπορεί να μου είπαν ψέματα…» αποκρίθηκε δηκτικά και έλαβε αντίστοιχη απάντηση: «Δηλαδή, γράψατε μια ανακοίνωση επί τη βάσει μιας ενδεχομένως ψευδούς ενημέρωσης;». «Είναι γνωστά αυτά…» τόνισε, αλλά δεν θέλησε να διευκρινίσει τι είναι γνωστό και τι άγνωστο.
Αξίζει να προστεθεί ότι αρκετοί κοινοβουλευτικοί συντάκτες από διάφορα Μέσα έδειξαν με τις ερωτήσεις και τα σχόλιά τους την αντίδρασή τους στην επαίσχυντη ανακοίνωση του κ. Τασούλα. Απ΄ ό,τι φαίνεται, ο πρόεδρος της Βουλής δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών, αλλά το μόνο θέμα που τον ενοχλεί είναι να μην ενημερωθεί η κοινωνία για το επιτελικό παρακράτος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Δήλωση Πρόεδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα
«Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Ελλήνων, μέσω συγκεκριμένων προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών ανέλαβε, πέραν της Δικαιοσύνης, ένα σοβαρό μέρος ελέγχου της υπόθεσης παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
Προβλέπεται συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την Παρασκευή 26/8, συζήτηση και απόφαση της Ολομέλειας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τη Δευτέρα 29/8, βάσει της νέας αναθεωρημένης συνταγματικής διάταξης του Νοεμβρίου του 2019 και ήδη σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εξέφρασε την απαιτούμενη θετική γνώμη της για το διορισμό του Πρέσβη κ. Δεμίρη, ως νέου διοικητού της ΕΥΠ.
Όμως, η εν λόγω συνεδρίαση, παρά τον αυστηρά απόρρητο χαρακτήρα της, μεταδίδετο κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της επιλεκτικά σε συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης με αποτέλεσμα να μετατραπεί έτσι η όλη διαδικασία σε «σουρωτήρι», δίνοντας την εντύπωση πως η επίκληση των θεσμικών διαδικασιών είναι εντελώς προσχηματική και το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν. Σημειώνω εδώ ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής οι συζητήσεις για την ΕΥΠ είναι απόρρητες και όσοι λαμβάνουν μέρος σε αυτές δεσμεύονται να τηρούν το απόρρητο και μετά τη λήξη της θητείας τους.
Η διενέργεια ελέγχων και η επιδίωξη διορθώσεων σε θέματα που αφορούν στην ΕΥΠ πρέπει να προχωρήσουν, αλλά και να διαφυλαχθούν από τη μετατροπή τους σε επιλεκτικό, παράνομο και εκτός ελέγχου καθημερινό ανάγνωσμα διαστρεβλώσεων, που αποβαίνει τελικά αδιέξοδο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα, στο ξεκίνημα αυτών των διαδικασιών, να τονίσω την ανάγκη πιστής τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Δεν γίνεται να ζητούμε την ενεργοποίηση Επιτροπών και θεσμικών πρωτοβουλιών και ταυτόχρονα οι ίδιοι να περιφρονούμε και να καταπατούμε τον τρόπο λειτουργίας τους, στον οποίον όλοι έχουμε συμφωνήσει. Ήδη επικοινώνησα και αναζήτησα από όλα τα κόμματα την υπεύθυνη προς τούτο στάση και συμπαράστασή τους».
Διαβάστε επίσης
Ομολογία νέου διοικητή ΕΥΠ: «Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις…»
Βουλή: Σκληρό ροκ από ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και… Τζαβάρα στην ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ
Βουλή: Με Κεφαλογιάννη και Τζαβάρα η ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ
«Βόμβα» Πολάκη στη Βουλή: «Να έρθουν στη Βουλή τα 15.000 ονόματα που παρακολουθούσατε»