Σε κλίμα απόλυτου διχασμού «γιόρτασε» τα Χριστούγεννα η Γερμανία, καθώς η τρελή κούρσα του οχήματος που έπεσε σε επισκέπτες της χριστουγεννιάτικης αγοράς στο Μαγδεμβούργο όχι μόνο βύθισε τη χώρα σε πένθος για τους πέντε νεκρούς, αλλά αποτέλεσε και αντικείμενο βαριάς πολιτικής εκμετάλλευσης με διασπορά μίσους από την ακροδεξιά. Το γεγονός ότι ο δράστης, ο 50χρονος ψυχίατρος σαουδαραβικής καταγωγής που πήρε άσυλο στη Γερμανία το 2006, Τάλεμπ αλ Αμπντουλμόσεν, δήλωνε άθεος και κατά των μεταναστών με θέσεις που προσομοιάζουν με αυτές της γερμανικής ακροδεξιάς και του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) δεν φάνηκε να αποθαρρύνει την ηγεσία του. Αντίθετα, επιδόθηκε σε μια ακραία προπαγάνδα με στόχο να ενισχύσει το αντιμεταναστευτικό αφήγημα με όρους δημόσιας ασφάλειας.
Ενέτεινε το κλίμα διχασμού ενόψει κάλπης
Αν και το γεγονός αποτελεί την καλύτερη απόδειξη τώρα, που παρατηρείται μια δεξιά στροφή στην πολιτική ζωή της Γερμανίας, ότι οι πολιτικές ενσωμάτωσης του γερμανικού κράτους λειτουργούν και μάλιστα ωθούν μετανάστες να ριζοσπαστικοποιηθούν με την ακροδεξιά, εντούτοις ενέτεινε το κλίμα διχασμού ενόψει των πρόωρων εκλογών του Φεβρουαρίου. Το AfD έσπευσε να πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα και αίτημα το κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αλλά και την «επαναμετανάστευση», την επιστροφή δηλαδή των μεταναστών που βρίσκονται στη Γερμανία στη χώρα τους – ή πάντως εκτός Γερμανίας.
Παρότι ο δράστης ήταν οπαδός της αντιισλαμικής και αντιμεταναστευτικής ατζέντας του AfD, μετανάστης ο ίδιος, η ακροδεξιά πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος συνεχίστηκε, φέρνοντας στη μνήμη την κατάσταση που επικρατούσε στην Ιταλία τα «μολυβένια χρόνια», όταν οι ίδιοι οι ακροδεξιοί «φύτευαν» βόμβες ή διέπρατταν επιθέσεις για να κατηγορηθούν οι πολιτικοί αντίπαλοί τους προκειμένου να ενισχυθεί η ακροδεξιά. Σε προηγούμενες περιπτώσεις, όταν οι δράστες δεν ήταν ακροδεξιοί μετανάστες, αλλά… απλά μετανάστες ισλαμιστές, όπως στις επιθέσεις με μαχαίρι στο Ζόλινγκεν και το Μανχάιμ, το ακροδεξιό δηλητήριο έρρεε χωρίς κανέναν περιορισμό και τα ποσοστά υποστήριξης του AfD ανέβαιναν.
Είναι προφανές ότι, παρά την… ατυχία να είναι ο δράστης οπαδός τους, συνέχισαν με την ίδια συνταγή. Το βασικό αφήγημα του AfD είναι πως τέτοιες επιθέσεις δεν σημειώνονταν στη Γερμανία πριν από το 2015. Ωστόσο, αυτό είναι ψευδές, δεδομένου ότι το 2006 και το 2007 είχαν γίνει απόπειρες για τρομοκρατικές επιθέσεις –και μάλιστα μαζικές– με όρους ισλαμικής τρομοκρατίας, οι οποίες αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή. Στις ακροδεξιές κορόνες, τις οποίες –όπως προσφάτως έγινε γνωστό– επιλέγει να δυναμώνει και ο σύντομα υπουργός του Τραμπ και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Ιλον Μασκ, απάντησαν αρκετές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις κατά του AfD. Το αφήγημα από την πλευρά των αριστερών δυνάμεων είναι ότι η επίθεση αυτή αποτελεί απόδειξη της πολιτικής μίσους που παράγει η ακροδεξιά ριζοσπαστικοποίηση.
Πυροσβέστης παθών ο Ολαφ Σολτς
Τα παραπάνω απασχόλησαν συνολικά τα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία την εβδομάδα των Χριστουγέννων –σίγουρα συζητήθηκαν και στα γιορτινά τραπέζια–, ενώ τα media απασχόλησε και η… μετριοπαθής διαχείριση του περιστατικού από την απερχόμενη κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς. Ο καγκελάριος, χωρίς ουσιαστικά να έχει καμία ελπίδα να επανεκλεγεί στην επερχόμενη αναμέτρηση της 23ης Φεβρουαρίου, έπαιξε το χαρτί του «πυροσβέστη των παθών» και έκανε έκκληση ώστε να μην επικρατήσει το μίσος.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Φρίντριχ Μερτς, που –όπως όλα δείχνουν– θα είναι ο επόμενος καγκελάριος, «έπαιξε» πιο έξυπνα και τόνισε ότι «η επίθεση αυτή δεν ακολουθεί το μοτίβο που υπήρχε μέχρι τώρα. Γι’ αυτό οι πολιτικοί θα πρέπει να πάρουμε λίγο χρόνο να σκεφτούμε».
Θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις;
Σε κάθε περίπτωση η επίθεση στο Μαγδεμβούργο αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία το επόμενο διάστημα, όπως συνέβη εξάλλου και μετά την επίθεση στο Ζόλινγκεν, η οποία επανέφερε ως κεντρικό το θέμα της μετανάστευσης και το μετέτρεψε σε ζήτημα ασφαλείας. Προς το παρόν πάντως η πρώτη μετά την επίθεση στο Μαγδεμβούργο δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα «Bild» δεν κατέγραψε κάποια αυξομείωση στα ποσοστά των κομμάτων. Οι Χριστιανοδημοκράτες /Χριστιανοκοινωνιστές (CDU /CSU) συνεχίζουν να είναι πρώτη δύναμη με περίπου 31% της πρόθεσης ψήφου, ακολουθεί το AfD με 19,5%, τρίτοι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Σολτς με 16% (μείον μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του INSA), τέταρτοι οι Πράσινοι με 12,5% (συν μια μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση) και πέμπτη καταγράφεται η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ με 8%. Οσον αφορά τον πρώην ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), εμφανίζονται να είναι στο όριο του 5% για να μπουν στη Βουλή, ενώ η Αριστερά (Die Linke) βρίσκεται πολύ μακριά από τον στόχο της και φτάνει μάξιμουμ στο 3% στη σχετική δημοσκόπηση. Το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με την κακή εικόνα που παρουσιάζει η γερμανική οικονομία, αλλά και ο πρώτος μήνας διακυβέρνησης Τραμπ θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Φεβρουαρίου. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι προνομιακά πεδία για το AfD και μπορεί να φέρουν έκρηξη στα ποσοστά του.
Διαβάστε επίσης
Λεφτά υπάρχουν πολλά, αλλά μόνο για όπλα…
Νότια Κορέα: «Mayday, χτύπησα σε πουλιά» – Τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης (Video)
ΑΑΔΕ: Χριστουγεννιάτικο δώρο στα μουλωχτά για τον Πιτσιλή
Meteor στην Τουρκία: Η αποτυχία της «εξοπλιστικής διπλωματίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η Ελλάδα εμπλέκεται περισσότερο στην ουκρανική κρίση: Προωθεί αμερικανικό υγροποιημένη φυσικό αέριο
Αεροσκάφος της Air Canada τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την προσγείωση – Σοκάρουν τα βίντεο
Τζίμι Κάρτερ: Εθνικό πένθος στις ΗΠΑ για τον θάνατο του πρώην προέδρου
Νότια Κορέα: Πρόβλημα και σε άλλο αεροσκάφος της Jeju Air – «Ειδικές επιθεωρήσεις» μετά την τραγωδία