Συνεδριάζει, για τρίτη ημέρα, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την υπόθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η οποία δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι τον Μάιο του 2020 στην Καλλιθέα. Οι καταθέσεις είναι πραγματικά συγκλονιστικές για το πόσο επικίνδυνη είναι η ουσία που χρησιμοποίησε η κατηγορούμενη εναντίον της Ιωάννας. Χαρακτηριστικά, όπως εξήγησε γιατρός στην κατάθεσή της: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος». Στο μεταξύ, κατηγορούμενη και θύμα δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά…
Την Τρίτη, καταθέτουν οι γιατροί που στάθηκαν στο πλευρό της 35χρονης Ιωάννας, που υποβλήθηκε σε σειρά πολλαπλών χειρουργείων, προκειμένου να εξηγήσουν, από επιστημονική άποψη, τους κινδύνους που αντιμετώπισε που απείλησαν τη ζωή της. Ακόμα, στο βήμα αναμένεται να βρεθούν και να καταθέσουν οι γιατροί της Ιωάννας ενώ ανάμεσα στους μάρτυρες που έχουν κληθεί είναι και ο 40χρονος «κοινός γνωστός» κατηγορούμενης και θύματος.
Οι μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν ακόμη είναι 26 στο σύνολό τους και ανάμεσά τους βρίσκονται οι γιατροί που κλήθηκαν να βοηθήσουν την Ιωάννα Παλιοσπύρου, όπως η Διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής Κλινικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο, Μαρία Καλοφώνου.
Παράλληλα από την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής αναμένεται η υποβολή γραπτού αιτήματος έτσι ώστε να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου τόσο ο 36χρονος άνδρας από τον οποίο σύμφωνα με τη δικογραφία η κατηγορούμενη ειχε ζητήσει να παρακολουθεί το θύμα όσο και η φίλη της κατηγορούμενης για να διαπιστωθεί αν κάποιος της παρειχε βοήθεια.
Λίγο πριν τις 9 το πρωί, έφτασε στο δικαστήριο και η Ιωάννα, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παρίσταται σε κάθε δικάσιμο αλλά και η κατηγορούμενη.
Όπως κατέθεσε η Ιωάννα την προηγούμενη Πέμπτη, το ποσοστό αναπηρίας της -σύμφωνα με δημόσια επιτροπή- είναι πάνω από 90%, ενώ καλείται να φοράει το προσωπείο-μάσκα για τα επόμενα επτά χρόνια, τουλάχιστον.
Tα πρώτα τρία χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκε είχαν να κάνουν με τον καθαρισμό των τραυμάτων και την αφαίρεση του απανθρακωμένου δέρματος, ενώ στα σημεία που έχει χειρουργηθεί, δεν έχει αίσθηση. Η Ιωάννα τρέφεται με καλαμάκι, καθώς δεν μπορεί να σφίξει τα χείλη της για να μασήσει. Τουλάχιστον για δέκα χρόνια δεν επιτρέπεται να την δει ο ήλιος λόγω των μοσχευμάτων.
«Μου έχουν πιστοποιήσει 90% σωματική αναπηρία και 50% ψυχική αναπηρία. Αυτή τη στιγμή αφού έχω ξεπεράσει τον κίνδυνο ζωής, έχουν πάρει δέρμα να καλύψουν τα εγκαύματα, έχω πρόβλημα στην ακοή, έχω τραύμα χειρουργικό στον λαιμό μου, έχω τραύματα στα χέρια μου που αρκετά συχνά δεν μπορώ να ανοίξω, τα δάχτυλα μου έχουν ενώσεις λόγω των τραυμάτων, έχω προβλήματα λειτουργικά και ψυχικά, τα οποία δεν θα γίνουν ποτέ όπως πριν. Θα χρειαστούν πολλά επίπονα χειρουργεία αποκατάστασης με όλους τους κινδύνους που αυτά περιλαμβάνουν, λοιμώξεων και λοιπά» κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου.
Γιατρός Ιωάννας: «Θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της»
Με την κατάθεση της γιατρού που χειρίζεται την Ιωάννα Παλιοσπύρου, ξεκίνησε η 3η ημέρα ακροαματικής διαδικασίας. Η πλαστική χειρουργός – διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας Εγκαυμάτων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως από την ποσότητα του οξέως που δέχθηκε η Ιωαννα θα μπορούσε να έχει χάσει τη ζωή της.
«Παρέλαβα την Ιωαννα Παλιοσπύρου την δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται 2-3 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ. Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες» κατέθεσε η μάρτυρας και πρόσθεσε:
«Βαθιά εγκαύματα ήταν και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή. Ηταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί» είπε και σημείωσε ότι το μάτι της Ιωάννας κινδύνευσε.
Ειδικότερα η μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιμετώπιση του προβλήματος στο μάτι της Ιωάννας, η οποία έκανε συνολικά 9 χειρουργεία. «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα. Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε»
Η γιατρός ξεκαθάρισε ότι δόθηκε μάχη για τη ζωή της Ιωάννας κατά τα πρώτα χειρουργεία: «Όταν βάλαμε την Ιωαννα στο χειρουργείο δεν ξέρουμε που έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα. Όταν την έβαλα χειρουργείο ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία».
Εξηγώντας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ιωαννα τις πρώτες ημέρες αλλά και το σημαίνει το ολιγαιμικό σοκ, η μάρτυρας τόνισε: «Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωης» είπε η κ. Καλοφώνου και συμπλήρωσε: «Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο».
Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα σχετικά με την ποσότητα του υγρού, η γιατρός απάντησε: «Ένα υγρό που φτάνει σε ένα άνθρωπο και παίξει το τριχωτό της κεφαλής, το θώρακα, μεγάλος μέρος του σώματος και τελικά όπως μάθαμε και το πάτωμα, μιλάμε για μεγάλο όγκο. Σκεφτείτε πόσο νερό θα χρειάζονταν να σας έριχνε κάποιος για να καλύψει τέτοια επιφάνεια».
Η μάρτυρας εκτίμησε ότι η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτηρία». «Απορώ πως βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πως δεν λιποθύμησε από το πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» και συμπλήρωσε: «Όταν το βιτριόλι πέφτει εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της. Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων του νοσοκομείου Metropolitan, που είδε την Ιωάννα Παλιοσπύρου αμέσως μετά την επίθεση, τόνισε: «Το έγκαυμα θεωρείται το μεγαλύτερο τραύμα στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα εγκαύματα αξιολογούνται με βάση την έκταση και βάθος. Η ασθενή προσήλθε στα επείγοντα και αυτό το οποιο αντικρίσαμε ήταν πρωτόγνωρο. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα φοβερό. Το στήθος εν μέρη σώθηκε επειδή φορούσα στηθόδεσμο, ο οποίος της έμεινε στο χέρι. Έπρεπε να εξουδετερώσουμε τη θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 400 βαθμούς Κελσίου. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τριών ειδών σοκ» και πρόσθεσε: «Επρεπε να πάρει 8 κιλά σε υγρά. Είχα να αντιμετωπίσουμε τη νευρογενή καταπληξία. Ο πόνος είναι φοβερός. Και τέλος είχαμε την καρδιακή καταπληξία» ανέφερε και ξεκαθάρισε: «Διέτρεξε κίνδυνο ζωης, ήρθε αντιμέτωπη με τρία σοκ».
Απαντώντας σε ερώτηση της έδρας σχετικά με ένα σημείο της κατάθεσής του στην αστυνομία στο οποίο έκανε λόγο για επιπλοκές που θα μπορούσαν να συμβούν, ο μάρτυρας εξήγησε ότι εννοούσε ακόμη και τον θάνατο. «Το υγρό συνέχιζε να προχωρά ακόμη και όταν την έφεραν στο νοσοκομείο. Και προχωράει μέχρι να εξουδετερωθεί με πλύσεις», είπε σημειώνοντας ότι οι πλύσεις στο φαρμακείο βοήθησαν το θύμα.
Εισαγγελέας: Από την εικόνα που αντικρίσατε είστε σε θέση να εκτίμηση για την ποσότητα που δέχτηκε;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Εχει την ιδιότητα να διασπείρεται συνεχώς το υγρό. Η ιδιότητα του θεϊκού οξέως είναι να τραβά το νερό. Το οξύ δέσμευε τον όγκο του νερού.
Πάρεδρος: Αν είχε καθυστερήσει να φτάσει στο νοσοκομείο θα μπορούσε να επέλθει κάποια ανακοπή;
Μάρτυρας: Ναι, είναι το καρδιογενές σοκ, που προκαλεί αρρυθμίες και κοιλιακή μαρμαρυγή.
Πάρεδρος: Σε πόσο χρόνο θα μπορούσε να επέλθει κάτι μη αντιμετωπίσιμο;
Μάρτυρας: Εξαρτάται. Σε εμάς ήρθε ουρλιάζοντας.
Εισαγγελέας: Θα είχε καταλήξει η Ιωαννα από την έκταση και την ένταση των εγκαυμάτων;
Μάρτυρας: Από τις επιπλοκές τους.
Εισαγγελεας: Γιατί θα κατέληγε αν δεν υπήρχε γειτνίαση του τόπου εγκλήματος με νοσοκομείο;
Μάρτυρας: Από επιπλοκές.
Εισαγγελεας: Γιατί της έσωσε τη ζωή η γειτνίαση;
Μάρτυρας: Έχρηζε άμεσης αντιμετώπισης
Εισαγγελεας: Είχε ένταση εγκαυμάτων;
Μάρτυρας: Ε, δεν είχε με 20%;
Εισαγγελεας: Τα εγκαύματα ήταν πολύ σοβαρότερα του μέσου όρου; Σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος ζωης;
Μάρτυρας: Είχαμε έγκαυμα στο πρόσωπο, μύτη, αυτί, τράχηλο. Σε ζωτικά σημεία.
Εισαγγελεας: Λέτε στο δικαστήριο ότι η ποσότητα ότι δέχτηκε που αν δε μεταφέρονται σε άμεσο χρόνο θα είχε καταλήξει;
Μάρτυρας: Όχι, αυτό δεν το λέω. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα είχε γίνει.
Εισαγγελέας: Η Ιωαννα γιατί θα κατέληγε αν κατέληγε; Κάθε άνθρωπος που δε έτσι επίθεση με βιτριόλι μπορεί να καταλήξει;
Συναγερμός σήμανε νωρίτερα στην εθνική οδό Λαμίας – Θεσσαλονίκης όταν ένα αυτοκίνητο λαμπάδιασε και καταστράφηκε ολοσχερώς.
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο…