Επίθεση Παππά σε Κυριάκο για τα πλεονάσματα: Ανάπτυξη δεν είναι τέσσερα επιχειρηματικά πρότζεκτ

Επίθεση Παππά σε Κυριάκο για τα πλεονάσματα: Ανάπτυξη δεν είναι τέσσερα επιχειρηματικά πρότζεκτ

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να λέει ότι επιθυμεί τη μείωση των πλεονασμάτων, διότι τα βρήκε στο 2,5% και τα αύξησε στο 3,5% κατά την πρώτη του διεθνή επαφή, στη συνάντηση με τον κ. Ρέγκλινγκ», ανάφερε στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του Kontra Channel και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς.

 Όπως σημείωσε, «αυτή η επιλογή αποδεικνύει το υποκριτικό της όλης κουβέντας γύρω από τα πλεονάσματα, τα οποία γίνονται η νέα μεγάλη δικαιολογία για να περάσουν άλλου τύπου πολιτικές», δίνοντας ως τέτοιες το 1 προς 5 στο δημόσιο, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών.

Ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η ΝΔ δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αρνητικών διεθνών οικονομικών εξελίξεων, με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, τη δρομολόγηση του Brexit και το γενικό υφεσιακό κλίμα που διαμορφώνεται σε οικονομίες της ευρωζώνης, «γιατί ιδεολογικά είναι απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ισχυρής και εμφατικής παρέμβασης στην οικονομία». 

Όπως εξήγησε, η μείωση των πλεονασμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς θα δινόταν χώρος για δημόσιες επενδύσεις και μείωση φόρων, ενώ απαραίτητη έκρινε την ενίσχυση ισχυρών κλάδων της οικονομίας που έχουν μεγάλο αντίκτυπο και σε άλλους τομείς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για δημόσιες επενδύσεις. «Δυστυχώς αυτό δεν είναι στον ορίζοντα των στελεχών της Ν.Δ. Πέρασαν οι προγραμματικές δηλώσεις και καμία κουβέντα δεν έγινε για την αναπτυξιακή πολιτική. Η ανάπτυξη στο μυαλό των στελεχών της Ν.Δ. συρρικνώνεται στην ολοκλήρωση 4-5 μεγάλων πρότζεκτ, τα οποία δεν συγκροτούν στρατηγική για τη διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

Αναφορικά με το Ελληνικό, δήλωσε ότι «εμείς παραλάβαμε μία κατάσταση απροσδιόριστη ως προς τα τυπικά και με έναν όγκο γραφειοκρατικών διαδικασιών ανολοκλήρωτο. Δεν υπήρχαν οριοθετήσεις στον αιγιαλό και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ολοκληρώσαμε το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο πέρασε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένονταν οι Υπουργικές Αποφάσεις». Κατηγόρησε δε τη Ν.Δ. λέγοντας πως «παρατηρούμε μια τάση να λύνονται τα χέρια του επενδυτή για να κάνει ότι νομίζει και όπως το νομίζει».

Για το θέμα της ΔΕΗ, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «υπάρχει μία υπερβολή στην περιγραφή της κατάστασής της. Αν τα πράγματα ήταν τόσο δραματικά, η επιχείρηση δεν θα προχωρούσε σε επενδύσεις 750 εκατ. ευρώ το 2018. Προφανώς επανέρχονται τα σενάρια της αποκρατικοποίησης μιας επιχείρησης-“φιλέτο”». Συμπληρώνοντας πως «η στάση του κ. Χατζηδάκη είναι ύποπτη. Αντί να είναι στο γραφείο του, βρίσκεται καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια και περιγράφει πόσο κακή είναι η κατάσταση της ΔΕΗ. Αυτό με όρους πολιτικής είναι μη εξηγήσιμο».

Τέλος, με αφορμή δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. για πιθανή διερεύνηση της πολιτικής που ακολουθήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «οι κυβερνώντες κάθε φορά που στριμώχνονται μας λένε για εξεταστικές. Ενδεχομένως να προχωρήσουν. 

Θα έχει ενδιαφέρον να πούμε πράγματα που δεν μπορούσαν να ειπωθούν το προηγούμενο διάστημα, όπως αν υπήρχαν αξιωματούχοι που, με δηλώσεις ή διαδόσεις τους, επέτειναν το ενδεχόμενο τραπεζικής κρίσης. Είναι προκλητικό να κατηγορούν εμάς που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια όσοι την έριξαν στην κρίση». 

Documento Newsletter