«Επιτελικό» σκορποχώρι

Αποτυχία χειρισμού των κρίσεων από την κυβέρνηση και αρρυθμίες – αστοχίες υπουργών, οι οποίοι στην πιθανότητα ενός σαρωτικού ανασχηματισμού εκφράζουν εκνευρισμό

Σε κατάσταση προϊούσας αποσύνθεσης έχει εισέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως δείχνουν οι σχεδόν καθημερινοί διαγκωνισμοί μεταξύ των υπουργών που για πρώτη φορά εκφράστηκαν και στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης.

Η Νίκη Κεραμέως δεν ένιωσε καθόλου καλά στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, αφού κάθε υπουργός που έπαιρνε τον λόγο άφηνε και μια αιχμή για το μπάχαλο στα σχολεία και τις καταλήψεις που είναι σε εξέλιξη. Βαρύ, λένε οι πληροφορίες, είναι το κλίμα για την υπουργό και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Εκείνος όμως που έκλεψε την παράσταση (αν και έτσι εξασφάλισε την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα) είναι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στις Θερμοπύλες. Ο υπουργός επικαλέστηκε ότι η έκταση όπου θα κατασκευαστεί ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ –της δικής του αρμοδιότητας– και είναι προς αξιοποίηση, ενώ διευκρίνισε ότι δεν στρέφεται κατά του συναδέλφου του Νότη Μηταράκη. Εις μάτην. Με τον υπουργό επικοινώνησε ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες τού εξήγησε ότι η παρέμβασή του και εν συνεχεία η δημοσιοποίησή της από τον ίδιο ήταν και αχρείαστες αλλά και επί της ουσίας ακατανόητες.

Δυσαρέσκεια Μαξίμου

Δυσαρέσκεια όμως εξέφρασε το Μέγαρο Μαξίμου διά του «επιτελάρχη» Γιώργου Γεραπετρίτη προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Ο μεν πρώτος έριξε τις ευθύνες για τις king size μαθητικές μάσκες στην υπηρεσία του υπουργείου του που έκανε την παραγγελία και έδωσε τις προδιαγραφές. Ο δεύτερος, που τα έκανε μούσκεμα με την αντιμετώπιση του «Ιανού», έριξε την ευθύνη στην ΕΜΥ που δεν τον ενημέρωσε εγκαίρως. Ο Γ. Γεραπετρίτης τους επανέφερε στην τάξη με δημόσιες δηλώσεις του ότι την ευθύνη δεν την έχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ειρήσθω εν παρόδω, ο πολυάσχολος

Γ. Γεραπετρίτης όταν δεν νουθετεί τους υπουργούς προετοιμάζει την κάθοδό του στην Α΄ Πειραιώς, κάτι που ήδη προκαλεί δυσαρέσκεια στους τοπικούς παράγοντες, που θεωρούν ότι έχει εξασφαλισμένη την υποστήριξη του ισχυρού παράγοντα της περιοχής – όχι βέβαια δίχως ανταλλάγματα. Αλλά και ο Τ. Θεοδωρικάκος ετοιμάζει την κάθοδό του στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, κάτι που επίσης δεν αρέσει στους βουλευτές της περιφέρειας.

Η πιο χαρακτηριστική όμως έκφραση δυσαρέσκειας ήταν από τον Αδωνη Γεωργιάδη, από τον οποίο διέρρευσε φήμη ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έφτιαξε μπανιέρα στο υπουργείο. Τέτοια fake news ο Αδωνης στο παρελθόν τα φύλαγε μόνο για τους συριζαίους. Ακόμη και τα φιλοκυβερνητικά Μέσα μιλούν πια για «αρρυθμίες και παρεκτροπές» ενίων υπουργών. Τα αίτια της «συλλογικής ανησυχίας» δίνονται από τις μετρήσεις που δείχνουν μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και της δημοφιλίας του πρωθυπουργού. Στη μέτρηση της Prorata οι αρνητικές γνώμες πλέον έχουν ισοφαρίσει με τις θετικές ως προς την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Στη μέτρηση της ίδιας εταιρείας έχει καταποντιστεί μια σειρά από υπουργούς που σχετίζονται με τη διαχείριση της κρίσης, μεταξύ των οποίων οι Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και φυσικά Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Θα είναι σαρωτικός

Η νευρικότητα των υπουργών αυξάνεται καθώς από κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου διαρρέεται ότι έρχεται σαρωτικός ανασχηματισμός. Φυσικά για όσους από αυτούς συγκεντρώνονται αρνητικές γνώμες στην καλύτερη περίπτωση θα υποβαθμιστούν, ενώ το πιθανότερο είναι ότι θα αποχαιρετήσουν τον θώκο τους. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών με δυσκολία μιλάει με τον πρωθυπουργό, καθώς υπάρχει χάσμα στην αντίληψή τους για τη διαχείριση των εθνικών ζητημάτων. Ο Νίκος Δένδιας φυσικά και δεν νιώθει καθόλου καλά που τον έχει υποκαταστήσει στα ελληνοτουρκικά μια διπλωμάτης καριέρας, η Ελένη Σουρανή. Ο Ν. Δένδιας όμως έχει τις χειρότερες σχέσεις και με τους δύο υφυπουργούς του στο Εξωτερικών, στους οποίους έχει απαγορεύσει να μιλούν δημοσίως για τα κρίσιμα θέματα.

Όμως οι αρρυθμίες, οι αστοχίες και οι αχρείαστες παρεμβάσεις των υπουργών είναι ένδειξη ότι στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης υπάρξει αυξημένη ανησυχία από την αποτυχία της κυβέρνησης να χειριστεί τις τρεις σημαντικές κρίσεις: την πανδημία, τη δευτερογενή οικονομική κρίση και τα εθνικά ζητήματα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο πρωθυπουργός θέλησε στο υπουργικό συμβούλιο να προβάλει την «προσωπική του επιτυχία» με τη φιλοξενία Πομπέο στο οικογενειακό του σπίτι στο Ακρωτήρι, δεν προκάλεσε τον ενθουσιασμό των υπουργών του, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι οι μπίζνες της φαμίλιας δεν αφορούν την κυβέρνηση και τη χώρα.

Έντονη αντίδραση

Στο πεδίο όμως όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντά έντονη αλλά παρασκηνιακή προς το παρόν αντίδραση από την κοινοβουλευτική του ομάδα –στο συγκεκριμένο θέμα καθοδηγείται από τον Αντώνη Σαμαρά– είναι στο μακεδονικό. Μετά την προειδοποίηση του Αντ. Σαμαρά προς το Μαξίμου η ψήφιση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία πηγαίνει πίσω με σκοπό να ματαιωθεί. Το Μαξίμου φοβήθηκε μη βρεθεί μπροστά σε γενικευμένη αποχή των βουλευτών του. Επίσης γίνονται δεύτερες σκέψεις για το ταξίδι του πρωθυπουργού στα Σκόπια. Ως γενικότερο υπόβαθρο λειτουργεί και η ανησυχία των βουλευτών και ενός σημαντικού τμήματος της «γαλάζιας» παράταξης από την υποχωρητική πολιτική έναντι της Τουρκίας και τη διάρρηξη των σχέσεων με τη Λευκωσία. Στο πεδίο των εθνικών θεμάτων ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εγκλωβιστεί σε μια ατραπό που αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει την έκρηξη της αυτοαποκαλούμενης «πατριωτικής Δεξιάς».

Ο πρωθυπουργός έχει στη φαρέτρα του το όπλο του ανασχηματισμού, που έρχεται πλέον πιο κοντά και αυτήν τη φορά θα είναι σαρωτικός. Είναι πάντα μια προνομία που μπορεί να καθυστερήσει αλλά όχι να αναστρέψει την πορεία αποσύνθεσης της κυβέρνησης.