«Ενδομητσοτακικός εμφύλιος» με παράλληλες επιθέσεις φιλοκυβερνητικών στον ανιψιό δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για τον «μεγάλο περίπατο»
Σε ένα απερίγραπτο επιτελικό μπάχαλο έχει μετατραπεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις αντικρουόμενες δηλώσεις για τον επικείμενο ανασχηματισμό και ενώ υπουργοί και υφυπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται με το εάν και πώς θα παραμείνουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Ακόμη και μετά τις αντικρουόμενες ή συμπληρωματικές δηλώσεις και διαρροές, ο ανασχηματισμός τοποθετείται στη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου και αφού θα έχει προηγηθεί η διά ζώσης Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα αποφασιστούν και τα πακέτα των ενισχύσεων.
Επί του παρόντος, πάντως, οι διαρροές πάνε και έρχονται από τους αγωνιούντες, ενώ τα πράγματα για το «επιτελικό κράτος» περιπλέκονται από τον «ενδομητσοτακικό εμφύλιο», που έχει φέρει στο επίκεντρο των επικρίσεων και των επιθέσεων του συστημικού και φιλοκυβερνητικού Τύπου τον Κώστα Μπακογιάννη με αφορμή τον «Μεγάλο περίπατο της Αθήνας». Και αυτό παρά τις πληροφορίες από φίλους της οικογένειας που αναφέρουν ότι «οι σχέσεις της Ντόρας και του Κυριάκου, που πρόσφατα έφαγαν μαζί και συζήτησαν για όλα, είναι στο καλύτερό τους σημείο».
Εναντι κάλπης
Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στα στελέχη του κόμματός του προ δέκα ημερών απέκλεισε επί του παρόντος τις κάλπες –μεταθέτοντάς τες ίσως για αργότερα– και προανήγγειλε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Συγκεκριμένα έθεσε μόνος του τον προβληματισμό και απάντησε: «…Σε όλη αυτή την παραφιλολογία μήπως είναι τώρα η ώρα να πάμε σε εκλογές που έχουμε ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η απάντηση είναι “όχι”. Διότι δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές. Η προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι να ανατάξουμε τη χώρα και έχουμε μπροστά μας αρκετό πολιτικό χρόνο να αξιοποιήσουμε το πολιτικό κεφάλαιο που γενναιόδωρα μας έδωσε ο ελληνικός λαός».
Μετά τη διαβεβαίωση ησύχασε η σαμαρική πτέρυγα που φοβόταν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη συγκυρία τώρα που είναι ισχυρός για να πάει σε εκλογές και να καθαρίσει όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με το εσωτερικό του κόμματος.
Διαρροές και αδειάσματα
Το μπάχαλο περί του ανασχηματισμού άρχισε με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που την περασμένη Δευτέρα προανήγγειλε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Την ίδια ημέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έλεγε με κατηγορηματικότητα στο μπρίφινγκ «δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού». Μία ημέρα αργότερα, την Τρίτη, από την Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τον υπουργό Επικρατείας αφήνοντας εκτεθειμένο τον εκπρόσωπό του. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, τον “ανασχηματισμό”. H σωστή είναι “διορθωτικές κινήσεις”». Από εκεί και μετά πήραν φωτιά τα υπουργικά γραφεία τόσο πολύ μάλιστα που την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να μαζέψει τη δική του διαρροή, συμπληρώνοντας πως εννοούσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν στις επόμενες εβδομάδες. Αμέσως μετά το τέλος της καραντίνας ο ανασχηματισμός είχε τοποθετηθεί προς το τέλος του Ιουνίου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου για να συμπέσει με την επέτειο του ενός χρόνου στην κυβέρνηση και να συνδεθεί με τη φιέστα που θα γίνει. Από τη στιγμή όμως που, όπως λέγεται, «το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι» δεν μαζεύεται.
Η… μισή κυβέρνηση
Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να αγγίξει το μοντέλο διακυβέρνησης του υδροκέφαλου «επιτελικού κράτους» που συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες στον ίδιο και στη στενή ομάδα που τον πλαισιώνει και απαξιώνει τους υπουργούς και τα συλλογικά θεσμικά όργανα.
Βέβαια, αν μετρήσει κανείς τις αποτυχίες του ενός χρόνου, τότε προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει τουλάχιστον τη μισή κυβέρνηση. Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει διαρροές δυσαρέσκειας για τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Παιδείας, που προστέθηκαν στις αποτυχίες στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής και του αθλητισμού. Οι μόνοι που δεν το δέχονται είναι οι αδύναμοι κρίκοι της κυβέρνησης. Ο Γιάννης Βρούτσης, που χρεώθηκε τη γελοιοποίηση της κυβέρνησης και προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του επιστημονικού κόσμου με τα «σκόιλ ελικικού» προγράμματα κατάρτισης, είναι στην έξοδο, αν και ο ίδιος λέει ότι δεν πάει πουθενά. Το Εργασίας όμως μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τον Αδωνη Γεωργιάδη μετά την εμβληματική αποτυχία του Ελληνικού και τις προκλητικές του κινήσεις μέσα στην κρίση του κορονοϊού. Καθότι αντιπρόεδρος του κόμματος είναι δύσκολο να μείνει εκτός κυβέρνησης, εκτός αν ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφασίσει να κάνει στροφή στο κέντρο. Πάντως δεν θα κρατήσει το Ανάπτυξης. Ορισμένοι τον βλέπουν στη θέση του ομοϊδεάτη του Μάκη Βορίδη –που δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του από το Αγροτικής Ανάπτυξης– και φέρεται να μένει εκτός για να μπορεί να συμμετάσχει στις διεργασίες στον δεξιό χώρο.
Το παράδειγμα του Γ. Βρούτση ακολουθεί και ο έτερος αδύναμος κρίκος, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Αν και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου και τον άδειασε ακόμη και ο υφυπουργός του Μάνος Κόνσολας, ο Χ. Θεοχάρης κάλεσε την εβδομάδα που πέρασε τους συνεργάτες του και τους είπε ότι έχει τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα μείνει στο υπουργείο. Μάλιστα κάρφωσε την Ολγα Κεφαλογιάννη λέγοντας ότι από εκείνη προέρχονται οι διαρροές περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση γιατί θέλει να τον διαδεχτεί. Η κ. Κεφαλογιάννη την Τετάρτη το πρωί έκανε ανάρτηση στο Facebook δηλώνοντας έτοιμη να μπει στην κυβέρνηση. Την ίδια ημέρα πάντως, για να δώσει τα διαπιστευτήριά της, στρεφόταν κατά του Κώστα Μπακογιάννη με δηλώσεις της στις οποίες, μιλώντας ως βουλευτής Α΄ Αθήνας, έλεγε ότι χρειάζονται μεν αλλαγές αλλά με σχέδιο και προετοιμασία – που φυσικά κατά την άποψή της δεν είχε κάνει ο νυν δήμαρχος Αθηναίων. Η Ολγα Κεφαλογιάννη έχει ράψει τουαλέτα για το Πολιτισμού. Ωστόσο ακόμη και η Λίνα Μενδώνη, η οποία με τους άκομψους χειρισμούς της κατάφερε να ενώσει τον Σταύρο Ξαρχάκο με τον Γιάννη Αγγελάκα, μετά τις εμφανίσεις της με τον πρωθυπουργό στους αρχαιολογικούς χώρους στην Αθήνα και τη Σαντορίνη θεωρεί ότι παραμένει. Για το υπουργείο Πολιτισμού ακούγεται και η νυν υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που με το πολυνομοσχέδιο και με τους χειρισμούς για το άνοιγμα των σχολείων μετά την καραντίνα κατάφερε να βγουν εναντίον της ακόμη και οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές. Την πόρτα της εξόδου βλέπει ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Αντιδράσεις για το φιάσκο
Ερώτημα αποτελεί πλέον και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος χρεώνεται το φιάσκο με τις διαφημιστικές καμπάνιες για τον κορονοϊό, τις «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», που δεν περιποιούν τιμή στο «επιτελικό κράτος». Ο Στ. Πέτσας δέχεται πιέσεις να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά που πήραν τα μέσα ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι. Το διατύπωσε δημοσίως και η Ντόρα Μπακογιάννη –είπε ότι τα στοιχεία πρέπει να δοθούν–, απηχώντας το αίτημα πολλών συναδέλφων της στο εσωτερικό της ΝΔ. Φυσικά τις βασικές αποφάσεις για τα χρήματα στα ΜΜΕ τις έχουν πάρει ο πρωθυπουργός και ο διευθυντής του γραφείου του, αλλά ο κ. Πέτσας φέρεται ως το εξιλαστήριο θύμα της υπόθεσης. Εκτιμάται ότι ήταν η απάντηση της Ντ. Μπακογιάννη στην ομοβροντία των επιθέσεων που δέχτηκε ο γιος της δήμαρχος Αθηναίων από τα ίδια μέσα ενημέρωσης που σιτίζονται από το Μαξίμου.
Υπέρ της δημοσιοποίησης των ποσών που έχουν μοιραστεί τάχθηκε πρώτος ο βουλευτής Εβρου Σταύρος Κελέτσης που τόνισε ότι η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτος όρος για την κυβέρνηση και πως από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η λίστα με τα ΜΜΕ που έλαβαν χρηματοδότηση μπορεί να δημοσιευτούν και τα ποσά, πράγμα που ο ίδιος στηρίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί αυτή η λίστα στη δημοσιότητα», όσο και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο «είναι θέμα χρόνου να δοθούν τα ποσά».
Πάντως η ενδεχόμενη μετακίνηση του Στ. Πέτσα σε άλλο υπουργείο ακουγόταν και πριν από το φιάσκο με τα 20 εκατ. ευρώ, παράλληλα με την αναβάθμιση της αναπληρώτριάς του Αριστοτελίας Πελώνη.
Πρόβλημα στο Εξωτερικών
Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος διασώθηκε μεν με τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, κατόπιν υποχωρήσεως της ελληνικής πλευράς, χρεώνεται όμως τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς της κρίσης στον Εβρο και της κατάληψης από τους Τούρκους «μερικών δεκάδων μέτρων λάσπης…». Ενας επιπλέον λόγος είναι η μόνιμη πλέον διάσταση στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Ο Ν. Δένδιας θεωρεί ότι μαζεύει τα λάθη του υπουργείου Αμυνας και δη του Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο όμως καλύπτει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Τα πράγματα αγγίζουν το ευτράπελο μετά την επανεμφάνιση του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος πρότεινε την Ντ. Μπακογιάννη λέγοντας ότι είναι η καλύτερη υπουργός που θα μπορούσε να πάει στο Εξωτερικών. Υπουργείο Εξωτερικών στην Ντόρα πάντως θα είναι casus belli για τον Αντώνη Σαμαρά.
Εμπλοκή και στο Οικονομικών
Ερώτημα είναι αν θα παραμείνει στο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τα πηγαίνει καλά με τους Ευρωπαίους, που θέλουν ένα σταθερό πρόσωπο για να συνεννοούνται στον κρίσιμο τομέα, αλλά θα βλέπει πλέον την οικονομική πολιτική να χαράσσεται από τον κ. Πισσαρίδη μαζί με το «επιτελικό κράτος», τον Ακη Σκέρτσο, τον Στ. Πέτσα –ανταγωνιστή του στη Φθιώτιδα στις επόμενες εκλογές– και τον πάντα άνθρωπο της οικογένειας Θεόδωρο Σκυλακάκη. Για τον Θ. Σκυλακάκη πάντως ακούγονται φήμες περί αναβάθμισης, αν και όχι κατ’ ανάγκη στο Οικονομικών.
Διεμβολισμός του ΚΙΝΑΛ
Στον ανασχηματισμό ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναδείξει ορισμένους από τους υφυπουργούς που τα πήγαν καλά στην κρίση του κορονοϊού, ενώ θα αποσύρει κάποιους από εκείνους που τοποθέτησε στην αρχή της διακυβέρνησής του και ακόμη δεν τους γνωρίζει ούτε ο θυρωρός τους.
Ερώτημα είναι τα πρόσωπα με τα οποία θα επιχειρήσει να διεμβολίσει τον κεντρώο χώρο στοχεύοντας στην εκλογική επιρροή του ΚΙΝΑΛ, καθώς οι σχέσεις του με τη Φώφη Γεννηματά είναι στο χειρότερο σημείο τους. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδιάζει για το ΚΙΝΑΛ την τύχη που επιφύλαξε και στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, εν ολίγοις να το συρρικνώσει μέχρι εξαφανίσεως. Δεν λείπουν οι φωνές στον χώρο των ΜΜΕ που καλούν τον Κυρ. Μητσοτάκη να βρει και να αναδείξει περισσότερους σαν τον Κυριάκο Πιερρακάκη, παρότι πέρα από το λούστρο οι μισές ηλεκτρονικές πλατφόρμες στη διάρκεια της κρίσης δεν λειτούργησαν. Αλλά ο κ. Πιερρακάκης έχει ασυλία από τα ΜΜΕ, που θέλουν περισσότερους από τον ευρύτερο εκσυγχρονιστικό χώρο. Αλλωστε από τον ίδιο χώρο προέρχονται και τα δύο στελέχη στον πυρήνα του «επιτελικού κράτους», οι Γ. Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, που ελέγχουν και το σύστημα ρουφιανιάς των υπουργών προκαλώντας αναμενόμενες δυσαρέσκειες