Από τους πρώτους μήνες της θητείας της η κυβέρνηση έχει δείξει τη σαφή πρόθεσή της να στήσει ένα επιτελικό-κομματικό κράτος παρεμβαίνοντας με φωτογραφικές διατάξεις νόμου στην εσωτερική λειτουργία ανεξάρτητων αρχών των οποίων η ενδοδιοικητική ανεξαρτησία, η μη υπαγωγή σε ιεραρχικό έλεγχο και η προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών τους προστατεύεονται από το άρθρο 101Α του συντάγματος.
Η αντισυνταγματική και αντίθετη προς το Ενωσιακό Δίκαιο εκπαραθύρωση προέδρων από ανεξάρτητες αρχές και οι διορισμοί ημετέρων σε αντίστοιχες θέσεις αποτυπώνουν τη στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής στον κομματικό έλεγχο φορέων που θεσμικά έχουν σαν κύρια αποστολή τη ρύθμιση θεμάτων δημόσιου συμφέροντος.
Ωστόσο, όταν από αυθαιρεσία και πταίσμα των αρχών αυτών προκύπτουν ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος που πλήττουν εργασιακά δικαιώματα μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, εκεί η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της. Εκεί η κυβέρνηση επικαλείται τον σεβασμό στην ανεξαρτησία των αρχών και την εκ του συντάγματος έλλειψη νομιμοποίησής της να παρέμβει. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε η απάντηση του υπουργείου Παιδείας διά της υφυπουργού κ. Ζαχαράκη στην επίκαιρη ερώτησή μου τι προτίθεται να πράξει το υπουργείο Παιδείας ώστε να αποκατασταθεί η κατάφωρη κοινωνική αδικία που υφίστανται 2.000 περίπου υποψήφιοι που κρίθηκαν απορριπτέοι από τις προκηρύξεις 1ΕΑ, 2ΕΑ και 3ΕΑ του ΑΣΕΠ για πλήρωση κενών θέσεων προσωπικού στην ειδική αγωγή. Οι υποψήφιοι εύλογα και από προφανές τεχνικό σφάλμα του συστήματος πληρωμής του ΑΣΕΠ θεώρησαν ότι η έκδοση του παραβόλου –όπως και η αίτησή τους– είχαν ολοκληρωθεί με επιτυχία και διαπίστωσαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι κρίνονται απορριπτέοι. Οι εν λόγω αιτούντες, αν και πληρούν όλα τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, αν και κατέθεσαν εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά τους και εξέδωσαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο συμμετοχής, δεν ολοκλήρωσαν την πληρωμή του λόγω σύγχυσης που προκλήθηκε από την ασάφεια και δυσλειτουργία του συστήματος πληρωμής, αν και έλαβαν επιβεβαιωτικό mail περί επιτυχούς υποβολής της αίτησής τους.
Μετά την πρόσφατη συνάντηση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας με τη διοίκηση του ΑΣΕΠ η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η μόνη εφικτή λύση αυτήν τη στιγμή είναι να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος ώστε να μπορεί το ΑΣΕΠ να κινηθεί με το νέο νομικό πλαίσιο. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που ύστερα από χρόνια εμπειρίας και προσφοράς και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες επί σειρά ετών όργωναν την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι και τώρα αποκλείονται από οποιαδήποτε εργασία στη δημόσια εκπαίδευση για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η αρχή της συνταγματικής προστασίας της εργασίας, η αρχή της αξιοκρατίας, η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας, η αρχή της καλής πίστης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου επιβάλλουν τη θετική ανταπόκριση του υπουργείου στην επεξεργασία της νομοθετικής διάταξης που προτείνει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας. Η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει την αποδοχή των αιτήσεών τους μετά την εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου πληρωμή του παραβόλου, ως ορθολογική και λυσιτελής επιλογή που λύνει τα χέρια του ΑΣΕΠ. Μια πρόταση την οποία κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής και έθεσα υπόψη του υπουργείου.
Αναμένουμε την οριστική απάντηση του υπουργείου σε ένα ζήτημα το οποίο είναι σαφώς πολιτικό και του οποίου η θετική έκβαση υπαγορεύεται από το περί δικαίου αίσθημα. Η μέχρι τώρα πολιτική στάση της κυβέρνησης να εθελοτυφλεί, να συγχωρεί την αβλεψία και τις αστοχίες της διοίκησης και να εξαντλεί την αυστηρότητά της στον παραπλανηθέντα διοικούμενο-υποψήφιο εκπαιδευτικό επικαλούμενη την ανεξαρτησία του ΑΣΕΠ είναι στάση πολιτικά ανεύθυνη και μυωπική που απάδει προς ένα κοινωνικό κράτος δικαίου.
Η Αγγελική Αδαμοπούλου είναι βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΜέΡΑ25