Επιτελικά ρουσφέτια με τα εμβόλια

Σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και ως προς τη διαχείριση των εμβολιασμών προκύπτει από την πρωτοφανή επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταρτίσει λίστα «γαλάζιων» στελεχών, συγγενών και φίλων ώστε να εμβολιαστούν πριν ακόμη και από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων. 

Το Μέγαρο Μαξίμου με διαδικασίες παντελώς αδιαφανείς πρακτικά «έκλεψε» τα εμβόλια των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, γεγονός που πιθανώς θα παρέμενε κρυφό αν δεν υπήρχαν αφενός οι καταγγελίες των γιατρών και νοσηλευτών, αφετέρου οι δημοσιοποιημένες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες όσων φίλων της… αυλής του εμβολιάστηκαν, κομπάζοντας μάλιστα γι’ αυτή την «επιτυχία» τους.

Παρά πάντως τη θύελλα αντιδράσεων, η κυβέρνηση επιμένει να μη δίνει στη δημοσιότητα τη λίστα όσων στελεχών και φίλων της εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα, αφήνοντας τους «πληβείους» αυτού του τόπου στην αγωνία τους, γεγονός που αν μη τι άλλο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι ώρας στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περίπου 1.800 άνθρωποι. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει όμως το Μέγαρο Μαξίμου είναι ποιοι απ’ αυτούς εμβολιάστηκαν παρακάμπτοντας ακόμη και τους υγειονομικούς και ποια συνθήκη παραχωρεί στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ρουσφετολογεί ακόμη και με ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Στην πραγματικότητα αν δεν είχε προκληθεί ο σάλος της ακύρωσης του εμβολιασμού για δεκάδες εργαζόμενους στο νοσοκομείο Σωτηρία προκειμένου να εμβολιαστούν στη θέση τους κυβερνητικοί παράγοντες, ίσως σήμερα να είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer όχι μόνον υπουργοί και γενικώς στελέχη της κυβέρνησης, αλλά οποιοσδήποτε διέθετε «γαλάζια» κομματική ταυτότητα. Φαίνεται ότι οι πρώτες δόσεις του πολυπόθητου εμβολίου, τις οποίες υποδεχτήκαμε σχεδόν με τιμές αρχηγού κράτους, δεν προορίζονταν για τους ευπαθείς ή για τους κατά την κυβέρνηση ήρωες με τις μπλε και πράσινες στολές, αλλά για το «κονκλάβιο» του Μεγάρου Μαξίμου και εν γένει του αλαζονικού «επιτελικού κράτους» που διαχωρίζει τους πολίτες σε εκλεκτούς και μη.

Οι έντονες αντιδράσεις αλλά και το γεγονός ότι η προκλητική συμπεριφορά της κυβέρνησης απασχόλησε ακόμη και διεθνή μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν τελικώς την αναδίπλωση, η οποία, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, συνοδεύτηκε από διθυραμβικά δημοσιεύματα για τον δήθεν έξαλλο Κυρ. Μητσοτάκη, οι φωνές του οποίου τάραξαν ακόμη και τις νεραντζιές της Ηρώδου Αττικού.

Αγνωστη λίστα 126 προσώπων

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των ανθρώπων της λεγόμενης «πρώτης γραμμής» υπήρξε εξαρχής προβληματικός. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα, αρχικά θα εμβολιάζονταν 45 στελέχη της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Ανάμεσα σε όσους σύμφωνα με το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου έχρηζαν εμβολιασμού κατά προτεραιότητα ήταν εκτός από την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και ορισμένους υπουργούς, ακόμη και οι αρχηγοί αλλά και οι υπαρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Στην πραγματικότητα η λίστα αυτή περιλάμβανε μόνο ένα μέρος όσων επρόκειτο να εμβολιαστούν, παρακάμπτοντας εκείνους που θεωρητικώς θα είχαν προτεραιότητα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), στην οποία η κυβέρνηση αποδίδει θρασύτατα πολιτική σκοπιμότητα, την περασμένη Τρίτη δόθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία άνωθεν εντολή να αναβληθεί ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού επειδή δεν έφταναν τα εμβόλια ώστε να εμβολιαστούν και οι «επίσημοι».

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις η κυβέρνηση έσπευσε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου να μιλήσει για εμβολιασμό συνολικά 126 προσώπων «της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμων για τη λειτουργία της κυβέρνησης και τη συνέχεια του κράτους». Παρά τις προσπάθειες να βρεθεί η συγκεκριμένη λίστα, την οποία επικαλέστηκε ο Στέλιος Πέτσας, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Οχι ασφαλώς λόγω δημοσιογραφικής ανεπάρκειας, αλλά επειδή το –λειτουργούν ως μυστικό κονκλάβιο– Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να την κρατήσει μυστική˙ μάλλον αναμενόμενο αν αναλογιστεί κανείς ότι μεταξύ όσων εμβολιάστηκαν ήταν ο 36άχρονος Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, αναπληρωτής διοικητής νοσοκομείου, δημοτικός σύμβουλος Γλυφάδας, δημοσιογράφος και συμπτωματικά στέλεχος της ΝΔ, αλλά και η Πόπη Καλαϊτζή, γιατρός μεν, όχι όμως με ειδικότητα σχετική με τον κορονοϊό, η οποία τυγχάνει σύζυγος του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. 

Την κυβερνητική αναλγησία κατέδειξε εξάλλου ακόμη και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος σημείωσε με νόημα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι «έχω την τύχη να μην είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, θα εμβολιαστώ τελευταίος μαζί με το μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού».

«Εσείς από Πέμπτη και μετά»

Οι καταγγελίες των εργαζομένων στο νοσοκομείο Σωτηρία είναι ενδεικτικές όσων συνέβησαν στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento και όπως επισήμως μέσω ανακοίνωσής του κατήγγειλε ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Κώστας Κουτρομάνος, από το νοσοκομείο παρέλασαν με ευθύνη του διοικητή υπουργοί, βουλευτές, στρατιωτικοί, ακόμη και προσωπικοί του φίλοι. Ως αποτέλεσμα, σημείωσε ο Κ. Κουτρομάνος, καταναλώθηκε η ποσότητα των εμβολίων και ακυρώθηκαν τα καθορισμένα ραντεβού εργαζομένων, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα εργάζονται σε μονάδες κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διοικητής του νοσοκομείου Σωτηρία αντί να προστατέψει το υγειονομικό προσωπικό «ώστε να προχωρήσει στον εμβολιασμό πρώτο και χωρίς καθυστερήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο, το παραμέρισε, ικανοποιώντας τις προσωπικές φιλοδοξίες του και την αυτοπροβολή του, με αποτέλεσμα να παρελάσουν από το νοσοκομείο υπουργοί, βουλευτές, στρατιωτικοί και προσωπικοί φίλοι του». Μάλιστα, ενώ ο σύλλογος και ομάδα των εργαζομένων διαμαρτυρήθηκαν, εκείνος, τον οποίο ο Κ. Κουτρομάνος χαρακτήρισε επικίνδυνο και προκλητικό, εμφανίζεται να απάντησε «δεν πειράζει, εσείς από την Πέμπτη και μετά». 

Πηγές του νοσοκομείου, οι οποίες για ευνόητους λόγους δεν επιθυμούν να κατονομαστούν, ανέφεραν μάλιστα στο Documento ότι μεταξύ των προσώπων που εμβολιάστηκαν παρακάμπτοντας τους υγειονομικούς υπήρξε και γνωστός, σφόδρα αγαπητός στην κυβέρνηση επιχειρηματίας.

Η στάση της κυβέρνησης έναντι των ηρώων, κατά την ίδια, γιατρών και νοσηλευτών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού καθίσταται απείρως πιο εγκληματική αν αναλογιστεί κανείς ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, περίπου το 80% των 4.000 και πλέον θανάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο δίμηνο αφορά ανθρώπους οι οποίοι λόγω της ασφυκτικής πίεσης την οποία υφίσταται το ΕΣΥ νοσηλεύονταν εκτός των μονάδων εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, το τελευταίο τρίμηνο έχουν νοσήσει πάνω από 5.000 γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. 

Οπως μάλιστα επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), οι άνθρωποι αυτοί δεν εμβολιάζονται με το επιχείρημα ότι έχουν ήδη αποκτήσει αντισώματα. Ο ίδιος συμπληρώνει όμως ότι «πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους νόσησαν ξανά σε διάστημα ενός μήνα, ενώ άλλοι οι οποίοι είχαν νοσήσει βαριά έλεγξαν τα αντισώματά τους και βρέθηκαν είτε να έχουν λίγα είτε να μην έχουν καθόλου». Στο μεταξύ και την ώρα που «γαλάζιοι» υπουργοί, βουλευτές, συγγενείς και φίλοι εμβολιάζονταν στη θέση των γιατρών και νοσηλευτών, ακόμη ένας εργαζόμενος σε νοσοκομείο έχανε τη μάχη με την Covid-19, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 18. Πρόκειται για έναν 36άχρονο χωρίς υποκείμενο νόσημα, ο οποίος άφησε πίσω του ένα κορίτσι οκτώ ετών.

Εξοργισμένος με τη στάση της κυβέρνησης ο Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνει ότι «ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού είναι εθνική υπόθεση και δεν πρέπει να μετατρέπεται σε κυβερνητική προπαγάνδα. Δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλύνει τα λάθη και τις παραλείψεις στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Δεν μπορεί» λέει «να σκεπάσει τις παθογένειες του συστήματος υγείας, ειδικά τώρα που βγαίνουν στοιχεία για το ποσοστό των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό εκτός ΜΕΘ, το οποίο υπερβαίνει το 80% επιβεβαιώνοντας σχετικές καταγγελίες ότι γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια. Αρκετοί ασθενείς που κατέληξαν στις κλινικές δεν βρήκαν θέση ούτε στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ».

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι ζήτησε να κάνει το εμβόλιο ως δικαιούχος λόγω της ιδιότητάς του και το υπουργείο το αρνήθηκε. Την ίδια στιγμή, σημειώνει, «δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσέρχονται στα νοσοκομεία που είναι εμβολιαστικά κέντρα μόνο για τους υγειονομικούς υπαλλήλους και εμβολιάζονται κατ’ εξαίρεση. Βγάζουν φωτογραφίες με τη σύριγγα στο μπράτσο αυτοδιαφημίζοντας εαυτούς και την κυβέρνηση». «Τη στιγμή που τα εμβόλια είναι λίγα δεν μπορεί να ξοδεύονται οι δόσεις σε ανθρώπους που μπορούν να περιμένουν. Το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού δόθηκε από τον πρωθυπουργό, την πρόεδρο Δημοκρατίας και τους αρχηγούς κομμάτων. Φτάνει!» καταλήγει.

Αλαλούμ με τον εμβολιασμό

Στο μεταξύ, μετά την πρόκληση με τον επιλεκτικό εμβολιασμό κυβερνητικών αξιωματούχων αναβλήθηκαν για μία εβδομάδα οι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας, πλην του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, αργά το μεσημέρι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς γιατροί και νοσηλευτές ειδοποιήθηκαν ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για αύριο Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα, κι αυτό ενώ είχαν ήδη κλειστεί τα ραντεβού και τα νοσοκομεία είχαν ειδοποιηθεί να παραλάβουν τα εμβόλια σήμερα Κυριακή. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας, όπου ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος για αύριο εμβολιασμός χωρίς, κατά τις καταγγελίες των εργαζομένων, να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις.

Διαφορετική βέβαια είναι η κατάσταση στο εξωτερικό. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, όχι απλώς δεν δόθηκε προτεραιότητα στους πολιτικούς, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να μπουν στη δέκατη θέση της σχετικής λίστας, μαζί με τους εργαζόμενους σε κομμωτήρια. Στην Ιταλία, η οποία πλήττεται βάναυσα από την πανδημία, επίσης δεν έχει δοθεί προτεραιότητα στα πολιτικά πρόσωπα, ενώ πολιτικοί δεν εμβολιάστηκαν ούτε στη Γαλλία, όπου ο αρμόδιος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να φανεί ότι δίνεται στους κυβερνητικούς αξιωματούχους προτεραιότητα έναντι εκείνων που για λόγους αντικειμενικούς πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. 

Η Δανή πρωθυπουργός από την πλευρά της ερωτηθείσα σχετικά αν θα εμβολιαστεί πρώτη απάντησε πως «αποφασίσαμε ότι οι πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και το προσωπικό πρώτης γραμμής των νοσοκομείων θα εμβολιαστούν πρώτα. Το κάναμε για να αποτρέψουμε σοβαρές ασθένειες και θανάτους. Από τη στιγμή που δεν ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα περιμένω να έρθει η σειρά μου». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει η περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο ηγείται διεθνώς στην κούρσα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τις πρώτες δέκα ημέρες, από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, είχαν εμβολιαστεί πολύ πάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες, δηλαδή το 5% του πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται ότι καθημερινά εμβολιάζονται περίπου 150.000. Ασφαλώς, και σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη χώρα μας όπου πολιτικά πρόσωπα και «γαλάζιοι» συγγενείς και φίλοι μετέτρεψαν τον εμβολιασμό σε ριάλιτι σόου, στο Ισραήλ τέθηκαν σε προτεραιότητα οι άνθρωποι άνω των 60 ετών και το υγειονομικό προσωπικό. Εκτιμάται μάλιστα ότι ήδη έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 25% όσων έχουν συμπληρώσει τα 60 τους χρόνια.